Р Е Ш Е Н И Е

 

                            26.11.2019 г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  26   ноември   2019 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.д. № 108 по описа на 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

   

Производството е по реда на  чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ. 

Образувано е по жалба рег. №20191113152402 подадена от адв. К.Д. ***, в качеството му на пълномощник на И.С.Т. ***, с ЕГН-**********, в качеството му на съдружник и управител на "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол с ЕИК-200494654, срещу отказ 20191104165514-2/8.11.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20191104165514/04.11.2019г за вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се в заличаване на И.С.Т. като съдружник при условията на  чл. 125, ал. 2 от ТЗ и като управител на дружеството по реда на чл.141 ал.5 ТЗ. С жалбата се моли постановеният по заявлението отказ да бъде отменен като незаконосъобразен и да бъдат дадени указания на Агенцията по вписванията да извърши исканото вписване. Жалбоподателят заявява, че прекратяването на членството му е настъпило с изтичане срока на предизвестието, и то не се поставя в зависимост от други юридически факти – вземане на решение от общото събрание на съдружниците, уреждане на имуществените отношения между дружеството и съдружника, начинът, по който да бъде разпределен капитала, включително и по какъв начин ще бъде решен въпросът за освободените дружествените дялове, отразяване на промяната в дружествения договор и пр. Заявява се, че вписването на промяната в персоналния състав на дружеството задължително следва от факта на прекратеното членство на съдружника. Жалбоподателят твърди, че законодателят е предвидил, че в хипотезата на прекратяване участието на съдружник по негова собствена воля с писмено предизвестие, имуществените последици следва да бъдат уредени въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването /чл. 125, ал. 3 от ТЗ/. Цитира се съдебна практика в тази насока. Сочи се също, че съдебната практика е константна по отношение на излизането от дружеството на управителя, и за да бъде вписано заличаване на управител на ООД на основание чл. 141 ал. 5 от ТЗ по негово искане е необходимо наличието на две предпоставки. Първата от тях - отправено писмено уведомление от управителя до дружеството за искането му да бъде заличен от търговския регистър като управител. Втората - изтичане на едномесечен срок от получаване на уведомлението от дружеството. Сочи се, че в случая двете предпоставки били налице.

 Като взе предвид съдържащите се в изпратената до съда, съобразно изискванията на чл.25 ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ преписка и след справка в електронния сайт на Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, съобразявайки мотивите на постановения отказ и оплакванията на жалбоподателя, съдът, за да се произнесе по същество на жалбата, съобрази следното:

 Жалбата се преценя от съда като допустима и редовна. Същата е депозирана в срока по чл.25 ал.1 ЗТРРЮЛНЦ, подадена е от лицето – заявител по отказаното вписване и производството по нея е допустимо. Внесена е дължимата за обжалването държавна такса.

Съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Със заявление, подадено по електронен път на 04.11.2019г. с вх. №20191104165514 от К.Д., в качеството му на адвокат, упълномощен с изрично пълномощно, е поискал вписване в Търговския регистър на промени по партидата на дружеството "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол, изразяващи се в заличаване на И.С.Т. като съдружник на осн. чл.125 ал.2 ТЗ и като управител, по реда на чл.141 ал.5 ТЗ. Със заявлението са били представени: Нотариална покана от 28.06.2019г. на Нотариус №561 с РД-ВРС, съдържаща уведомление от И.С.Т. до "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол за напускане от управителя до дружеството (по чл. 141, ал. 5 ТЗ) и за напускането му като съдружник (по чл. 125, ал. 3 ТЗ); Известие за доставяне и Удостоверение за връчване на нотариалната покана от Нотариус №487 с РД-ЯРС, видно от които на 02.07.2019г. на адреса на управление на дружеството е била връчена нотариалната покана, изпратена от И.С.Т. до дружеството, и тази покана е била получена от Р. Я.- управител на "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол; документ за внесена ДТ; адв. пълномощно и Декларация относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове.

С отказ 20191104165514-2/8.11.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията е отказало на заявителя вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се в заличаване на съдружника И.С.Т., при условията на чл. 125, ал.2 от ТЗ, както и вписване на заличаването му като управител на дружеството. В мотивите към отказа е посочено, че не са изпълнени дадените по заявлението указания. Последните са били за това, че не може да се осъществи търсеното вписване на промените по партидата на дружеството (заличаване на съдружник), без представяне на доказателства, от които да е видно как се разпределят дружествените дялове след напускането на съдружника.

От справка по партидата на дружеството в Търговския регистър, извършена от съда, се установява, че към момента на подаване на заявлението съдружници в същото са били И.С.Т. и Р. Ж. Я., като същите са и управители.

Разгледана по същество жалба се преценя като частично основателна:

По отношение на жалбата в частта й, касаеща отказа за заличаване на И.С.Т., като управител на дружеството:

Съгласно чл.141, ал.5 ТЗ управителят може сам да поиска да бъде заличен като такъв при осъществяване на следния фактически състав: отправено предварително писмено уведомление до дружеството и изтекъл едномесечен срок, в който дружеството не е заявило за вписване освобождаването на управителя. Преценката за законосъобразност на действията на управителя в тази процедура се извършва от длъжностното лице по регистрацията, което по повод на заявление за вписване на заличаването на управителя съгласно чл. 21, т. 5 ЗТРРЮЛНЦ е длъжно да провери съществуването на заявеното за вписване обстоятелство. Незаконосъобразно изпълнение на процедурата по чл.141, ал. 5 ТЗ ще доведе до отказ за вписване в ТР на заявеното обстоятелство. В случая от представените доказателства се установява редовното депозиране от Т., в качеството му на управител до дружеството на предизвестие за напускане като управител, получено в дружеството от другия управител на 02.07.2019г. В едномесечния срок, дружеството не е заявило за вписване в ТР-р освобождаването му. След изтичане на едномесечният срок по чл.141 ал.5 от ТЗ и след като Т. е заявил за вписване заличаването си като управител е налице надлежно възникнало ново обстоятелство, подлежащо на вписване. В тази част жалбата е основателна и постановения отказ следва да бъде отменен, като длъжностното лице по регистрация бъде задължено да впише обстоятелството.

По отношение на жалбата в частта й, касаеща отказа за заличаване на И.С.Т., като съдружник в дружеството:

Прекратяването на членството на съдружника настъпва с осъществяването на всички елементи от фактическия състав на чл.125 ал.2 от ТЗ – изявление на съдружника, което е достигнало до управителния орган на дружеството, и изтичане на тримесечен срок, ако друг срок не е предвиден в дружествения договор. /В дружествения договор е предвиден същия срок на предизвестието/.

Както се сочи от жалбоподателя, имуществените последици от напускането не са част от фактическия състав по едностранното прекратяване на членството. Самото прекратяване на членството като промяна в подлежащите на вписване обстоятелства, действително се е осъществило в правния мир, и действително жалбоподателят има интерес тази промяна да бъде узната от третите лица, но за тази промяна и за последиците ѝ дружеството (в случая оставащият съдружник) следва да вземе решение, което ще подлежи на вписване. Вписването на промяната в персоналния състав на дружеството не може да се разглежда изолирано – дружеството с ограничена отговорност е капиталово дружество, поради което персоналния му състав е функция от капитала. Без вземане на решение от общото събрание на съдружниците за капитала след напускането на съдружника, промяната в персоналния състав не може да бъде вписана. При прекратяване участието на съдружник в дружество с ограничена отговорност, без да бъде прехвърлен делът му от капитала, се застрашават интересите на кредиторите на дружеството и би останал незаписан капитал, каквато възможност законът не допуска. Дружественият договор трябва да съдържа размера на дяловете, с които съдружникът участва в капитала (чл. 115, ал. 5 ТЗ), а сумата на дяловете трябва да бъде равна на капитала (чл. 117, ал. 2 ТЗ). При това положение съдружникът, чието членство е прекратено, не може да бъде заличен в ТР, докато не бъде разрешен въпросът относно освободените от него дялове, независимо дали същите ще бъдат поети от останалите съдружници или ще бъде взето решение за намаляване на капитала на дружеството. По тези съображения отказът за заличаване на И.С.Т., като съдружник в дружеството, следва да се потвърди /в т. см.: Решение №144 от 10.05.2016 г. на БАС по в.ч.т.д. № 129/2016 г.; Решение №167 от 3.06.2019 г. на БАС по в.ч.т.д. № 134/2019 г.; Решение №229 от 9.07.2019 г. на БАС по в.ч.т.д. №191/2019 г.; Решение №179 от 12.06.2019 г. на БАС по в.ч.т.д. №142/2019 г./.

По изложените съображения и на основание чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ , ЯОС

 

Р   Е    Ш    И :   

 

ОТМЕНЯ отказ 20191104165514-2/8.11.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20191104165514/04.11.2019г., в частта му за вписване на промени по партидата на "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол с ЕИК-200494654, изразяващи се в заличаване на И.С.Т., като управител на дружеството.

УКАЗВА на основание чл. 25 ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ на Агенцията по вписванията да извърши поисканото със заявление с вх. №20191104165514/04.11.2019г. вписване на промени по партидата на "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол с ЕИК-200494654, изразяващи се в заличаване на И.С.Т., като управител на дружеството.

ПОТВЪРЖДАВА  отказ20191104165514-2/8.11.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20191104165514/04.11.2019г., в частта му за вписване на промени по партидата на "ДАРИВА"ООД гр.Ямбол с ЕИК-200494654, изразяващи се в заличаване на И.С.Т., като съдружник в дружеството.

Решението, в частта му, с която се потвърждава отказът на длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията,  подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в седмодневен срок от връчването му на жалбоподателя, а в останалата му част решението е окончателно.

След влизането в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Агенцията по вписванията.

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: