П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

№ 86                                        13.08.2019 година                             град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                                   IV-ти   Наказателен състав

На тринадесети август                                                                    2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Васил Петков

                                                          ЧЛЕН СЪДИЯ: Гергана Кондова

                                               СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.С.

                                                                                       2. К.К.                                                                   3. К.Ж.

                                                                                                 

   

Секретар Л. Райкова

Прокурор Д. Люцканов,

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

НОХД № 200 по описа на съда за 2019 година,

 

                                                     П Р И С Ъ Д И:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия Х.С.В., роден на *** ***, живущ *** П. В. № *, б., с б. г., н., с о. о., не р., о., ЕГН **********,

         

          ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ: Вечерта на ** срещу **.**.**** г. в гр. Т., в дом на ул. К. П. В. № *, отнел чужди движими вещи - пари в размер на 980,00 лева от владението на К. Д. К. от същия град, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и грабежа е бил придружен с убийството на К. Д. К., извършено по особено мъчителен начин за убития, поради което и на основание чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 2, вр. чл. 54 и чл. 58а, ал. 1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ТРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Х.С.В. ЗА ВИНОВЕН И В ТОВА, ЧЕ: На неустановена дата около и преди **.**.**** г. в гр. Т., в дом на ул. К. П. В. № *, отнел чужди движими вещи - пари в размер на 200,00 лева, от владението на К. Д. К. от гр. Т., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194, ал. 1, вр. чл. 54 и чл. 58а, ал. 1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

         

На основание чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА на подсъдимия Х.С.В. едно общо най-тежко наказание в размер на ТРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ.

 

          На основание чл. 59, ал. 1 и 2 от НК ЗАЧИТА времето през което подсъдимият Х.С.В. е бил задържан, считано от **.**.**** година.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Х.С.В. ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец Д.Д.К. с ЕГН ********** сумата от 100000 лева, на гражданския ищец С.И.С. с ЕГН ********** сумата от 30000 лева и на гражданския ищец К.И.С. с ЕГН ********** сумата от 30000 лева, всички суми представляващи обезщетение за претърпените от всеки от тях неимуществени вреди, всички суми ведно със законната лихва считано от **.**.**** година, до окончателното им изплащане.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Х.С.В. ДА ЗАПЛАТИ държавна такса върху размера на уважените граждански искове – сума от 6400 лева, в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на Окръжен съд – Ямбол.

         

          ОСЪЖДА подсъдимия Х.С.В. ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски в размер на 3357,70 лева, в приход на държавния бюджет по сметка на ОД МВР – Х..

         

ОСЪЖДА подсъдимия Х.С.В. ДА ЗАПЛАТИ на гражданските ищци и частни обвинители Д.Д.К., С.И.С. и К.И.С., направените от тях разноски по делото – сума в размер на 2000 лева.

 

На основание чл. 111 НПК, като вещи без стойност, след влизане на присъдата в сила, ДА СЕ УНИЩОЖАТ веществените доказателства по делото, както следва:

          - КАШОН 1: Обект, номерован в съответния протокол за оглед на местопроизшествие под № 22 - камък с неправилна форма, след експертиза от НИК - МВР - С., запечатан в кашон със стикер Случай N0 ****-*****, Пакет № ***-******;

          - КАШОН 2: Обект, номерован в съответния протокол за оглед на местопроизшествие под № 21 /1 бр. метална лопата и метла/ - след експертиза от НИК - МВР -С., запечатани в кашон със стикер Случай N0 ****, Пакет ***-******;

          - КАШОН 3: Върнат от НИК - МВР, запечатан с техен стикер с отбелязване на структурата на МВР - възложител и вх. № НИКК **** - *****, Пакет *** -******, съдържащ върнатите след експертиза ВД, отбелязани в съответните протоколи под номера: № 2 - парче от чаршаф и оранжево покривало от оглед в дома на К.; № 10 - полиетиленов плик, съдържащ 1 бр. червен етикет, 1 бр. касова бележка от **.**.**** г., 1 бр. касова бележка от **.**.**** г. с тъмно червени петна по нея, 1 бр. салфетка на цветя със зацапвания и 1 бр. етикет от оглед в дома на К.; № 12 - 1 бр. чаршаф и 1 бр. оранжево покривало с изрязани парчета от тях от оглед в дома на К.; № 2 - два броя парчета плат, бежови на цвят, с шарки с изображение на листа, по които се наблюдават тъмнокафяво червени на цвят петна от претърсване и изземване от дома на В.; нокти от пръстите на лява и дясна ръка на Х.С.В. ***; пликове с тампони със секрети от епителни клетки от вътрешната страна на бузите на устната кухина на лицата Т. И. Т. от гр. Т., И. Г. И. от гр. Т., П. Г. П. от с. М., община Т.; И. Ж. И. ***, Д. Х. Д. от с. М., община Т.; марлен тампон с кръв от трупа на К. Д. К. от гр. Т.;

          - КАШОН 4: Иззети от дома на К. Д. К. в гр. Т. на **.**.**** г. с протокол за оглед на местопроизшествие, с обозначен като обект № 1 - 1 бр. олекотено юрганче с преобладаващ кафяв цвят на тигров десен;

          - КАШОН 5: Иззети от дома на К. Д. К. в гр. Т. на дата **.**.**** г. с протокол за оглед на местопроизшествие, обозначени, както следва: № 1 - един брой парче от чаршаф с отпечатък и петно, червено на цвят; № 4 - един брой кафява на цвят, лява, мъжка кожена чехла с надпис „Gezer” 7; № 5 - един брой лява плетена обувка с надпис „Matstar”; № 8 - пластмасово парче с дъговидна форма; № 11 - два броя пластмасови парчета с неправилна форма и сребрист цвят; № 7 - 1 брой калъфче за лични документи, 1 брой дебитна карта от банка „ДСК”, 1 брой кожено тефтерче, в облечката на което се намери 1 брой бележка от транзакция; №19 - 1 брой парче стъкло от външния стъклопакет на прозореца; № 20 - 1 брой парче стъкло от вътрешната страна на стъклопакета;

          - КАШОН 6: Иззети от дома на Х.С.В. *** на дата **.**.**** г. с протокол за претърсване и изземване, както следва: № 4 - лява и дясна обувки /чифт/ с връзки, тъмносиви на цвят, с надпис отстрани „САТ”; № 5 - бяла на цвят тениска с надпис на латиница „FROM MY HOME TO YOURS 1999”, замърсена; Иззети от дома на К. Д. К. в гр. Т. на дата **.**.**** г. с протокол за оглед на местопроизшествие, преопаковани от НИК-МВР след извършена ДНК експертиза и запечатани в бял хартиен плик със стикер с отбелязване на структурата на МВР - възложител и вх. № НИКК ****-*****, Пакет № ***-******, а именно: № 3 - парче от оранжево покривало с червено на цвят петно с неправилна форма; № 9 - вестник, върху който се наблюдава червено на цвят петно с неправилна форма; № 13 - парче от балатум с червено на цвят петно; № 14 - парче от балатум с червено на цвят петно; № 15 - марлен тампон с червеникаво на цвят петно; № 16 - 2 броя парчета от полиетилен с червени на цвят петна; № 17 - 3 броя парчета стъкла, по които се наблюдават червени на цвят петна; № 18 - 1 брой стъкло с неправилна форма с червено на цвят петно; Както и други вещи, иззети от дома на К. Д. К. в гр. Т. на **.**.**** г. с протокол за оглед на местопроизшествие, отбелязани под обекти: № 6 - 1 брой синя на цвят бутилка, 1 брой диоптрични очила, 1 брой дистанционно, облепено с прозрачен полиетилен, 1 брой мобилен телефон „Prestigio” и 1 брой метална обувалка;

          - 1 брой черни на цвят къси панталони с оранжев надпис отстрани „PERFORMANCE" и 1 брой бяла на цвят тениска със зелени шарки и емблема в областта на лява гърда с надпис „LFNSOALE LOMDON SINCE 1960” - предадени с протокол за доброволно предаване от Х.С.В. ***; 1 брой бели на цвят къси панталони с връзка в областта на талията в черно и бяло, замърсени - предадени с протокол за доброволно предаване от Х.С.В. ***.

         

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото – два броя банкноти с номинал от по 10,00 лева, един брой банкнота с номинал 5,00 лева, четири броя банкноти с номинал от по 50,00 лева, 29 броя от по 20,00 лева; 4 броя от по 10,00 лева и 7 броя с номинал от по 50,00 лева, след влизане в сила на настоящата присъда, ДА СЕ ВЪРНАТ на Д.Д.К. с ЕГН **********.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес, пред Апелативен съд – Бургас.

 

        

         

                                    

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                           2.                               3.