Р Е Ш Е Н И Е

 

                            22.05.2019г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  22 май 2019 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.дело №42  по описа на 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на  чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ. 

Образувано е по жалба рег. №20190514114531 подадена от „ЛЕМЕКОН"АД, ЕИК 128008057, със седалище и адрес на управление гр. Елхово, ул. „Александър Стамболийски" №170, представлявано от Х.Г.К., чрез адв. М.П., ДАК, срещу отказ №20190423104101/24.04.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20190423104101/23.04.2019г. за вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се в промяна в състава на съвета на директорите.

В жалбата се навеждат твърдения за неправилност и незаконосъобразност на обжалвания отказ. Твърди се, че към заявлението са били представени всички необходими документи за извършване на исканото вписване. Сочи се, че е неправилен извода на длъжностното лице по регистрация, че за да бъде постановено вписване на заявените обстоятелства, следва да се представи изрично писмено пълномощно с нотариална заверка на подписа, за всеки от представляваните в ОСА и че представените пълномощни за представителство на акционери, притежаващи 79 755 броя акции не отговаряли на изискванията на устава. Според жалбоподателя в случая били представени изрични пълномощни от акционерите - юридически лица, които отговаряли на изискванията на Устава и на ТЗ. Те съдържали минималното изискуемо съдържание, за да е налице валидно представителство в общото събрание на акционерите и взетото решение да е законосъобразно. Претендира се съда да отмени обжалвания отказ и да укаже на АВ да извърши исканото вписване.

Като взе предвид съдържащите се в изпратената до съда, съобразно изискванията на чл.25 ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ преписка и след справка в електронния сайт на Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, съобразявайки мотивите на постановения отказ и оплакванията на жалбоподателя, съдът, за да се произнесе по същество на жалбата, съобрази следното:

Видно от данните, съдържащи се в изпратената до съда от АВп. преписка, съобщението за постановения отказ е бил изпратен на заявителя без данни за датата на връчването му. Жалбата е депозирана на 14.05.2019г. /видно от ТР-р/. С оглед на това, съдът приема, че същата е депозирана в срока по чл.25 ал.1 ЗТРРЮЛНЦ.  Жалбата е подадена от лицето – заявител по отказаното вписване и производството по нея е допустимо.

Съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Със заявление, подадено по електронен път на 23.04.2019г. с вх. №20190423104101 от Х.Г.К., е поискал вписване в Търговския регистър на промени по партидата на дружеството-жалбоподател, изразяващи се в заличаване на двама членове на Съвета на директорите на дружеството и вписване на тяхно място на новоизбрани такива- Д.А.Б. и С. И. М.. Със заявлението са били представени: документ за внесена ДТ; Нотариално заверено съгласие и декларация по чл. 234, ал. 2 ТЗ на член на орган на управление на дружеството; Пълномощни за представителство на Общо събрание; Списък на акционерите, присъствали на общото събрание; Протокол от заседание на съвета на директорите/ управителния съвет за избор на лице, които да представлява дружеството; Акционерна книга; Образец от подпис на член на СД - 2 бр.; Декларация по чл. 237 от ТЗ - 2 бр.; Декларация относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове; Протокол от редовно/извънредно общо събрание от 19.04.2019г.

С отказ №20190423104101/24.04.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията е отказало на заявителя вписване на промени по партидата на дружеството, изразяващи се във вписване на промени в състава на Съвета на директорите на дружеството. В мотивите към отказа е посочено, че на основание чл.33, ал.1, т.4 от устава на "ЛЕМЕКОН" АД, решенията за избиране и освобождаване на членовете на съвета на директорите са от компетентността на общото събрание, поради което на проверка подлежи редовността на ОСА от 19.04.2019 г. Посочено е, че съгласно чл.32, ал.3 от устава, акционерите участват в  ОСА лично или чрез упълномощен представител с изрично писмено, нотариално заверено пълномощно. В случая, като доказателство за представителство в общото събрание били приложени три броя пълномощни без нотариално удостоверяване на подписите, поради което не се установявало валидно представителство в общото събрание на акционерите притежаващи 79755 акции, респ. не се установявала и законосъобразност на взетите решения, в частност относно промяната на състава на съвета на директорите.

Разгледана по същество жалба се преценя като неоснователна:

Съгласно чл.221 т.4 ТЗq ОСА избира и освобождава членовете на Съвета на директорите. В чл.33, ал.1, т.4 от устава на "ЛЕМЕКОН" АД, също е посочено, че решенията за избиране и освобождаване на членовете на съвета на директорите са от компетентността на общото събрание.  Съгл. чл. 38 ал.1 от Устава събранието е редовно и може да взема решения, ако са представени 50% + 1 акция от капитала на дружеството, като съгл. ал.2 при липса на кворум се насрочва ново заседание не по-рано от 14 дни.

Предвид изложеното, правилен е изводът на длъжностното лице по регистрация, че в този случай, на проверка подлежи редовността на проведеното ОСА от 19.04.2019 г. на което са били взети решенията за освобождаване на двама от членовете на СД и избор на тяхно място на други две лица- Д. А. Б. и С. И. М.. Преценката за законосъобразност се извършва от длъжностното лице по регистрацията, което по повод на заявление за вписване на исканата промяна в СД, съгласно чл. 21, т. 5 ЗТРРЮЛНЦ е длъжно да провери съществуването на заявеното за вписване обстоятелство. Липса на надлежно взето решение на ОСА за промяна в състава на СД, ще доведе до отказ за вписване в ТР на заявеното обстоятелство.

В случая е представен Протокол от 19.04.2019г. от проведено ОСА на „ЛЕМЕКОН"АД гр.Елхово, който обективира взети решения от съдружниците, касаещи промени в състава на СД на дружеството. Видно от протокола и приложените към същия 2бр. списъци на регистрирани ФЛ и ЮЛ и техни пълномощници на ОСА, за участие в събранието са били регистриране 3 ЮЛ-ца и 7 ФЛ-ца, представляващи общо 80973бр. акции или 67,68% от капитала на дружеството. Трите ЮЛ-ца са били притежатели на общо 79755 бр-. акции, съответно: "ПАРТНЪР АКТИВ"ЕООД с 37550 бр. акции; "АКБ АКТИВ"АД с 27205 бр. акции и "БЛЯСЪК"АД с 15000 бр.акции. И трите ЮЛ-ца са били представлявани на ОСА от пълномощник- В. К., видно от представените 3 бр. пълномощни от 02.03.2019г. Представените пълномощни обаче са без нотариална заверка на подписа на упълномощителя, в нарушение на чл.32 ал.3 от Устава, предвиждащ че на ОСА акционер може да участва, чрез упълномощен представител с изрично писмено нотариално заверено пълномощно.

От изложеното следва, че при провеждането на  ОСА на 19.04.2019г. не са били спазени императивни разпоредби на устава, касаещи: представителството по пълномощие на акционери /чл.32 ал.3/ и кворума за редовно провеждане на събрание /чл.38/, което води до порок при  провеждане на събранието и незаконосъобразност на взетите решени. Т.е. същите, в т.ч. и решенията за промяна в състава на СД, не са породили подлежащи на вписване обстоятелства и вписването на поисканите промени в обстоятелствата, по партидата на дружеството, правилно са били отказани от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър.

По изложените съображения постановения отказ за вписване на длъжностното лице следва да бъде потвърден.

По изложените съображения и на основание чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ , ЯОС

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  отказ №20190423104101/24.04.2019г., постановен от длъжностното лице по регистрацията при търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, по заявление вх. №20190423104101/23.04.2019г. за вписване на промени по партидата на „ЛЕМЕКОН"АД гр.Елхово, с ЕИК-128008057, изразяващи се в промяна в Състава на съвета на директорите на дружеството.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в седмодневен срок от връчването му на жалбоподателя.

След влизането в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Агенцията по вписванията.

 

 

 

                                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: