О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                                       10.06.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                   гражданско отделение

На 10.06.2019 година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Ч. търг. дело №52  по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.536 ГПК, вр. с чл.19, ал.5 ЗТР.

Образувано е по молба на "Дойч Инвест"ЕООД гр.Ямбол, представлявано от управителя Д.Д., чрез пълномощника адв.Х.М., с която е направено искате за спиране на вписването по заявление А5 вх. № 20190607164515 за вписване по партидата на "Технострой Инженеринг 99"АД гр.Ямбол на решения на Общото събрание на акционерите, проведено на 07.06.2019г.

В молбата се твърди, че молителят е акционер в дружеството с притежавани 8 351 бр. поименни акции. Поддържа, че е предявил иск за отмяна на заявените за вписване решения, за което прилага препис от искова молба до ЯОС.

Съдът, въз основа на данните по партидата на "Технострой Инженеринг 99"АД  гр.Ямбол в търговския регистър, представените с искането за спиране доказателства и въз основа на служебно извършена справка в деловодната система, намира следното:

По партидата на дружеството "Технострой Инженеринг 99"АД  гр.Ямбол е подадено заявление А5 вх. № 20190607164515, с което е поискано вписването на промени в състава на Съвета на директорите на дружеството, въз основа на приети решения на Общо събрание на акционерите, проведено на 07.06.2019 година. Към момента на разглеждане на делото по заявлението няма произнасяне от длъжностното лице по регистрация, като заявлението е със статус "обработва се", следователно налице е правен интерес от искането за спиране и производството по същото е допустимо.

С молбата са представени доказателства за подадена пред ЯОС искова молба от "Дойч Инвест"ЕООД гр.Ямбол срещу "Технострой Инженеринг 99"АД  гр.Ямбол за отмяна на решенията от т.1 до т.5 от дневния ред, приети от Общото събрание на акционерите, проведено на 07.06.2019 година като незаконосъобразни и приети в противоречие с Устава на дружеството, а по т.3 - и прието въз основа на неистински документ. При направената справка в деловодството на ЯОС настоящият съдебен състав констатира, че исковата молба е образувана в т.д. №51/2019г. по описа на ЯОС.  

Съдът намира искането за спиране на регистърното производство за основателно по следните съображения:

Съгласно чл.536, ал.1, т.1 ГПК, вр. с чл.19, ал.5 ЗТР, регистърното производство се спира, когато има дело относно правоотношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт.

В случая подаденото заявление е за вписване на промени в състава на Съвета на директорите на дружеството, чийто акционер е молителят. С подадената от молителя искова молба се оспорват всички решения на Общото събрание на акционерите, включително и за промени в състава на СД, следователно е налице висящ спор за законосъобразността на решенията, които са условие за издаване на искания акт. Образуваното исково производство от молителя е с преюдициално значение по отношение инициираното пред АВ регистърно такова, което налага последното да бъде спряно, за да се изчака изхода от предприетата защита чрез упражнен иск по чл.74 ТЗ за отмяна на решенията на ОС на акционерите от 07.06.2019 година.

Предвид изложеното и доколкото се установи, че са налице предпоставките за спиране по чл.536, ал.1,т.1 ГПК, вр. с чл.19, ал.5 ЗТР, тъй като е налице висящо регистърно производство и заведено дело, с което е оспорена законосъобразността на решението за помени в състава на СД, молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                           О П Р Е Д Е Л И:

 

СПИРА на основание чл.536, ал.1 ГПК, вр. с чл.19, ал.5 ЗТР вписването по заявление образец А5 вх.№ 20190607164515 на промени в обстоятелствата по партидата на "Технострой Инженеринг 99"АД  гр.Ямбол  с ЕИК 128056792 до приключване с влязъл в сила съдебен акт на исковото производство по т.д.№51/2019г. по описа на ЯОС, образувано по исковата молба на "Дойч Инвест"ЕООД гр.Ямбол.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба  пред Апелативен в едноседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от определението да се изпрати за изпълнение на Агенция по вписванията-търговски регистър.

 

 

                                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :