П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

 

06.06.2019 година                                                                                  гр.Ямбол

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ЯМБОЛ                                  ІІ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ      На шести юни                                                                                 2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

  

                                                                                            

Секретар: П. Узунова

Прокурор: 

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ ТАГАРЕВА

Търговско дело № 16 по описа за 2017 година

На именното повикване в 10:30 часа се явиха

 

Ищецът Г.Д.Г., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Н., редовно упълномощен.

 

За ответника "ДЗИ Общо застраховане" ЕАД гр. София, редовно призован, се явява юриск. Х., редовно  упълномощен.

 

Адв. Н.: Нямаме възражения, да се даде ход на делото.

Юриск. Х.: Моля да дадете ход на делото.

 

Съдът намира, че липсват пречки по хода на делото и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Адв. Н.: Постигнали сме с ответната страна спогодба за цялото уреждане на спорното право, съобразно параметрите в приложеното от нас споразумение, сключено между двете страни.

 

Юриск. Х.: С ищцовата страна сме постигнали споразумение по параметрите, които сме посочили по делото. Моля същото да бъде одобрено, с което сме уредили окончателно отношенията си.

 

Съдът на осн. чл. 145 ал. 3 ГПК, вр. с чл. 377 ГПК ПРИКАНИ страните към сключване на съдебна спогодба и същите след като се съгласиха на такава, изложиха условията й, както следва:

 

Юриск. Л. Х.: От името на доверителя ми "ДЗИ Общо застраховане" ЕАД, със седалище и адрес на управление: гр. София, район "Средец", бул. "Витоша" № 89Б, представлявано от Коста Чолаков - главен изпълнителен директор и Бистра Василева - Изпълнителен директор, съобразно даденото ми изрично пълномощно изх. № 921242/04.06.2019 г., заявявам, че застрахователното дружество е съгласно да изплати в полза на ищеца Г.Д. ***, с ЕГН **********, в качеството му на увредено лице като наследник на Димитър Г.Д. ***, починал при ПТП, настъпило на 16.12.2011 г. на главен път I-6, Бургас-София, до разклона на с. Тополчане, община Сливен, което ПТП е предизвикано от водача на л.а. "Ауди Q7", с рег. № UN-424CD, Н.В.Т., при съпричиняване и от починалия Димитър Г.Д. - водач на л.а. "Мерцедес" С180, с рег. № СН3424СА, за което е налице влязла в сила присъда на наказателния съд - Решение № 118/11.07.2018 г. по н.д. № 474/2018 г. на ВКС, трето наказателно отделение, застрахователно обезщетение за неимуществени вреди на ищеца Г.Г. от смъртта на починалия Димитър Г.Д. в размер на сумата 52 500 лева (петдесет и две хиляди и петстотин лева), ведно със законната лихва от 15.12.2013 г. до окончателното изплащане на обезщетението, застрахователно обезщетение в полза на ищеца Г.Г. за претърпените от него имуществени вреди - тоталната увреда на л.а. "Мерцедес С180" с рег. № СН3424СА в размер на сумата 2 800 лева (две хиляди и осемстотин лева), ведно със законната лихва върху нея считано от 15.12.2013 г. до окончателното изплащане на обезщетението, както и сумата 4 000 лева (четири хиляди лева), представляваща половината от платената по настоящото търговско дело държавна такса.

Заявявам, че посочените обезщетения за неимуществени и имуществени вреди, както и посочената държавна такса, доверителят ми се задължава да заплати в полза на ищеца Г.Д.Г. в срок от петнадесет дни считано от днес, като при неизпълнение ищецът да има право на изпълнителен лист.

Заявявам, че с настоящата съдебна спогодба страните уреждаме окончателно спора между нас за заплащане на претендираните от ищеца Г.Г. застрахователни обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, настъпили в резултат на ПТП на 16.12.2011 г., в резултат на което е причинена смъртта на наследодателя на ищеца.

 

 

 

Адв. Н.: От името на доверителя ми Г.Д.Г., с посочени по-горе данни, и съобразно правата, дадени ми в нотариално заверено пълномощно от 23.01.2012 г. на Нотариус № 126 в НК, заявявам, че сме съгласни с условията, които бяха заявени от представителя на ответното застрахователно дружество. Мога да заявя, че фактически отношенията ни са уредени към настоящия момент. Ето защо моля на осн. чл. 234 ал. 1 ГПК да одобрите така постигнатата спогодба, тъй като същата не противоречи на закона и на добрите нрави. Заявявам, че поддържам искането си с оглед на постигнатата спогодба и на осн. Чл. 78 ал. 9 ГПК, половината от внесената държавна такса по делото да бъде върната на доверителя ми по негова лична банкова сметка, ***лба по делото.

 

 

 

С П О Г О Д И Л И  С Е :

 

 

 

Ищец: Г.Д.Г.:

Чрез адв. Н.:

 

 

 

 

 

Ответник: "ДЗИ Общо застраховане" ЕАД

Юрисконсулт Л. Х.:

 

 

 

Съдът като взе предвид изявленията на пълномощниците на страните, намери, че пълномощниците разполагат с представителна власт за сключване на съдебна спогодба, както и че сключената между тях и изразена по-горе съдебна спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което същата следва да бъде одобрена. Основателно е искането на ищеца и на осн. чл. 78 ал. 9 ГПК на същия следва да бъде върната половината от внесената по делото държавна такса - в размер на 4000 лева (четири хиляди лева).

По горните съображения и на осн. Чл. 234 ал. 1 ГПК, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА сключената между страните и изразена по-горе съдебна спогодба.

ПОСТАНОВЯВА на осн. чл. 78 ал. 9 ГПК връщане в полза на ищеца Г.Д. ***, с посочени по-горе данни за адрес и ЕГН, на половината от внесената по делото държавна такса - в размер на 4000 лева (четири хиляди лева), която да се преведе по посочената от ищеца банкова сметка, ***. № 2936/16.05.2019 г.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото т.д. № 16/2017 г. по описа на ЯОС.

Определението за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр. Бургас в едноседмичен срок, който и за двете страни тече от днес.

 

Протоколът се написа в съдебно заседание.

Заседанието завърши в 11:00 часа.

 

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                           СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала

/ПУ