ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                               03.05.2019 г., гр. Ямбол

 

 

  ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия, въззивен граждански състав в закрито съдебно заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

ВЕСЕЛА СПАСОВА

Като разгледа докладваното от съдия В. Спасова възз. гр. д. № 133/2019 г. на ЯOС:

 

Въззивното производство е образувано по въззивни жалби на Ж.Г.К., чрез адв. В. Ч. и на К.Д.Д. и М.Д.К., чрез адв. Е.Д., против Решение №4/08.02.2019 г. на Тополовградския районен съд, постановено  по гр.д. №308/2018 г..

  Съдът констатира, че жалбата от Ж.Г.К. е нередовна. В нея се сочи, че се обжалва решението, с което въззивникът е осъден да заплати разноски по делото, като изрично е направено искане за отмяна на тази част на решението. Същевременно се излагат доводи за неправилност на същото в частта му, с която ТРС се е произнесъл по съществото на правния спор. Така подадена, жалбата е възприета от насрещната страна (съгласно изразеното становище по нея в подадения й отговор) като насочена срещу решението в частта, касаеща предмета на делото. При тези обстоятелства за съда е неясно, в коя част се обжалва решението-само в частта за разноските или и в останалата част. В случай, че искането на въззивника касае само решението относно разноските, въззивното производство е недопустимо, тъй като жалбата има характер на молба по чл.248 от ГПК и подлежи на разглеждане от съда, постановил решението, чието изменение в частта за разноските се иска. Ако се обжалва останалата част от решението, то въззивникът изрично следва да заяви коя част атакува и какво е искането му към съда, вкл. дали иска при отмяната й да бъде отменено като правна последица и решението в частта за разноските.

Съдът счита, че настоящото производство е недопустимо и следва да се прекрати като такова, а жалбата да се изпрати на ТРС за произнасяне по реда на чл.262 ал.1 от ГПК. Първоинстанционния съд има задължение да извърши проверка по чл.260 и чл.261 от ГПК и в случай, че допуснатите нередовности не се отстранят, да върне жалбата. Освен това по делото не са приложени съобщенията до въззивника и останалите страни за подадения отговор от въззиваемата страна, върху когото изрично е отбелязано изпращане на такива съобщения на 18.04.2019 г., като същевременно на въззивния съд не е изпратен препис от отговора за връчване от него на противната страна. Като не е изпълнен предвидения в закона ред, производството пред настоящия съд е образувано по нередовна жалба и следва да се прекрати, а делото да се върне за произнасяне от ТРС съобразно мотивите на настоящото определение.

Що се отнася до втората въззивна жалба, в нея се съдържа искане за допълване на решението на ТРС, като се запише в диспозитива правопораждащият факт на правото на собственост на ищците. Това искане има характер на такова по чл. 250 от ГПК и компетентен да се произнесе по неговата допустимост, съответно –основателност, е първоинстанционният съд. Същият следва да изпрати делото на ЯОС, едва след  като изпълни процедурата, уредена в чл. 250.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№ 133/2019 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото на ТРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.         

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                

                                                                                                  

 

                                                                                                             2.