О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

 

......................   17.06.2019г., гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, IV-ти състав, в закрито заседание на 17.06.2019г. в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

        

                  

като разгледа докладваното от съдията К. Пейчева

ч.гр.д. 173/2019г. по описа на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.255-257 от ГПК.

Образувано е по молба за определяне на срок при бавност, подадена от И.Н.Р. - страна по ч.гр.д.№346/2015г. по описа на ЕРС, чрез адв.Ж.Г., съдебен адрес: ***, с която е направено оплакване, че в продължение на повече от два месеца Елховският районен съд не е разгледал негова молба от м.април 2019г. по ч.гр.д.№346/2015г. по описа на ЕРС.

Съдът констатира, че молбата за определяне на срок при бавност е подадена направо до ЯОС. Съгласно чл.255, ал.2 от ГПК, молбата за определяне на срок при бавност се подава чрез съда, който разглежда делото, до горестоящия съд. Съдът, който разглежда делото, изпраща незабавно молбата за бавност, заедно със своето становище до горестоящия съд. Тъй като молбата е подадена директно в ЯОС, тя не е свързана с ч.гр.д.№346/2015г. по описа на ЕРС и няма становище на съдията, разглеждащ посоченото дело. Ето защо, настоящото производството следва да се прекрати, а делото да се изпрати на ЕРС за изпълнение на задълженията му по чл.255, ал.2 от ГПК и чл.256 от ГПК.

Съгласно чл.256 от ГПК, когато съдът извърши незабавно всички действия, посочени в молбата, и съобщи за това на страната, молбата се смята за оттеглена. Молбата се изпраща за разглеждане на горестоящия съд, ако в едноседмичен срок от получаване на съобщението по ал.1 страната заяви, че продължава да я поддържа.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по ч.гр.д. № 173/2019г. по описа на ЯОС.

Изпраща на ЕРС молбата от И.Н.Р. - страна по ч.гр.д.№346/2015г. по описа на ЕРС, чрез адв.Ж.Г., и определението на ЯОС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение, след което да се върне на ЯОС за произнасяне по молбата.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на молителя за сведение.

 

 

                                    

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: