Мотиви към Присъда № 144/19.11.****., постановена по НОХД №         286/****. по описа на Я.ски окръжен съд

 

 

Ямболска окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт  срещу   К.Д. *** ЕГН ЕГН ********** за това ,че за времето от 03,**часа до 04,57 часа на ******г. в гр. Я., в условията на продължавано престъпление, на ATM устройство на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я. на ул."***П.Б." № **-административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. и от ATM устройство на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., ул."Ж.П."№ 3, е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент и деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

-за това, че на ******г. в 03,29 часа в гр. Я., на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я. на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я., е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 10 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 03,30 часа в гр. Я. на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 2**лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 03,32 часа в гр. Я., на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 50 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 04,01 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ 3 е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 300 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 04,32 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ 3 е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 50 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

- за това, че на ******г. в 04,57 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ 3 е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 170 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление - престъпление по чл.249, ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК.

В съдебно заседание участващия прокурор поддържа обвинението така както е възведено в обвинителния акт , като излага съображения за доказаност от обективна и субективна страна на  осъществяването му от  подсъдимия.Иска признаването на подсъдимия за виновен и предвид  разпоредбата на чл.373 ал.2 от НПК определяне на наказание при условията на чл.58а от НК.По отношение на подсъдимия К.Д.Д. следва да се определи наказание от две години „лишаване от свобода” и глоба от 800лева , намалено с 1/3 предвид разпоредбата на чл.58а от НК , което да изтърпи ефективно при строг режим предвид обстоятелството , че е осъждан.

Частният обвинител поддържа обвинението срещу подсъдимия Д. и желае да му се наложи такова наказание каквото е посочил прокурора по делото.

Подсъдимият К.Д.Д. участва в съдебно заседание лично и чрез назначен служебен защитник – адвокат.Чрез защитата си излага съображения за установяване на фактически обстоятелства съобразно внесеното обвинение  и направеното признание в съответствие с разпоредбата на чл.371 т.2 от НПК.Пледира за определяне на наказание към минимума на предвиденото в закона като се приложи разпоредбата на чл.58а и се намали с 1/3.Настоява се да  се наложи наказанието глоба на подсъдимия в минимален размер.

От анализа на събраните и проверени по делото  доказателства  съдът установи  следната фактическа обстановка:

Свидетелката И.А.К. ***, притежавала платежен инструмент - дебитна карта с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД. Видът на платежния инструмент позволявал, използването му на ATM-устройство (банкомат-терминал) или на ПОС-терминал чрез въвеждане (набиране) на данни, необходими за употребата му, съставляващи група от последователни цифри (ПИН-код). Платежният инструмент позволявал да бъде използван за теглене на парични суми до размера на наличните средства, за проверка на неговия баланс (левовата наличност, която може да бъде изтеглена и/или използвана) и за закупуване на стоки и заплащане на услуги в търговски обекти, ползващи ПОС-терминални устройства.

Дебитната си карта свидетелката К. държала в портфейла си, заедно с оригиналната бележка /предоставена и от банката/, на която бил записан ПИН-код - данните необходими за употреба на картата, съставляващи група от последователни цифри.

През месец октомври ****. свидетелката И.К. живеела в жилище на адрес ***Д. ***, заедно с приятеля си - свидетеля И.П.П. *****. свидетелите К. и П., били в жилището си, където посрещнали гости - първоначално свидетелите Н.Д. и С.О., а впоследствие и подсъдимия К.Д. и свидетелката Х.Н.. Подсъдимият К.Д. и свидетелката Х.Н. били заедно с детето си и отишли в дома на свидетелката К. и свидетеля П. около 21.30-22.00 часа на ******. При това си посещение подсъдимия Д. и свидетелката Н., за първи път се запознали и със свидетелката И.К..

Своите гости свидетелите К. и П. посрещнали в кухнята на жилището. В същото време свидетелката К., обичайно била оставила дамската си чанта, с намиращите се вътре портфейл и лични вещи, на портмантото в коридора на жилището си. В портфейла на свидетелката К. се намирала и дебитната и карта, издадена от „Уникредит Булбанк" АД и оригиналната бележка /предоставена и от банката/, на която бил записан ПИН-код за картата.

Подсъдимият К.Д. и свидетелката Х.Н. престояли в дома на свидетелите К. и П. до около 02.00 часа на ******., когато си тръгнали. Докато бил в дома на свидетелите К. и П., подсъдимият Д. на няколко пъти излизал от стаята /кухнята/ където били домакините и гостите, преминавайки през коридора на жилището. При едно от преминаванията си през коридора на жилището, подсъдимият К., виждайки оставената на портмантото дамска чанта, бръкнал в нея и извадил от там портфейл. От портфейла подсъдимият извадил дебитна карта на „Уникредит Булбанк" АД и бележка, на която бил записан ПИН-код за картата, след което отново оставил портфейла в чантата. Впоследствие подсъдимият К.Д. и свидетелката Х.Н. си тръгнали от дома на свидетелите К. и П. и се прибрали в дома си. Малко след това, подсъдимият Д. излязъл от дома си, като намерението му било да провери дали във взетата от него дебитна карта има парична наличност и да се опита да изтегли пари. В изпълнение на намерението си, подсъдимия Д. на *****. около 03.00 часа, носейки в себе си дебитната карта и ПИН-код, се оправил към административната сграда на „ВиК"ЕООД-гр.Я., намираща се на ул. „***П.Б." в гр.Я., където знаел, че има банкомат на „Уникредит Булбанк" АД. Малко преди 03.30 часа на *****. подсъдимият отишъл до въпросния банкомат. В 03.29 часа на *****. на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се при административната сграда на „ВиК"ЕООД-гр.Я., намираща се на ул. „***П.Б." № **в гр.Я., подсъдимия К.Д. използвал дебитната карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство /АТМ/ от паричната наличност по сметката, сума в размер на 10 лв. След това подсъдимия К.Д., решил отново да изтегли чрез дебитната карта, от сметката по нея, определена парична сума. В изпълнение на намерението си, подсъдимия в 03.30 часа на *****. на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се при административната сграда на „ВиК"ЕООД-гр.Я., намираща се на ул. „***П.Б." № **в гр.Я., използвал дебитната карта с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство от паричната наличност на по сметката и паричната сумата в размер на 2**лв. След тази операция, подсъдимият Д. решил за трети път да изтегли пари чрез дебитната карта и в 03.32 часа на *****. на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се при административната сграда на „ВиК"ЕООД-гр.Я., намираща се на ул. „***П.Б." №**в гр.Я., използвал    дебитната карта    с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство от паричната наличност по сметката и паричната сумата в размер на 50 лв. След това подсъдимия се отправил към ул. „Ж.П.", тъй като знаел, че там също се намира банкомат на „Уникредит Булбанк" АД. Около 04.00 часа на *****. подсъдимият отишъл до банкомат на „Уникредит Булбанк" АД, находящ се на ул. „Ж.П."№ * в гр. Я.. В 04.00 часа на *****. подсъдимият Д. на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на ул. „Ж.П."№ * в гр.Я., използвал дебитната карта с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство от паричната наличност по сметката, паричната сумата в размер на 300 лв. Малко по-късно - в 04.32 часа на *****. подсъдимият Д. на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на ул. „Ж.П."№ * в гр.Я., отново използвал дебитната карта с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство от паричната наличност  по сметката и паричната сумата в размер на 50 лв. В 04.57 часа на *****. подсъдимият Д. на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на ул. „Ж.П."№ * в гр.Я., за последен път използвал дебитната карта с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. и данните (ПИН-кода), необходими за нейното използване, като изтеглил на терминалното устройство от паричната наличност  по сметката и паричната сума в размер на 170 лв.

Успешните операции (транзакции) по изтегляне на паричните суми -съответно от 10лв, 2**лв., 50лв., 300лв., 50лв. и 170лв., подсъдимия К.Д. осъществил, като поставила дебитната карта в слота на терминалното устройство и посредством клавиатурата на същото въвел данните (ПИН-кода), нужни за нейното използване /и станали му известни от записаното на бележката в портфейла/. Тази дебитна карта била с номер - с № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на свидетелката И.А.К. ***. И шестте успешни изтегления на парични суми (транзакции), описани по-горе, били извършени от подсъдимия К.Д. без съгласието на титуляря на кредитната карта - свидетелката И.А.К. и без нейно знание.

Сутринта на *****. свидетелката К. се отправила на работа, като вземайки дамската си чанта от портмантото в коридора на жилището,забелязала, че портфейла и в нея, не се намирал в обичайното си положение /както обикновено тя го поставя в чантата си/, поради и което проверила портфейла си, но не установила липса на пари от същия и отново го прибрала чантата си.

На *****. свидетелката К. решила да ползва дебитната си карта и след като я потърсила в портфейла си, установила, че същата липсва. Проверила и за оригиналната бележка /предоставена и от банката/, на която бил записан ПИН-код за картата и установила, че тази бележка също липсва от портфейла и. Свидетелката К. отишла до офис на „Уникредит Булбанк" АД - издател на дебитната карта, където установила, че от сметката и по дебитната карта е била изтеглена цялата парична наличност - сумата в размер на 800 лева. От съответните служители на банката, свидетелката установила, че тегленията на парични суми са били извършени от банкомати на клон на банката в гр. Я., посредством използване на картата и на данните, нужни за нейната употреба и са били извършени на *****. Впоследствие свидетелката К. получила от банката и съответните документи, удостоверяващи точно кога и от кой банкомат са били извършени тегленията на парични средства. Междувременно свидетелката уведомила и органите на полицията за случая.

В заявлението си до ОД МВР-Я. свидетелката И.К. направила искане да се извърши проверка относно липсващата и дебитна карта с ПИН-код /написан на оригиналната бележка от банката/ и за установяване на лицето, което е изтеглило от сметката на дебитната и карта паричната сума в размер на 800 лв. След постъпването му в ОД на МВР-Я., заявлението на свидетелката била разпределена за работа на свидетеля Е.Д.Л. - полицейски инспектор към ОД МВР-Я.. В хода на проверката по преписката, свидетеля Л. снел обяснение от свидетелката К. и установил, че изчезването на дебитната карта и тегленето на парични суми от сметката по нея, съвпада с посещението на подсъдимия К.Д. и свидетелката Х.Н. в дома на К. на *****. Свидетелят Л. провел беседи и с подсъдимия К.Д. и свидетелката Х.Н.. Свидетелят Л. познавал подсъдимия К.Д., тъй като по повод работата по други преписки, във връзка с различни случаи и прояви на подсъдимия, бил провеждал беседи с него и преди това. Наред с това свидетелят Л. изискал от Банка „Уникредит Булбанк" АД записите от охранителните камери на местата, където се намирали банкоматите, от които чрез дебитната карта на свидетелката К. били теглени парични суми. След изготвяне на фотоалбум от кадрите заснети от охранителните камери, на снимките свидетелят Л. несъмнено разпознал лицето на снимките, като подсъдимия К.Д.. Свидетелят Л. е посочил в разпита си, че при проведената първоначална беседа с подсъдимия Д., същият е бил със същото шушляково яке, с което се вижда и на снимките.

Назначена е била видеотехническата експертиза, по отношение съдържанието на 2 броя компакт дискове - компакт диск /оптичен носител/ „OMEGA", съдържащ запис от охранителна камера, монтирана на филиал на „Уникредит Булбанк" АД, находящ се на ул. „Ж.П."№ * и компакт диск /оптичен носител/ „Office 1 Superstore", съдържащ запис от вградена камера, на ATM устройство № 5**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на административна сграда на „ВиК" ЕООД - гр.Я. на ул. „П. Б." № **. Заключението на експертизата сочи следното:

-         при преглеждане на записа на компакт диск /оптичен носител/ „OMEGA", се установява, че действието се развИ.отвън на входа на филиал на „Уникредит Булбанк" АД, находящ се на ул. „Ж.П."№ *, като се вижда лице от мъжки пол, което на *****. в 04.00 часа се изкачва по стълбите и се насочва към банкомата /АТМ/. Лицето е средно на ръст, облечен с тъмно яке с качулка, светло анцунгово долнище и светли спортни обувки/маратонки/ с флуресцираща от външната страна емблема. Лицето държи в дясната си ръка, предмет, наподобяващ дебитна или кредитна карта, която поставя в банкоматното устройство /АТМ/ и след кратък престой и действия с банкомата, си тръгва, отправяйки се в посока сградата на Областна Управа по ул. Ж.П. в гр.Я.. В 04.29 часа на 31Л 0.****. същото лице се връща отново при банкоматното устройство /АТМ/, където след като изчаква други две лица /мъж и жена/, ползващи ATM, се прибижава до същото устройство и в 04.31 ч., поставя с дясната си ръка, предмет наподобяващ дебитна или кредитна карта и след кратък престой и действия с банкомата, отново се отдалечава от същия. В 04.56ч. на *****. същото лице отново се връща при същия банкомат и отново с дясната си ръка, поставя в банкомата предмет, наподобяващ дебитна или кредитна карта и след кратък престой, при който извършва манипулации действия с банкомата, отново се отдалечава от същия.

-         при преглеждане на записа на компакт диск /оптичен носител/ „Officel Superstore", се установява, че действието се развИ.отвън пред ATM устройство № 5**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на административна сграда на „ВиК" ЕООД - гр.Я. на ул. „П. Б." № **. Установява се тъмен силует на лице, което на *****. в 03.28ч. и в 03.31ч. извършва съответно транзакция № 4309 и № 43** от банкомата /пост-терминалното устройство -АТМ/. Поради липса на светлина и това, че записа е направен в тъмната част на денонощието, се установява само тъмен силует на лице, без да може да се определи от какъв пол е лицето, както и други определящи признаци.

        Съдът изцяло кредитира показанията на свидетелите К. и Л. като логични последователни и безпротиворечиви и взаимно допълващи се и кореспондиращи с останалия доказателствен материал по делото.

Съдът кредитира показанията на свидетеля Е.Л. , който категорично заявява, че след като се е запознал с видеофайловете и снимките, направени при горевизираните записи от камери, лицето което се вижда на тях е подсъдимия К.Д., като несъмнено разпознава същия, както по дрехите, с които е облечен, така и по телосложението, походката и лицето.

Съдът кредитира показанията на свидетелката И.К. , която категорична заявява, че след като се е запознала със снимките, направени при горевизираните записи от камери, лицето което се вижда на тях е подсъдимият К.Д., като несъмнено разпознава същия, както по дрехите, с които е облечен, така и по специфичното му телосложение и стойка на тялото и по лицето и косата.

Съдът не кредитира показанията на свидетелката Х.Н. - съпруга на подсъдимия в частта им в която твърди ,че след като се прибрали в домът си в 02,00ч. К.Д. е излязъл само за половин час след което се е прибрал.Същите противоречат на показанията на останалите разпитани свидетели по делото ,както и на заключението по съдебната видеотехническа експертиза и представляват защитна позиция по отношение на съпруга и - подсъдимия Д..

Изложената фактическа обстановка се установява от самопризнанието на подсъдимия Д. при условията на чл.371 т.2 от НПК , показанията на разпитаните по делото свидетели - И.А.К., Е.Д.Л., И.П.П., Н.Д.Д., С.О.О. и Х.С.Н.;  от приложените по делото писмени и веществени доказателства, всички, преценени в съвкупност, единство и взаимовръзка. Конкретно, изложената фактическа обстановка е установена въз основа на анализ поотделно и в тяхната съвкупност на писмените, гласни и веществени доказателства, събрани по делото чрез показанията на посочените свидетели чиито показания съдът кредитира  , от писмените доказателства - заявление от 01.11.****г. на И.К. - рег.№ 167900-5437/01.11.****г. на ОД на МВР-Я.; материали по преписка рег.№ ЗМ 777/****. на ОД МВР-Я.; протокол № 13/****. по извършената видеотехническа експертиза относно 2 броя компакт дискове - компакт диск /оптичен носител/ „OMEGA", съдържащ запис от охранителна камера, монтирана на филиал на „Уникредит Булбанк" АД, находящ се на ул. „Ж.П."№ * и компакт диск /оптичен носител/ „Officel Superstore", съдържащ запис от вградена камера, на ATM устройство № 5**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се на административна сграда на „ВиК" ЕООД - гр.Я. на ул. „П. Б." № **.

Подсъдимият К.Д.Д. е о., като видно от Справката за съдимост № ****/17.09.****. на Бюро съдимост при Районен съд-Я. с влязло в сила Определение  № ****.****. по НОХД №**/****. , Ямболският окръжен съд е осъдил К.Д.Д. за извършено престъпление по чл.199 ал.1т.1 вр. с чл.198 ал.1 вр. с чл.**ал.3 и ал.4 от НК на 3 години лишаване от свобода , което на основание чл.66 ал.1 от НК е отложено за изтърпяване за изпитателен срок от 5 години ,считано от влизане на Определението за одобряване на споразумение в сила на ****.****.

С Определение № ****.****. на Районен съд - Я. по НОХД № ****/****. за одобрено споразумение ,влязло в сила на ****.****. за престъпление по чл.343б ал.3 от НК му е определено наказание от 3 месеца лишаване от свобода което да изтърпи при първоначален общ режим.

С определение № **/****.****. по НОХД № ****/****. , ЯРС влязло в сила на ****.****., на основание чл.68 ал.1 от НК , е приведено в изпълнение наложеното на К.Д.Д. наказание по НОХД № **/****. на ЯОС в размер на 3 години лишаване от свобода , което да изтърпи при първоначален общ режим.

Производството е по реда на глава ХХVІІ от НПК.За да приеме за установени изложените фактически обстоятелства съдът в съответствие с разпоредбата на  ал.3 на чл.373 от НПК взе предвид направените от  подсъдимия К.Д.Д. самопризнания в съответствие  с разпоредбата на т.2 на чл.371 от НПК и събраните в хода на досъдебното производство доказателства-гласни  и писмени ,както и заключението на  назначената видео-техническа експертиза, при изразено съгласие от подсъдимия  да не се събират доказателства относно фактите изложени  в обстоятелствената част на обвинителния акт и такова по т.1 на чл.371 от НПК от страна на всички страни в процеса и при обявено определение по реда на ал.4 на чл.372 от НПК.

Самопризнанията на подсъдимия К.Д. напълно се подкрепят от показанията на разпитаните свидетели по делото , както и от заключението на видео-техническата експертиза.В тази насока е налице пълно съответствие в показанията на свидетелите с всички събрани по делото доказателства –гласни и писмени визирани подробно по-горе.Съдът констатира , че депозираните от  подсъдимия обяснения  и направените от същия изявления за приемане на  фактите и обстоятелствата в  обстоятелствената част на обвинителния акт , с всички свързани с тях законови последици ,са съответни и се подкрепят от визираните по-горе  доказателства по делото.

Съдът кредитира в пълнота и заключението на назначената видео-техническа експертиза обективността и професионалното и изготвяне  при изпълнение на всички законови изисквания за това.

От анализа на установените обстоятелства поотделно и в тяхната съвкупност , съдът намира , че подсъдимия К.Д.Д. както от обективна , така и от субективна страна е осъществил състава на чл.249 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК , тъй като за времето от 03,**часа до 04,57 часа на ******г. в гр. Я., в условията на продължавано престъпление, на ATM устройство на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я. на ул."***П.Б." № **-административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. и от ATM устройство на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., ул."Ж.П."№ *, е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент и деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

-за това, че на ******г. в 03,29 часа в гр. Я., на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я. на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я., е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 10 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 03,30 часа в гр. Я. на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 2**лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 03,32 часа в гр. Я., на ATM устройство № 0105**19 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."***П.Б." № **- административна сграда на „В и К" ЕООД - гр. Я. е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 50 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 04,01 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ * е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 300 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

-   за това, че на ******г. в 04,32 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ * е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 50 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

- за това, че на ******г. в 04,57 часа в гр. Я., на ATM устройство № 01057522 на „Уникредит Булбанк" АД, находящо се в гр. Я., на ул."Ж.П."№ * е използвал платежен инструмент - дебитна карта № ********, издадена от „Уникредит Булбанк" АД към сметка ******** и на И.А.К. *** и данни за платежния инструмент /ПИН кода на картата/, необходим за използването й, без съгласието на титуляря на платежния инструмент, като изтеглил от лимита на платежния инструмент парична сума в размер на 170 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление

От обективна страна подсъдимия са осъществили всички признаци на престъплението по чл.249 ал.1 от НК , тъй като след като е придобил  платежен инструмент – дебитна карта , собственост на И.А.К. , е използвал същата като изтеглил общо сумата от 800лева.Подсъдимия Д. е  използвал платежният инструмент – дебитната карта без съгласието на собственика и – свидетелката К.  и извършеното от него не съставлява по-тежко престъпление.

От субективна страна подсъдимият К.Д.Д. е действал с пряк умисъл.Същият е съзнавал , че използва чужд платежен инструмент – дебитна карта и без съгласието на собственика и е целял изтеглянето на паричните суми.

Деянията на подсъдимия Д. са извършени през непродължителни периоди от време , при една и съща обстановка и при еднородност на вината , при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите.

При определяне на наказанието на подсъдимия К.Д.Д. съдът взе предвид от една страна сравнително високата степен на обществена опасност на деянието , а от друга страна младата му възраст, тежкото материално и семейно положение  и му определи наказание при условията на чл.54 от НК в размер на две години и три месеца лишаване от свобода.В съответствие с разпоредбата на чл.58а от НК намали така наложеното наказание на подсъдимия Д. с 1/3 съответно на една година и шест месеца лишаване от свобода , което да изтърпи при първоначален "строг режим". Съдът определи на подсъдимия К.Д.Д. строг режим на изтърпяване наказанието от 1 година и шест месеца лишаване от свобода , тъй като същият е о.и в конкретния случай е налице хипотезата на чл.57 ал.1 т.2 б"в" от ЗИНЗС.

По отношение на съпътстващото наказание глоба предвидено в  закона съда счита , че следва да се наложи на подсъдимия глоба в минимален размер и определи такава в размер на **0лева.Така определеното наказание лишаване от свобода и посочената глоба в пълна степен ще постигнат целите на генералната и специална превенция по чл.36 от НК.

При горния изход на делото  и предвид разпоредбата на чл.189 ал.3 НПК съдът осъди подсъдимия  да заплати направените по делото разноски в размер на 117,46лв. в полза на Републиканския бюджет по сметката на ОД на МВР Я..

Причина за осъществяване на  деянието  са незачитането на установения правов ред в страната и стремежа към противоправно облагодетелстване.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: