О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  13.05.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                  гражданско отделение, втори състав

На 13.05.2019година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                          ВЕСЕЛА СПАСОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. гр.дело №142 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 сл. ГПК.  

Образувано е по въззивна жалба на А.В.А., И.В.П., Н.Т.К., Д.К.З., С.Й.К. и Ж.Й.А., подадена от пълномощника им адв.К., против Решение №149/25.02.2019г. на ЯРС по гр.д.№3626/17г., с което е допусната делбата на процесните имоти при посочените от съда квоти, както и по въззивна жалба на М.Н. ***, против решението на ЯРС в частта, с която е отхвърлен иска за делба по отношение на тази съделителка за имотите по първоначалната искова молба.

Извършвайки проверка за редовността и допустимостта на жалбите, настоящият състав на въззивния съд установи, че жалбата на въззивницата М.Н. не е администрирана правилно от ЯРС в съответствие със задължението му по 263 ГПК. Съгласно посочената разпоредба, тъй като жалбата се подава чрез първоинстанционния съд, той има задължението да връчи препис от жалбата на другата страна, като й укаже, че има право на писмен отговор в двуседмичен срок. При подаване на такъв в срок, жалбата, заедно с отговора и делото се изпращат на горестоящия съд. Ако писмен отговор не е депозиран, жалбата, заедно с делото се изпраща на горната инстанция след изтичане срока за отговор.  

В случая ЯРС е извършил само проверка за това внесена ли е следващата се за въззивното производство ДТ по жалбата на М.Н., връчил е препис от жалбата на тази ответница- съделителка на ищците, след което е изпратил делото на ЯОС, без да уведоми останалите ответници по иска за делба за правото им по чл.263, ал.1 ГПК, като преписите от жалбата за тези стани са налични по делото. ЯРС не е съобразил, че в делбеното производство всички съделители са ищци и ответници. При подадена въззивна жалба от един от съделителите и липса на присъединяване по реда на чл.265 ГПК от останалите съделители, същите са въззиваема страна по жалбата във въззивното производство, което е двустранно, състезателно и в него участие вземат всички страни в исковия делбен процес.

По горните мотиви, тъй като ЯРС не е изпълнил задължението си по администриране на въззивната жалба, подадена от съделителката М.Н., настоящият състав на ЯОС намира, че следва да прекрати въззивното производството като преждевременно образувано и недопустимо, а преписката по жалбата – вх. 4607/14.03.2019г. следва да се върне на първата инстанция за изпълнение на разпоредбата на чл.263 ГПК и на дадените с настоящото определение указания за връчването й на останалите ответници по иска за делба по реда на чл.263 ГПК.

Водим от изложеното, ЯОС

                                                   

                                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№142/2019г. по описа на ЯОС.

Изпраща на Ямболски районен съд подадената от М.Н. ***г., ведно с гр.д. №3626/2017г. по описа на ЯРС и възз.гр.д.№142/2019г. по описа на ЯОС, за администрирането на жалбата, съобразно дадените указания с настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

 

                                                                                                    2.