Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е     

  ……                                                                   10.05.2019г.                                гр.Ямбол

                                                            В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                                      гражданско отделение

в закрито съдебно  заседание на 10.05.2019година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т.дело №38 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството е по реда на чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ, вр. с чл.278 ГПК.

Образувано е по жалба на "Сиера Бланка" ЕООД гр.Асеновград, сега с вписано наименование "Ла Гранха 1969"ЕООД и седалище в с.Миладиновци, обл.Ямбол, чрез пълномощника адв.Г.К., срещу отказ №20190411080718 на длъжностното лице при Агенцията по вписванията в частта, с която е отказано заличаване на управител на дружеството.

Жалбоподателят излага съображения за незаконосъобразност на отказа в обжалваната му част и моли да бъде постановено извършване на заявеното вписване.

ЯОС, като обсъди доводите на жалбоподателя и събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Производството пред Агенцията по вписванията е образувано въз основа на Заявление А4, вх. №20190411080718, подадено от адв.Г.К., упълномощен от О. В., гражданин на Украйна, лично и в качеството й на управител на "Сиера Бланка" ЕООД, за вписване на промени в обстоятелствата на "Сиера Бланка"ЕООД - за промяна на наименованието, седалището и адреса на управление на дружеството, за прекратяване на дружеството и за заличаване на управителя му при условията на чл.141, ал.5 ТЗ.

По партидата на дружеството е извършено вписване на новото фирмено наименование на дружеството, на седалището и адреса му на управление, а по отношение на заявеното за вписване заличаване на управителя и прекратяването на дружеството е постановен обжалвания отказ №20190411080718. Мотивите за отказа на длъжностното лице са, че относно заличаването на управителя не може да намери приложение разпоредбата на чл.141, ал.5 ТЗ, тъй като едноличен собственик на капитала и управител е едно и също лице и съгласно чл.147, ал.2 ТЗ едноличният собственик на капитала следва да избере управител. Относно прекратяването на дружеството е прието, че същото следва да бъде заявено със заявление по образец - приложение №Б6.

Жалбата е процесуално допустима.

Същата е подадена в законоустановения срок, срещу акт, подлежащ на обжалване съгласно разпоредбата на чл.25 ЗТРРЮЛНЦ и от лице, което има право и интерес от обжалването, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Изводът на длъжностното лице за неприложимост на нормата на чл.141, ал.5 ТЗ не може да бъде споделен. Съгласно чл.141, ал.5 ТЗ управителя може да поиска да бъде заличен от търговския регистър с писмено уведомление до дружеството, като в срок до един месец след получаване на уведомлението, дружеството трябва да заяви за вписване освобождаването му в Търговския регистър. Ако дружеството не направи това, управителят може сам да заяви за вписване това обстоятелство, което се вписва, независимо дали на негово място е избрано друго лице.

В случая, с уведомление от 01.01.2019г. управителят на дружеството "Сиера бланка"ЕООД - О.В. е уведомил дружеството, че се отказва от поста управител на дружеството, прекратява органните правоотношения и договора за управление на дружеството. Уведомлението е получено в същия ден от О.В. в качеството й на управител и представляващ "Сиера бланка"ЕООД. Действително, едно и също лице е направило изявлението за напускане по чл.141, ал.5 ТЗ и е получило същото от името на дружеството. Посоченото обстоятелство обаче не е пречка за вписване на заявеното обстоятелство. При отправяне на писменото волеизявление О. В. е действала в качеството на физическо лице, заемащо определена позиция в персоналния състав на орган на дружеството. При получаване на уведомлението същото лице е действало в качеството на упражняващо представителна власт по отношение на дружеството, като негов управител и законен представител. Тоест, няма причина да се счита, че уведомяването е ненадлежно осъществено. Уведомлението е отправено до самото дружество. Изтекъл е и предвидения в закона едномесечен срок, след който управителят е оправомощен, включително и сам да заяви вписване на посоченото обстоятелство.

Принципно правилно е приетото от длъжностното лице, че тъй като управителят О. В. е и едноличният собственик на капитала на дружеството, то правоотношението й като управител може да бъде прекратено, само ако приеме решение за избор на друго лице за управител - чл.147, ал.1, вр. с ал.2 ТЗ. В случая обаче към заявлението е представено решение на едноличния собственик на капитала от 28.12.2018г. за прекратяване на дружеството и за откриване на производство по ликвидация, с което е изпълнено изискването на чл.147, ал.1 ТЗ, вр. с чл.269 ТЗ, тъй като представителството на дружеството ще се осъществява от неговия ликвидатор.

Предвид всичко изложено по горе, съдът приема, че всички условия за вписване на заличаването на управителя са налице.

Водим от изложеното, ЯОС

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ по жалба вх. №20190423123122, подадена от "Сиера бланка"ЕООД, сега с фирмено наименование "Ла Гранха 1969" със седалище и адрес на управление с.Миладиновци, обл.Ямбол, ул. "Първа " №66, с ЕИК 204172444,  чрез пълномощника адв. Г.К., отказ на Агенция по вписванията  №20190411080718/12.04.2019г., постановен по заявление вх. №20190411080718/ 11.04.2019г. в частта относно заличаването на Олена Веприцька като управител при условията на чл.141, ал.5 ТЗ.

УКАЗВА на Агенция по вписванията - Търговски регистър да извърши исканото вписване по заявление вх. №20190411080718/11.04.2019г. по партидата на  "Ла Гранха 1969" с ЕИК 204172444 относно заличаването на О. В. като управител при условията на чл.141, ал.5 ТЗ.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенцията по вписванията - Търговски регистър за изпълнение.

 

 

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: