Р Е Ш Е Н И Е

 

                            26.11.2019 г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  25   ноември   2019 година

В открито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Секретар М. К.

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.д. № 86 по описа на 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на на И.П.И. против „СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ-98” АД гр. ЯМБОЛ. В исковата молба ищецът сочи, че на 20.08.2019 г. в гр. Ямбол ул. „Жорж Папазов" №9 е било проведено общо събрание на акционерите /ОСА/ на ответното дружество, поканата за което била обявена в търговски регистър с вписване 20190709105959 при дневен ред: 1.Освобождаване от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им. 2.Избор на експерт- счетоводител на дружеството. и 3.Промени в състава на Съвета на директорите. Сочи се, че на събранието, на което присъствал и ищеца били представени 32000 бр. акции от капитала на дружеството и били взети следните решения:

По т. 1 от дневния ред: Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98'АД освобождава от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им като такива до момента. Решението било взето с 24000 бр. акции „за" и 8000 акции „против".

По т. 2 от дневния ред: Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98" АД избра за експерт-счетоводител на дружеството г-н С. Ч.

По т. 3 от дневния ред ОС освободи стария съвет на директорите на дружеството, поради изтекъл мандат, и избра СД в състав: Б. И. П., ЕГН **********, с адрес ***; Е. С.Л., ЕГН ***********, с адрес ***; И.И.П., ЕГН **********, с адрес *** и Ж.Т. И., ЕГН ***********, с адрес ***.

Твърди се, че проведеното  ОСА на "Семена и посадъчен материал-98"АД е незаконно, поради противоречие с повелителните разпоредби на закона и на устава на дружеството. Сочи се, че при провеждането на събранието не била спазена разпоредбата на чл. 224 ал. 1 и ал. 2 ТЗ. На акционерите на дружеството не били предоставени никакви материали за събранието. Ищецът се опитал преди насроченото ОС да получа такива, но на адресът на управление на дружеството не открил никой, офисът бил постоянно заключен. Материали за ОС не били предоставени и на самото ОС. Липсвали данни за професионалната квалификация, адреси, образование и т. н за предложените лица за членове на СД.  Непредоставянето на информацията по чл. 224 ТЗ, според ищеца, нарушавало правото му да се информира по въпросите, които ще бъдат обсъждани на събранието, за да вземе решение по какъв начин да гласува и каква позиция да изрази.

Сочи се, че поради нарушението, се е стигнало до абсурд- ответното дружество да избира за експерт-счетоводител починало лице: С. Ч. бил избран за експерт-счетоводител, но бил починал на ***** г., девет дни преди ОС.

При изготвянето на поканата била нарушена и разпоредбата на чл. 223 ал. 4 т. 5 от ТЗ. По т.3 от дневния ред нямало предложения за решения, като не били посочени конкретни предложения за състава на СД. По този начин дружеството се е поставило в невъзможност да изготви писмени материали за събранието със задължителната информация по чл.224 ал. 2 ТЗ. Тъй като липсваха материали по чл. 224 ТЗ, а дневният ред по тази точка не съдържал конкретни предложения за решения, било нарушено правото на ищеца предварително да се запознае с професионалната квалификация и образование на новоизбраните членове на СД, а по отношение на един от тези членове Б.П.и към настоящият момент липсвала информация коя е, с какво се е занимавала, къде живее и какво работи.

Твърди се също, че съгласно действащия устав на дружество броят на членове на съвета на директорите е 4, като от протокола на ОС било видно, че е взето решение стария СД да бъде освободен поради изтекъл мандат. На гласуване бил подложен нов избор на членове на СД като видно от разискванията по т.3 от протокола, предложени били за членове на СД Б.П.; И.П.; Е. Л., Ж. И. и И.И.. В протокола обаче, бил отразен резултат от гласуване за всички останали предложени лица с изключени на Е. Л.- за последната в протокола било отразено решение, че е избрана за член на СД, без да е било проведено гласуване за нея. Сочи се, че от гласуването на акционерите, отразени в протокола на ОС може да се направи извода, че за членове на СД били избрани само трима човека: Б. П.; И.П. и Ж. Т., за които акционерите гласували и които събрали необходимото мнозинство. Твърди се, че съгласно протокола на ОС, който ищеца получил след самото събрание, против кандидатурата му за член на СД били гласували 12000 гласа, за 8000 гласа, а въздържали се нямало. При отразени 32000 гласа представени на събранието, а гласували 20000 гласа, отразеното гласуване според ищеца било невалидно или най-малкото сочело на друг резултат.

Предвид на изложените съображения, ищецът моли съдът да постанови решение, с което да отмени решенията, взети на общото събрание на акционерите на "Семена и посадъчен материал-98"АД, проведено на 20.08.2019 г., като противоречащи на повелителни разпоредби на закона и на устава, и да му бъдат присъдени направените  по делото разноски.

По делото и в срока по чл.367 от ГПК не е постъпил отговор от ответното дружество.

В с.з. исковата претенция се поддържа.

Ответникът, чрез своя пълномощник изразява становище за основателност на претенцията и е направил изявление, че признава фактите сочени от ищеца и предявените искове.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено следното:

От направена справка в Търговския регистър относно обявената Покана за свикване на Общото събрание на акционерите на „СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ-98”АД гр.Ямбол, съдът констатира, че с обявената в регистъра на 09.07.2019г. покана, Съвета на директорите на ответното дружество на осн.чл.223 ТЗ е свикал редовно Общо събрание на акционерите на 20.08.2019г. от 10.00ч. в гр.Ямбол, в офиса на дружеството на ул.”Ж.Папазов”№9 ет.1, при следния дневен ред:  "1.Освобождаване от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им , проект за решение-ОС освобождава от отговорност членовете на СД. 2.Избор на експерт-счетоводител на дружеството,проект за решение-ОС избира експерт-счетоводител на дружеството. 3.Промяна в състава на Съвета на ди ректорите. Проект за решение: ОС приема промяната в състава на съвета на директорите чрез освобождаване на настоящия съвет на директорите ,поради изтекъл мандат и избор на нов съвет на директорите по предложение на акционерите."

Общото събрание на „СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ-98”АД гр.Ямбол е било проведено на 20.08.2019г. от 10 часа, в офиса на дружеството в гр.Ямбол, ул.”Ж.Папазов”№9 ет.1 и видно от представения протокол, същото е протекло по предварително обявения дневен ред. В протокола е записано, че на събранието са присъствали акционери притежаващи 32000бр. акции. Били са взети следните решения:

По т. 1 от дневния ред: "Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98'АД освобождава от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им като такива до момента". Решението е било взето с 24000 бр. акции „за" и 8000 акции „против".

По т. 2 от дневния ред: "Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98" АД избра за експерт-счетоводител на дружеството г-н С. Ч.".

По т. 3 от дневния ред: "Освобождава стария съвет на директорите на дружеството, поради изтекъл мандат. Избира СД на Семена и посадъчен материал-98" АД в състав: Б. И. П., ЕГН **********, с адрес ***; Е. С. Л., ЕГН ***********, с адрес ***; И.И.П., ЕГН **********, с адрес *** и Ж.Т. И., ЕГН ***********, с адрес ***".

Видно от протокола за при избора по т.3 на Б. И. П., И.И.П. и Ж.Т.И. със „за" са гласували 24000 бр. акции, а 8000 акции с „против". По отношение на Е. Л.- за последната в протокола е посочено, че е взето решение, че е избрана за член на СД, но не е отразено какъв е бил резултат от гласуването за нея. Ищецът И. също е бил предложен за член на СД, като видно от протокола, в същия е отразено, че "против" кандидатурата му за член на СД са гласували 12000 бр. акции , а "за" 8000 бр. акции, а въздържали се 0.

От представената от ответника Книгата на акционерите в дружеството, е видно, че в същата на името на ищеца са записани 8000 бр. акции /съгл. временно удостоверение №001/. Относно притежаваните от него акции, ищецът И. е представил по делото освен временно удостоверение №001 още 11бр. поименни временни удостоверения, касаещи общо 1760 бр. акции, коит не са записани на ищеца в Книгата на акционерите и са оспорени от ответника.

При така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Предявеният иск е с правно основание чл.74 от ТЗ – оспорва се законосъобразността на решението по т.1,2 и 3 от дневния ред на ОСА на ответното дружество, проведено на 20.08.2019 г.

Искът е допустим. Предявен е в срока по чл. 74, ал. 2 от ТЗ, като ищецът е акционер в ответното дружество и се легитимира като титуляр на акции с право на глас.

Разгледан по същество, съдът счита, че искът е основателен, по следните съображения:

Искането за отмяна би могло да се основава на процесуална незаконосъобразност на решението, състояща се в опорочена процедура по свикване или вземане на решението, както и на твърдение за материална незаконосъобразност - противоречие на решението с материалноправна норма на устава или ТЗ. В случая ищецът твърди за наличие пороци и от двете групи. Установяването на всеки един от тези пороци, би имал за последица отмяна на атакуваното решението на ОСА.

ЯОС приема, че искът, с който се атакуват взетите от ОСА решения, е основателен, тъй като решението противоречи на чл.223 ал.4 т.5 ТЗ. Съгласно тази разпоредба, поканата трябва да съдържа най-малко следните данни - дневен ред на въпросите, предложени за обсъждане, както и конкретни предложения за решения. Разпоредбата на чл. 223, ал. 4, т. 5 относно необходимото задължително съдържание на поканата е императивна правна норма и неспазването й опорочава редовността на свиканото общо събрание, респ. влияе върху законосъобразността на взетите от него решения. В процесната покана се съдържа само дневният ред на събранието, но само това не е достатъчно, за да се приеме, че е спазено изискването на закона. В настоящия случай в обнародваната покана липсват конкретни указания по т. 2 и т.3 от дневния ред кой са предложените лица за експерт- счетоводител на дружеството и по т.3 кой лица се предлагат за избор като членове на СД. Вярно е, че не по всички въпроси могат да се формулират конкретни проекторешения, тъй като в някои случаи това би ограничило свободата на предложения, на която имат право участниците в ОС. Но в случая липсата на информация по т.2 е довела до избор на лице, което към датата на ОСА е починало, за което и двете страни не спорят. Неизпълнението на това задължение, произтичащо от разпоредбата на чл.223 ал.4 т.5 ТЗ е нарушило правото на акционерите предварително да се подготвят по въпросите от дневния ред. От една страна разпоредбата на чл.223 ал.4 т.5 ТЗ има императивния характер, а от друга на липсата на каквито и да са доказателства по делото, че са били изготвени в срок материали, касаещи т.1, 2 и 3 от дневния ред на ОСА /такива не са представени от ответника/, и че същите са се намирали в офиса на ответника, за да може ищецът да се запознае с тях. Твърденията на ищеца са, че е опитал преди насроченото ОС да получа такива материали, но на адресът на управление на дружеството не открил никой, офисът бил постоянно заключен. В доказателствена тежест на ответника по делото е било да установи, че е била спазена процедурата по свикване на ОС в т.ч. и на разпоредбата на чл.224 ал.1 и 2 ТЗ. Доказателства в тази насока не са представени по делото. Напротив в проведеното о.с.з., ответникът, чрез своя пълномощник е посочил че не оспорва фактите сочени от ищеца в ИМ и признава иска.

По изложените съображения съдът счита, че предявения иск е основателен и доказан, поради което, атакуваните решения от дневния ред на ОСА на ответното дружество, следва да бъдат отменени, като незаконосъобразни.

При този изход на делото ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищцовата страна направените по делото разноски в размер на 80лв.

Водим от изложеното ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ на осн. чл.74 ТЗ, по иск на И.П.И. ***, к-с”******” **-*-*, ЕГН-**********, като незаконосъобразни, решенията на Общо събрание на акционерите на „СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ-98”АД гр.Ямбол с ЕИК-128040628, със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.”Ж.Папазов”№9 ет.1, взети на проведено на 20.08.2019г. в гр.Ямбол Общо събрание: по т.1 от дневния ред: "Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98'АД освобождава от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им като такива до момента"; по т.2 от дневния ред: "Общото събрание на „Семена и посадъчен материал-98" АД избра за експерт-счетоводител на дружеството г-н С. Ч."; и по т.3 от дневния ред: "Освобождава стария съвет на директорите на дружеството, поради изтекъл мандат. Избира СД на Семена и посадъчен материал-98" АД в състав: Б. И. П., ЕГН **********, с адрес ***; Е. С. Л., ЕГН ***********, с адрес ***; И.И.П., ЕГН **********, с адрес *** и Ж. Т.И., ЕГН ***********, с адрес ***".

ОСЪЖДА „СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ-98”АД гр.Ямбол с ЕИК-128040628 да заплати на И.П.И. ***, к-с”*********” **-*-*, ЕГН-********** сумата 80лв.-разноски по делото.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас в двуседмичен срок от връчване на страните.

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: