Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е      

  ……                                                                     07.11.2019г.                                гр.Ямбол

                                                               В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                                        гражданско отделение,

в закрито съдебно  заседание на 07.11.2019година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Търговско дело №98 по описа за 2017г. 

За да се произнесе, взе  предвид следното:

С Решение №29/25.07.2018г. на ЯОС, постановено по настоящото т.д.№98/2017г., на основание чл.630, ал.1 ТЗ съдът е обявил  неплатежоспособността на "Европлет"ЕООД гр.Ямбол с начална дата на неплатежоспособността 12.12.2014г., открил е производство по несъстоятелност на дружеството, допуснал е обезпечение чрез налагане на общ запор и обща възбрана върху цялото имущество на длъжника, назначил е временен синдик и е определил дата на първото събрание на кредиторите.

С Решение №372/02.11.2018г., постановено по делото, след дадена възможност за предплащане на разноските в производството по реда на чл.629 ТЗ, съдът на основание чл.632, ал.5 и ал.1 ТЗ е спрял производството по делото - поради липса на налично имущество и парични средства за покриване на началните разноски в производството по несъстоятелност. Решението, с което е спряно производството по делото, е вписано в Търговския регистър на 05.11.2018г.

В едногодишния срок от вписването на решението по чл.632, ал.5,вр. с ал.1 ТЗ- на 05.11.2019г. е подадена молба от кредитора НАП- гр.София за възобновяване на производството по несъстоятелност, с представени доказателства - удостоверение от ЦР на Особените залози , опис към него и Приложение №1, видно от които е налице имущество на длъжника (с предишно наименование "Текстил Сървисис България"ООД) с балансова стойност в размер на 101 101,60лв., върху което е учреден залог в полза на "Инвестбанк"Ад - гр.София. Твърдението на НАП е, че е налице имущество на длъжника на значителна стойност, като няма данни кредиторът, в полза на което е заложено това имущество, да е предявил вземането си в производството по несъстоятелност. Моли съдът по несъстоятелността на основание чл.658,т.5 ТЗ да задължи синдика да представи по делото информация относно съществуването и местонахождението на активите, предмет на особения залог.

Съдът намира, че е налице основанието на чл.632, ал.2, изр.2 ТЗ за възобновяване на производството, тъй като от представените от кредитора НАП доказателства е установено наличието на достатъчно имущество на длъжника в производството по несъстоятелност. След възобновяване на производството, на основание чл.658, т.5 ТЗ, вр. с чл.668 ТЗ съдът следва да задължи временния синдик да издири и уточни местонахождението на заложеното имущество на длъжника, като представи информация по делото за това.

Водим от изложеното, ЯОС

                                                Р  Е  Ш  И  :

ВЪЗОБНОВЯВА на основание чл.632, ал.2 ТЗ  производството по т. д № 98/2017г. по описа на Ямболски окръжен съд.

ЗАЗЪЛЖАВА на основание чл.658, т.5 ТЗ, вр. с чл.668 ТЗ временния синдик, след връчване на преписи от молбата на НАП и доказателствата към нея, да издири и уточни местонахождението на заложеното имущество на длъжника, като в едномесечен срок от съобщението представи информация по делото за това.

Решението да се изпрати за вписване в АВп.- Търговски регистър.

Решението да се впише в книгата по чл.634в ТЗ.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд -Бургас в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър.

                                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: