О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                           08.10.2019                       гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І -ви граждански състав

На  08  октомври  2019 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Секретар

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.д. №97 по описа на 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

С определение  от №55/03.09.2019год. постановено в о.с.з. по гр.д. №289/2017г., Тополовградски районен съд е прекратил производството по делото и е изпратил същото по подсъдност на Ямболски окръжен съд.

Производството е било образувано по ИМ на В.В.К., гражданин на Р. Ф., подадена от пълномощника й адв.Ю.А. от САК, с която срещу дружеството "В. ТС"ЕООД с.Срем е бил предявен иск по чл.125, ал.3 ТЗ,  за заплащане на сумата 2000 лв., представляваща полагащата й се част от дружествения дял на В. Ф.К..

Настоящият състав на Ямболски окръжен съд намира, че не е родово компетентния съд, който следва да разгледа делото.

В мотивите на определението си ТРС е приел, че практика на ВКС приема, че понятието „търговско дело" и „търговски характер" имат освен споровете по чл.365 ал.1 от ГПК и делата образувани въз основа на искове по чл.125 ал.3 от ТЗ и , тези искове следва да бъдат разглеждани по реда на особеното исково производство на основание чл.365 т.3 от ГПК. Предвид обстоятелството, че искът бил с правно основание чл.125 ал.3 от ТЗ и делото представлявало търговско такова и поради търговския си характер на основа чл.365 т.3 от ГПК, подлежало на разглеждане по реда на особеното исково производство по търговски спорове от родово подсъдния окръжен съд.

 ЯОС счита, че този извод на районния съд относно подсъдността на делото не кореспондира с изложеното в исковата молба, с цената на предявения иск, както и с разпоредбата на чл. 104 т.4 ГПК.

Подведомствените на съдилищата дела се разпределят между тях чрез правилата на подсъдността. По този начин всеки съд се оказва овластен от процесуалния закон да правораздава не по всички граждански, респ. търговски дела, включени в съдебната компетентност, а само по ограничен кръг такива дела, определени съобразно конкретни критерии.

Правилото въведено с гражданско-процесуалния кодекс е, че подведомствените на съдилищата граждански/търговски дела са подсъдни на районните съдилища /чл. 103 ГПК/, като родовата подсъдност на окръжните съдилища е изключение от това правило и обхваща по принцип само делата, посочени в чл. 104 ГПК. Изрично е въведено разграничение при исковете по граждански и търговски дела – цена на иска, като тези над 25 000 лева са подсъдни на окръжния съд, а под тази сума – на районния.

С § 3 от ЗИДГПК, обнародвано в „ДВ“, бр. 50/30.05.2008 год., в сила от 01.03.2008 год., в чл. 104 ГПК са направени изменения и допълнения. Точка 2 – искове по търговски спорове е отменена, а в т. 4 след думата „граждански“ е добавено „и търговски“. Съобразно променената редакция на разпоредбата, на окръжен съд като първа инстанция са подсъдни вече не всички искове по търговски дела, а само тези с цена на иска над 25 000 лева. Търговските дела с цена на иска под 25 000 лева са подсъдни на районните съдилища.

Действително чл. 365 ГПК предвижда по реда на глава тридесет и втора от процесуалния закон окръжният съд като първа инстанция да разглежда искове с предмет право или правно отношение, породени от изброените в пет точки хипотези, но това не изключва при оценяеми искове /какъвто е процесният/ при определяне подсъдността на спора да се взема предвид разпоредбата на чл. 104, т. 4 ГПК.

Претенцията на ищцата има за предмет един иск с цена 2000лв. При тези данни родово компетентния съд, за да разгледа и да реши спора  е районен съд, а определен по правилата на местната подсъдност (чл. 108 ал.1 от ГПК) това е Районен съд гр.Тополовград.

Следва да се посочи, че неправилно районният съдия се е позовал на Определение № 55/16.02.2015 г. по дело № 390/2015 г. на ВКС, ТК 1-во отделение. Определението е неотносимо към процесния случай, тъй като в същото е даден отговор на друг въпрос, свързан с недопустимост на касационно обжалване по търговски дела, при цена на искове под 10000лв., на осн. чл.280 ал.2 ГПК.

Предвид изложеното и на основание чл.122 ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по търгело 97/2019г. по описа на Ямболски окръжен съд.

ПОВДИГА  спор за подсъдност между Окръжен съд гр.Ямбол и Районен съд гр.Тополовград относно разглеждане на предявения от В.В.К., гражданин на Р.Ф., чрез пълномощника й адв.Ю.А. от САК, срещу "В. ТС"ЕООД с.Срем иск с пр. осн. чл.125, ал.3 ТЗ за заплащане на сумата 2000 лв.

Делото да се изпрати на Апелативен съд- гр.Бургас по компетентност.

Определението не подлежи на обжалване.

                                                  

 

                                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: