Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

  ……                                                             08.11.2019г.                                гр.Ямбол

                                                       В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                           гражданско отделение,

в открито съдебно  заседание на 07.11.2019година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар Л.Р.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т.дело №69 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Предявен е иск по чл.517, ал.4 ГПК.

Ищецът "Ставен"АД гр.Сливен твърди, че е взискател по изп.д. №20189320400005 по описа на ЧСИ Д.Д., с район на действие ЯОС и рег.№932 в КЧСИ, което е образувано за принудително събиране на негови вземания в общ размер на 61 331,93лв. срещу солидарните длъжници К.И.Д. и дружеството "Боровец - К"ЕООД. Посочва, че длъжникът К.Д. е едноличен собственик на капитала на ответното дружество "Боровец - К- Транс" ЕООД гр.Ямбол и принудителното изпълнение е насочено към притежаваните от него дружествени дялове – наложен е запор върху всички дружествени дялове от капитала на "Боровец - К- Транс" ЕООД. Твърдението на ищеца е, че до настоящия момент вземането му на взискател, за чието събиране е образувано посоченото изпълнително дело, не е погасено, поради което моли съдът на основание чл.517, ал.4 ГПК да постанови решение, с което да прекрати ответното дружеството "Боровец - К- Транс" ЕООД и да бъде извършена ликвидация на дружеството. Моли и за присъждане на разноските по делото.

Ответникът "Боровец - К- Транс" ЕООД, чрез управителя К.Д., е депозирал отговор на исковата молба, с която е оспорил иска по съображения, че по изпълнителното дело ЧСИ е запорирал всички активи на дружеството "Боровец - К"ЕООД и всички недвижими имоти на физическото лице К.Д., както и дяловете му в дружеството-ответник, при което счита че запорираното имущество по изпълнителното дело многократно надвишава стойността на задължението и не е налице основание за прекратяване на ответното дружество.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и ги обсъди в тяхната съвкупност, както и във връзка със становищата на страните и техните възражения, намира за установено от фактическа страна следното:

С удостоверение от 26.09.2018г. ЧСИ Д. Д., с район на действие съдебния район на ЯОС, вписан с рег.№932 в СЧСИ, е удостоверил, че по описа му е образувано изп.д.№20189320400005 със страни "Ставен"АД- взискател и солидарно отговорните длъжници К.И.Д. и дружеството "Боровец-К"ЕООД с.Тенево, като изпълнителното дело е образувано въз основа на четири изпълнителни листа, издадени в полза на взискателя, с които са присъдени негови вземания срещу солидарните длъжници в общ размер на сумата 61 331,93лв. В преписи изпълнителните листи са представени и по настоящото дело. На 07.02.2018г. от ЧСИ Д..Д. е съставено запорно съобщение по изпълнителното дело, изпратено на Агенция по вписванията, с което е наложен запор върху всички дружествените дялове от капитала на дружеството "Боровец - К- Транс" ЕООД, които се притежават от длъжника по изпълнението К.И.Д..

С постановление, издадено на 25.09.2018г. по изп.д. №20189320400005 по описа на ЧСИ Д.Д., взискателят "Ставен"АД е овластен на основание чл.517,ал.4 ГПК да предяви иск пред ЯОС  за прекратяване на търговско дружество "Боровец-К-Транс" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е длъжникът К.И.Д..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Предмет на предявения в процеса конститутивен иск по  чл.517, ал.4 ГПК е упражняване на уреденото в закона потестативно право за прекратяване на едно търговско дружество, което право възниква за взискателя по образувано и висящо изпълнително производство, по което длъжник е лице, което притежава всички дялове от капитала на дружеството. Абсолютни процесуални предпоставки за предявяването на този иск са: наличието на висящо изпълнително производство, по което ищецът има качеството на взискател, а търговското дружество, чието прекратяване се иска - на трето задължено лице по смисъла на чл.507 и сл.ГПК; както и наличието на изрично овластяване на взискателя от съдебния изпълнител да предяви този иск.

В случая, от представените в производството доказателства се установява, че е образувано изп.д. №20189320400005 по описа на ЧСИ Д.Д., по което страни са ищецът "Ставен"АД, който има качеството на взискател, както и К.И.Д., който има качеството на длъжник. Следва да се приеме, че така образуваното изпълнително производство е висящо към момента, тъй като не се твърди и не се установява то да е прекратено от съдебния изпълнител в нито една от хипотезите на чл.433, ал.1,т.1-т.7 ГПК, нито пък поради пълно изпълнение на задължението, което е предмет на принудителното изпълнение, като по делото не се твърди и не са представени доказателства, от които да е видно, че са настъпили и предвидените в чл.433, ал.1,т.8 ГПК правно релевантни факти, при които изпълнителното производство се прекратява по силата на закона. В настоящото производство се доказа, че е налице и изрично овластяване на ищеца от съдебния изпълнител да предяви иска за прекратяване на дружеството "Боровец - К - Транс"ЕООД, което е извършено с постановление от 25.09.2018г. Ето защо следва да се приеме, че предявеният конститутивен иск е допустим и съдът следва да се произнесе по неговата основателност.

За основателността на иска и уважаване на правото на взискателя да прекрати търговско дружество с правноорганизационна форма ООД, следва да се докаже настъпването на следните елементи от фактическия състав: че длъжникът по изпълнението притежава всички дялове от капитала на ответното дружество, чието прекратяване се иска; и че изпълнението по образуваното и висящо изпълнително производство е насочено върху всички дялове от капитала на ответното дружество.

Както беше посочено, от представените по делото доказателства се установява, че длъжник по изпълнителното дело, по което ищецът е взискател и по което е налице овластяване за предявяване на конститутивния иск по чл.517, ал.4 ГПК, е лицето К.И.Д.. От извършената служебна справка в ТР съдът установи,  че това физическо лице е едноличен собственик на капитала на дружеството "Боровец- К-Транс" ЕООД, който е в размер на 1000лв. и е разделен на 100дружествени дяла, всеки на стойност от 10 лв. В производството се доказа и това, че принудителното изпълнение по изп.д. №20189320400005 по описа на ЧСИ Д.Д., образувано за събиране на парични вземания на взискателя "Ставен"АД, е насочено именно върху всички дружествени дялове, собственост на длъжника по изпълнението К.И.Д., което е осъществено с налагането на запор върху тях по реда на чл.517, ал.1 ГПК. Запорът върху всички дружествени дялове от капитала на "Боровец- К-Транс" ЕООД се счита наложен на 14.02.2018г., когато той е вписан в търговския регистър по партидата на това юридическо лице, което се установява въз основа на извършена служебна справка за настъпване на това обстоятелство.

Следователно, по делото се доказа, че са осъществени всички предпоставки, предвидени в нормата на чл.517, ал.4 ГПК, което означава, че в полза на взискателя "Ставен" АД е възникнало уреденото с нея потестативно право. С оглед на това и доколкото не се представиха доказателства вземането на ищеца към К.И.Д., предмет на образуваното изпълнително дело, да е удовлетворено, то предявеният конститутивен иск е изцяло основателен и съдът следва да постанови исканата с него правна промяна, а именно да прекрати дружеството "Боровец-К-Транс" ЕООД. Без правно значение за основателността и уважаването на иска е обстоятелството дали имуществото, върху което съдебният изпълнител е насочил изпълнението по изпълнителното дело, е достатъчно за удовлетворяването на взискателя, тъй като това не е обстоятелство, което е основание за отхвърляне на иска. За отхвърляне на иска ответникът следва са установи, че преди приключване на първото по делото съдебно заседание вземането на взискателя вече е удовлетворено, а в случая такива твърдения и доказателства липсват.         

При този изход на делото ищецът има право на разноските пред първата инстанция и такива следва да му се присъдят в размер на сумата 80лв. - внесена ДТ за производството.

Водим от изложеното,ЯОС

 

                                                      Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА по иска с правно основание чл.517, ал.4 ГПК, предявен от "Ставен "АД гр.Сливен, ул."Добри Чинтулов"№16, с ЕИК 200780812, представлявано от управителя С.И.С., съдебен адресат - Адвокатско дружество "Шидеров и партньори" с адрес: гр.Сливен, бул."Хаджи Димитър"№14, ет.2, надпартерен, дружеството "БОРОВЕЦ - К - ТРАНС " ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул."Йордан Йовков" №6, с ЕИК 202830705, представлявано от управителя К.И.Д..

ОСЪЖДА "БОРОВЕЦ - К - ТРАНС " ЕООД, с посочени седалище, адрес на управление, представител и ЕИК, на основание чл.78, ал.1 ГПК, да заплати на "Ставен "АД, с посочени седалище, адрес на управление, представител, ЕИК и съдебен адресат, разноски по делото пред първата инстанция в размер на сумата 80 лв. /осемдесет лева/.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - гр.Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

След влизане в сила на решението, препис от него да се изпрати на Агенция по вписванията за извършване на служебно вписване на прекратяването на дружеството в търговския регистър и за започване на производство по ликвидация по отношение на него.

 

 

                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: