Р Е Ш Е Н И Е

 

№.........184.......                                    04.01.2016 г.                                              гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                                                           ІІІ-ти наказателен състав  на 14 декември                                                                                          2015 година                    В публично заседание в следния състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                              

                                                           ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

 

                                                                               ГЕРГАНА КОНДОВА

Секретар: К.

Прокурор: Д.Дойчев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВНОХД№ 414 по описа на ЯОС за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е по реда на чл.313 и сл. от НПК.

Образувано е по жалба на служебно назначения защитник – мл.адвокат от АК-Ямбол на подсъдимия И.А.Т. ***, ЕГН **********. По реда на чл.320 ал.5 от НПК към така подадената въззивна жалба бе присъединен и подсъдимият А.Т.. Жалбата е срещу Присъда № 120/12.10.2015 г., постановена по НОХД № 335 по описа на Районен съд – гр.Ямбол за 2015г., в частта й, с която И.Т. и А.Т. са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец Д.Ж.И. сума в размер на 5 000лв. за претърпените от гр.ищец в резултат на извършеното от двамата подсъдими престъпление неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането - 22.11.2013г., до окончателното й изплащане.

 С останалата част от присъдата, която не е обжалвана или протестирана, поради което е влязла в законна сила,  съдът е отхвърлил като неоснователен и недоказан предявения от гражданския ищец Д.Ж. граждански иск за причинените му в резултат на извършеното от подсъдимите И.Т. и А.Т. деяние по чл.131 ал.1 т.1 и т.12 вр.чл.130 ал1 вр.чл.20 ал.2 от НК, а за подс.И.Т. – и във вр.чл.63 ал.1 т.4 от НК, неимуществени вреди за разликата над 5000 лв. до пълния предявен размер от 9 064 лв., както и по отношение на подсъдимия И.А.Т.; както и е отхвърлил като неоснователен предявеният от Д.Ж. срещу подсъдимите А.Т., И.Т. и И.Т. граждански иск за причинените му в резултат на извършеното престъпление имуществени вреди в размер на 36лв.

С неатакувана част от присъдата, съдът е признал подсъдимите И.А.Т. и А.Т. за виновни в това, че на 22.11.2013 г., около 16:45 часа на автобусна спирка на път II-53 до винарна М.„“ до с. Хаджи Димитрово, обл. Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди са причинили на Д.Ж.И., в качеството му на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като И.А.Т., макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.131 ал.1 т.1 и т.12 вр. чл.130 ал.1 вр. чл.20 ал.2 от НК - за подс. А.Т. и във вр. чл.63 ал.1 т.4 от НК за подс. И.Т., поради което и на основание чл.78а от НК ги е освободил от наказателна отговорност и им наложил административно наказание – ГЛОБА в размер на 1500 лв. за подс. А.Т. и обществено порицание за подс. И.Т.. С присъдата съдът е признал подсъдимите А.Т. и И.Т. за невиновни в това да са осъществили горното деяние в съучастие с подс. И.А.Т. и ги оправдал по така предявеното им обвинение.                                                               

С необжалвана част от присъдата, подс.И.А.Т. е признат за невиновен в това, на 22.11.2013 г., около 16:45 часа на автобусна спирка на път II-53 до винарнаМ.до с. Хаджи Димитрово, обл. Ямбол, действайки в съучастие с А.Т. и И.Т., като съизвършител, по хулигански подбуди да е причинил на Д.Ж.И., в качеството му на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, поради което и на основание чл.304 от НПК е оправдан по така предявеното му обвинение по чл.131 ал.1 т.1 и т.12 вр. чл.130 ал.1 вр. чл.20 ал.2 от НК.

С присъдата подсъдимите И.Т. и А.Т. са осъдени да заплатят направените по делото разноски в размер на по 75 лв. за всеки един от тях, вносими в полза на Републиканския бюджет по сметката на ОДМВР-Ямбол и по 17.50 лв. за всеки един от тях, вносими в полза на съдебната власт по сметката на ЯРС, както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на по 100 лв. за всеки един от тях.

С присъдата е постановено иззетото по делото веществено доказателство – 1 бр. дървен кол, като вещ без стойност след влизане на присъдата да бъде унищожено.

Във въззивната жалба се сочи, че присъдата в гражданско-осъдителната й част е неправилна, т.к. сумата, която подсъдимите И.Т. и А.Т. са осъдени да заплатят на гр.ищец Д.Ж. е твърде висока, несъобразена с вида и характера на телесните увреждания и времето, което е било необходимо за възстановяване на пострадалия. Иска се изменение на присъдата в обжалваната й част чрез намаляване размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди.

 В съдебно заседание въззивниците – подсъдими И.Т. и А.Т. участват лично и със служебно назначените им защитници – адвокати от АК-Ямбол. Поддържат въззивната жалба и молят съда да я уважи по изложените в нея съображения. Твърди се, че присъденото в полза на гражданския ищец обезщетение за неимуществени вреди е силно завишено по размер, т.к. не отговаря на реалния обем на претърпените от него болки и страдания. Излага се също, че първоинстанционният съд при определяне на размера на обезщетението не е отчел, че гр.ищец Ж. не се е лекувал в лечебно заведение, възстановил се е бързо от уврежданията, както и че не е претърпял значителни неудобства в начина си на живот и ежедневното си обслужване. Иска се изменение на присъдата чрез намаляване размера на присъденото обезщетение.    

Въззиваемият – подсъдим И.Т. участва в съдебно заседание лично и със служебно  назначеният му защитник – адвокат от АК-Ямбол. Двамата пледират за потвърждаване на присъдата.

Въззиваемият - граждански ищец Д.Ж. не се явява в съдебно заседание и не посочва уважителни причини за това. Не ангажира становище по депозираната въззивна жалба.

Съдът, след като се запозна с изложеното във въззивната жалба, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира от фактическа и правна страна следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лица имащи право и интерес да обжалват и в срока по чл.319, ал.1 от НПК, а разгледана по същество се преценя като неоснователна, поради следните съображения:

Предмет на въззивната проверка е гражданско-осъдителната част на обжалваната присъда относно размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди. В наказателната й част същата като необжалвана е влязла в законна сила. Поради това, въпросите за наказателната отговорност – вид и характер, размер на определеното наказание, както и за основателността на предявените искови претенции, не съставляват предмет на обсъждане в пределите на настоящия въззивен контрол.

Районният съд е направил обосновани правни изводи за доказаност по размер на предявения от гр.ищец Д.Ж. граждански иск за причинени му от подсъдимите И.Т. и А.Т. в резултат на извършеното от тях престъпление по чл.131 ал.1 т.1 и т.12 вр. чл.130 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от НК неимуществени вреди.  При определяне размера на обезщетението правилно са били отчетени преживените от пострадалия болки и страдания в резултат на причинената му лека телесна повреда, интензитета и характера на причинените телесни увреждания, както и необходимият период за отзвучаването им /2-3 седмици/, който не може да бъде определен като кратък – така както твърдят защитниците. В допълнение следва да се отчете и обстоятелството, че телесните увреждания на пострадалия, са му били причинени в качеството му на длъжностно лице /възпитател/ и на публично място пред познати нему хора /колеги/, което неминуемо наред с физическото е довело и до значително психическо страдание у пострадалия.

В резултат на горното, съдът счита, че така определено по размер обезщетението от пет хиляди лева, ведно със законната лихва, считана от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата, е справедливо и съобразено с утвърдената съдебна практика по чл.52 от ЗЗД. Правилно е отмерено за репариране на претърпените от гражданския ищец неимуществени вреди от осъщественото спрямо него престъпление и определянето му в един по-нисък размер не би довело до пълната им обезвреда.

По изложените съображения, въззивният съд в настоящия съдебен състав намира жалбата на подсъдимите И.Т. и А.Т. за неоснователна и като такава, следва да бъде оставена без уважение, а присъдата в проверяваната й част следва да бъде потвърдена, тъй като не са налице основания за нейното изменение или отмяна.

Ето защо и на осн.чл.338, вр.чл.334, т.6 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 120/12.10.2015 г., постановена по НОХД № 335 по описа на Районен съд – гр.Ямбол за 2015г., в  гражданско-осъдителната й част.

Присъдата в останалата й част като необжалвана и непротестрана е влязла в законна сила.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                           

                                                                           2.