Р Е Ш Е Н И Е

 

                                   гр. Ямбол, 13.06.2019 г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

      ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия, в закрито съдебно заседание в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛА СПАСОВА

като разгледа докладваното от съдия В. Спасова т. дело №  90/ 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.632 ал.5 от ТЗ.

По искане на синдика на "МАГИ - ВАСИЛЕВА" ЕООД, да бъдат приканени кредиторите да предплатят сумата 7000 лв., необходима за издръжка на производството по несъстоятелност, съдът е постановил определение от 20.05.2019 г., с което е отправена към кредиторите такава покана. Указано им е, че при невнасяне на сумата производството подлежи на спиране по реда на чл.632 ал.1-5 от ТЗ.

Определението от 20.05.2019 г., с което е отправена към кредиторите покана да предплатят по особената сметка на длъжника в едноседмичен срок от уведомлението посочената сума, е съобщено по реда на чл. 634в от ТЗ и е обявено по партидата на дружеството в ТР. На основание чл. 619, ал. 3 от ТЗ кредиторите се считат уведомени с вписването на съобщението в книгата, извършено незабавно след постановяване на определението. Съдът изрично е указал в съдебния акт, че кредиторите се считат уведомени от този момент. В дадения срок не са представени доказателства за внасяне на определената сума, а същевременно липсват средства по особената сметка за разноски в производството по несъстоятелност.

Подадена е молба от 13.06.2019 г. от кредитора „Юробанк България“ АД, чрез адв. П.К., за спиране на производството, с оглед невнасянето на разноските своевременно.

След като предоставеният по реда на чл. 629б от ТЗ срок е изтекъл, без разноските да са внесени, на основание  чл. 632, ал. 5 вр. ал. 1 от ТЗ следва да бъде постановено решение за спиране на производството. Последното подлежи на възобновяване в срок от една година от вписването на решението - по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако кредиторите удостоверят, че е налице достатъчно имущество или ако депозират необходимата сума за предплащане на разноски за производството. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване, производството по несъстоятелност подлежи на прекратяване, съответно длъжникът следва да бъде заличен от търговския регистър.

 На основание изложеното, ЯОС

 

  

                                                         РЕШИ:

 

 

СПИРА производството по несъстоятелност по т.д.№ 90/2017 г. по описа на ЯОС.

Спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на настоящото решение - по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на определените разноски за производството. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване, съдът ще прекрати производството и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението да се впише в Търговския регистър!

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър.

 

 

                                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: