О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                   05.01.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                  гражданско отделение, първи състав

На 05.01.2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНГЕЛИНА ДИМИТРОВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         ИВА КОДЖАБАШЕВА

Секретар П.Узунова

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч. гр. дело №441 по описа за 2015г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274,ал.1,т.1 и сл.ГПК.

Образувано е по частна жалба на „Минна компания – П.”***, подадена от изпълнителния директор П.П., против Определение №2141/24.11.2015г. на ЯРС по ч.гр.д.№2923/2014г., с което частично е обезсилена издадената по делото заповед за изпълнение по чл.410 ГПК - №1842/07.11.2014г.

В частната жалба се сочи, че оспореното определение на ЯРС е неправилно и се претендира неговата отмяна. Жалбоподателят поддържа, че с издадената срещу него заповед за изпълнение е било разпоредено той да заплати сумите по заповедта на кредитора „Пауерскрийн-България” ЕООД, но дружеството „Минна компания-П.” АД не е било осъдено да заплати тези суми. Поради това счита, че и постановеното от ЯРС решение, с което е установено какви са дължимите на кредитора суми, не е основание за обезсилване на заповедта за изпълнение, с което обосновава и правния си интерес от обжалване на постановеното в този смисъл определение на ЯРС. Частният жалбоподател моли за присъждане на направените от него разноски по обжалването, като евентуално възразява срещу разноските на ответника по жалбата, поради прекомерност.

В срока по чл. 276,ал.1 ГПК ответникът по частната жалба „Пауерскрийн-България” ЕООД не е подал писмен отговор.

ЯОС, след като се запозна с частната жалба и материалите по делото, намира следното:

Частната жалба е процесуално недопустима.

Частният жалбоподател е получил съобщение на 03.12.2015г., че оспореното от него определение на ЯРС е изготвено и може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му пред ЯОС. Съобщението е връчено редовно по реда на чл.50, ал.3 ГПК на служителя на „Минна компания-П.”АД – Н.П., ръководител АСО, която е дала съгласие да приеме съобщението. Броен по правилото на чл.60, ал.4 ГПК, срокът за подаване на настоящата частна жалба срещу определението на ЯРС, с което е обезсилена частично заповедта за изпълнение, е изтекъл на 10.12.2015г. – ден четвъртък. Подадената от „Минна компания-П.”АД частна жалба срещу определението е постъпила в канцеларията на ЯРС след изтичане срока за обжалване – на 11.12.2015г. в 15:24 часа под вх. №16686. Липсват данни за изпращането на жалбата по пощата.

При тези данни, на основание чл.262, ал.2, т.1 ГПК, във вр. с чл. 275, ал.2 ГПК частната жалба се явява просрочена и като процесуално недопустима, следва да се остави без разглеждане.

По изложените съображения и на основание чл.262, ал.2, т.1 ГПК, ЯОС

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ без разглеждане частната жалба на „МИННА КОМПАНИЯ-П.”***, представлявано от изпълнителния директор П.Я.П., срещу Определение №2141/24.11.2015г. на Ямболски районен съд, постановено по ч.гр.д. №2923/2014г. и ПРЕКРАТЯВА производството по възз. ч.гр.д. №441/2015г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                             

 

 

                                                                                                  2.