О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      VІІ-ми  граждански състав

на          07      януари       2016   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

                                                                                                                 

секретар

като разгледа докладваното от съдия Р.СТОЕВА

гр.д.№  412    по описа на ЯОС за    2015 г.,

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба от С.С.Я. ***, действащ чрез пълномощника си адв.В.Л. *** против Главна дирекция „Гранична полиция” към МВР, с адрес на управление: гр.София, бул.”Княгиня Мария Луиза” №46. С ИМ е предявен иск с правно основание чл.234, ал.1 ЗМВР – за заплащане на обезщетение в размер на 39396 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от 02.12.2015 г. - датата на подаване на ИМ пред съда до окончателното изплащане и иск с правно основание чл.86, ал.1 ЗЗД за заплащане на сумата 1546,10 лв. – обезщетение за забава за времето от 15.07.2015 г. до 02.12.2015 г.

С Разпореждане от 03.12.2015 г. съдът е изпълнил задълженията си по чл.131 от ГПК.

В срока по чл.131, ал.1 ГПК от ответника ГД „ГП”-МВР, чрез процесуалния представител – юрисконсулт Г. К.е постъпила молба, вх.№6895/22.12.2015 г., в която е заявено становище, че ответник по предявения иск следва да бъде МВР, който е органа по назначаването, съответно освобождаването от длъжност на ищеца. В тази връзка се моли съдът „да конституира като ответник по делото МВР и съответно да заличи като такъв ГД „ГП”.” Алтернативно и в случай, че съдът не уважи молбата, се иска разпореждането от 03.12.2015 г. и приложените към него препис от ИМ и доказателствата да се връчат отново, „като бъде предоставен нов едномесечен срок за изготвяне на писмен отговор по ИМ.”

ЯОС, след като се запозна с исковата молба и молбата от 22.12.2015 г. от ГД „ГП”-МВР и при проверка допустимостта на исковата претенция намери, че предявения иск е недопустим, като насочен против ненадлежен ответник. Съображенията за това са следните:

С депозираната искова молба ищеца е предявил при условия на обективно съединяване два иска: иск с правно основание чл.234, ал.1 ЗМВР – за заплащане на обезщетение в размер на 39396 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от 02.12.2015 г. - датата на подаване на ИМ пред съда до окончателното изплащане и иск с правно основание чл.86, ал.1 ЗЗД за заплащане на сумата 1546,10 лв. – обезщетение за забава за времето от 15.07.2015 г. до 02.12.2015 г.

При преценка по допустимостта на така заявената искова претенция, съдът съобрази, че ищецът е полагал труд по силата на служебно правоотношение на длъжност "Заместник директор на Регионална дирекция „Гранична полиция – Елхово при ГД „ГП”-МВР”. Служебното му правоотношение е прекратено със заповед №8121К-1243  от 09.04.2015 г., поради придобиване право на пенсия при усл. на чл.69 КСО и по искане на служителя, от надлежния по реда на чл.227 във връзка с чл.158 ЗМВР орган – Министърът на Министерство на вътрешните работи. Или иначе казано - ищецът, претендиращ в настоящото производство обезщетение по смисъла на чл.234, ал.1 ЗМВР, дължимо при прекратяване на служебното му правоотношение на основание чл.226, ал.1, т.13 от същия закон, е бил държавен служител в МВР по силата на едно комплексно служебно правоотношение (административно и трудово), което предопределя и съдържанието на взаимните права, задължения и компетентности на страните по същото. Спецификата на правата и страните по него се разпростира и върху задължението да се изплати и съответно - правото да се получи обезщетение по реда на чл.234 ЗМВР. В този смисъл, надлежна страна по иска, с който се претендира присъждане на търсеното обезщетение по чл.234 от ЗМВР е органът, който е страна по служебното правоотношение и по чиято заповед е прекратено същото. И това е така, защото именно фактът на прекратяване на правоотношението е правопораждащият факт да се търси обезщетението. Този извод е обусловен и от съдържанието на цитираната заповед №8121К-1243 от 09.04.2015 г., в която надлежният орган – Министърът на вътрешните работи, е разпоредил на ищеца да бъде изплатено и търсеното от него в настоящото производство обезщетение по чл.234 от ЗМВР.

При изложеното до тук, исковата претенция, съставляваща предявени в обективно съединение иск с правно основание чл.234, ал.1 ЗМВР и иск с правно основание чл.86, ал.1 ЗЗД, с която настоящият съд е сезиран, е насочена срещу ненадлежен ответник – ГД „ГП”-МВР. Посоченият ответник – ГД „ГП”-МВР не е надлежна страна по исковата претенция, защото Главната дирекция нито е страна по спорното материално правоотношение, нито е процесуален субституент на надлежната страна по делото - Министерството на вътрешните работи. Легитимирано да отговаря по исковете е МВР, като администрация на органа по назначаването, който е страна по служебното правоотношение и по конкретния имуществен спор. Следва да се посочи, че при служебния характер на правоотношението и отчитане на страните по него, понятието „работодател” е неотносимо. В този смисъл е налице и задължителна съдебна практика – Решение №14/17.02.2011 г. на ВКС по гр.д.№625/2010 г., III г.о., ГК, постановено по реда на чл.290 ГПК.

Предвид изложеното и тъй като процесуалната легитимация е абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на иска, предявеният срещу ненадлежна страна иск се явява недопустим. Производството по един недопустим иск, като недопустимо следва да бъде прекратено.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№412/2015 г. по описа на ЯОС, поради недопустимост на предявения иск.

 

Определението подлежи на обжалване пред БАС в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                     

                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: