П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

   73                                              12.06.2019 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                            Втори въззивен наказателен състав

На дванадесети юни                                                                                2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                     ЧЛЕНОВЕ: 1. ГЕРГАНА КОНДОВА

  2. ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Т. Стаматов

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

ВНОХД № 68 по описа на 2019 година

 

 

          На основание чл. 336 ал. 1, т. 2 вр. чл. 334 т. 2 и чл. 338 от НПК,

 

                                                  П Р И С Ъ Д И:

 

          ОТМЕНЯ Присъда № 12/21.01.2019 г., постановена по НОХД № 1617/2017 г. по описа на Районен съд – Ямбол, В ЧАСТТА С КОЯТО подсъдимият С.М.Т., на основание чл. 304 от НПК е ОПРАВДАН по обвинението по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и В ЧАСТТА, С КОЯТО е ОТХВЪРЛЕН предявеният от гражданския ищец Д.Д.И. срещу подсъдимия С.М.Т. граждански иск за неимуществени вреди в размер на 10 000 лв., причинени от престъплението по чл. 129, ал. 1 от НК, ВМЕСТО КОЕТО

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.М.Т., роден на *** ***, обл. Я., ул. „**“ № **, б., б. г., със с. о., н., у. на „М.-**“ ЕООД, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г., около 14:00 часа, в гр. С., обл. Я., в помещение находящо се на ул. „*“ № *, чрез нанасяне на удари с ръка в областта на устата на Д.Д.И. *** му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в избиване на четири зъба, без които се затрудняват дъвченето и говоренето, поради което и на основание чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимия С.М.Т. ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец Д.Д.И. обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 4000 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането **.**.**** г. до окончателното й изплащане, като за разликата над тази сума до размера на предявения  от Д.Д.И. срещу подсъдимия граждански иск за неимуществени вреди в размер на 10 000 лв. ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан.

 

ОСЪЖДА подсъдимия С.М.Т. ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски в размер на 338 лева в приход на Държавния бюджет по сметка на ОД на МВР - Я. и 80 лева в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Я., както и ДТ върху уважения размер на гражданския иск - сума в размер на 160 лв. в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на Окръжен съд - Я..

 

ОСЪЖДА подсъдимия С.М.Т. ДА ЗАПЛАТИ на частния обвинител и граждански ищец Д.Д.И. направените от него деловодни разноски в размер на 450 лева.

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 12/21.01.2019 г., постановена по НОХД № 1617/2017 г. по описа на Районен съд – Я. В ОСТАНАЛАТА Й ЧАСТ.

 

Присъдата в осъдителната част ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред ВКС на РБ.

 

 

                                                       

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                                           2.