О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                          25.11.2019 г.                               гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, І-ви  въззивен граждански  състав

на       25    ноември     2019  година

в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

         ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                               МАРТИНА КИРОВА                                                         

 

Като разгледа докладваното от съдия М. Кирова

възз. гр. дело № 162  по описа за 2018 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Настоящото въззивно гражданско производство е образувано въз основа на депозирана въззивна жалба от С.Б.Й. ***, чрез пълномощника му - адв.С.Т. ***, против Решение № 105/19.02.2018г. постановено по гр.д. № 3165/2017г. по описа на Районен съд-Ямбол, с което са отхвърлени като неоснователни предявените от него на основание чл.26 ал.1 пр.1 и 3 от ЗЗД искове за прогласяване нищожността на Договор за аренда на земеделска земя от 15.06.2015г., поради противоречието му със закона и накърняване на добрите нрави.

Въззиваема страна в производството са - Д.Г.Р.,  представлявана от адв.Х.К. ***, Е.И.И. ***, М.Г.И. *** и И.Г.И. ***.

Входирана е на 13.11.2019г. молба, подадена от С.Б.Й. с ЕГН **********, чрез пълномощника му – адв.С.Т. ***, с която е заявен на основание чл.233 от ГПК отказ от предявените от него искове срещу ответниците, поради това, че правният спор между страните по делото, касаещ тълкуването и изпълнението на процесния аренден договор е уреден извънсъдебно. Предвид на това молителят – ищец по гр.д.№3165/2017г. по описа на РС-Ямбол, желае производството по настоящото възз.гр.д. №162/ 2018г. по описа на ЯОС да бъде прекратено и да бъде обезсилено първоинстанционното решение в съответствие с разпоредбата на чл.233 изр.3-то от ГПК.

Съдът съблюдавайки закона, намира молбата за допустима като подадена от надлежно легитимирана страна – ищец по първоинстанционното гр.дело №3165/2017г. по описа на РС-Ямбол и въззивник по настоящото възз.гр.д., действащ чрез пълномощника си - адв.Т., разполагащ с надлежна представителна власт да заяви от името на доверителя си отказ от заявените искови претенции. Тази страна разполага с процесуалната възможност да се откаже изцяло, какъвто е процесният случай от спорното право във всяко положение на делото по смисъла на приложимата обща разпоредба на чл.233 изр.1 хипотеза 1-ва от ГПК, като когато отказът е направен пред въззивната или касационната инстанция обжалваното решение по се обезсилва /чл.233 изр.3 хипотеза 1-ва от ГПК/. В хипотезата на отказ от иска не се изисква съгласие на насрещната страна по спора, тъй като по принцип в този случай ищецът не може да предяви същите искови претенции. Упражняването на това действие е предоставено изцяло на преценката на ищеца, като съдът не може да контролира причините, поради които се извършва. След като ищецът С.Б.Й. е направил отказ от предявените от него искове по време на висящността на делото пред ОС-Ямбол, то е налице надлежно десезиране на съда, поради което и съгласно чл.233 от ГПК  въззивното производство следва да бъде прекратено, а решението на РС – Ямбол следва да бъде обезсилено и производството по предявените искове да бъде прекратено.

Ето защо и на основание чл.233 от ГПК, ОС-Ямбол

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото възз.гр.д. № 162/2018г. по описа на ОС-Ямбол, поради направен от страна на въззивника - ищец по гр.д.№3165/2017г. по описа на РС-ЯмболС.Б.Й., с ЕГН ********** ***, чрез пъномощника му - адв.С.Т. *** с посочен съдебен адрес ***, кант.№**, надлежен отказ при условията на чл.233 от ГПК от предявените от него на основание  чл.26 ал.1 пр.1 и 3 от ЗЗД искове за прогласяване нищожността на Договор за аренда на земеделска земя от 15.06.2015г., поради противоречието му със закона и накърняване на добрите нрави.

ОБЕЗСИЛВА Решение № 105/19.02.2018г. постановено по гр.д. № 3165/ 2017г. по описа на Районен съд-Ямбол, поради отказ от исковете.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 3165/2017г. по описа на Районен съд - Ямбол, като недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на ОБЖАЛВАНЕ с частна жалба пред Апелативен съд-Бургас чрез ОС-Ямбол в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                 ЧЛЕНОВЕ :1.                         2.