МОТИВИ към Определение № 104 от 13.09.2018г., постановено по ЧНД № 210/2018г.  по описа на ЯОС

 

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК. Образувано е по Предложение на Ямболска окръжна прокуратура за определяне на общо наказание на основание чл.25, ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК на осъдения И.В.В. *** по влезлите в сила съдебни актове, постановени по отношение на него по НОХД №№ *****.; *****г.; *****.; *****.; *****.; *****.; *****.  по описа на ЯРС и по НОХД № *****. по описа на ЯОС. С предложението се прави искане и за приложение на разпоредбата на чл.24 от НК, като общото наказание да бъде увеличено с 1/2 .

 В съдебно заседание, участващия по делото прокурор поддържа предложението и моли същото да бъде уважено по изложените в него съображения.

Осъденият В., редовно призован се явява лично в съдебно заседание и с назначеният му служебен защитник-адвокат от АК-Ямбол. Молят съда да уважи депозираното от ЯОП предложение като основателно, но възразяват срещу искането на прокурора за приложение на разпоредбата на чл.24 от НК. Считат, че в случая не са налице основанията по чл.24 от НК за увеличаване на общото наказание, т.к. макар В. да е осъждан многократно, той е изтърпявал наказанията си, с изключение само на тези, наложени му с посочените по-горе присъди.

След като извърши цялостна преценка на всички събрани по делото доказателства, съдът приема за установено следното:

Видно от приложеното по делото Свидетелство за съдимост , по отношение на И.В.В. са постановени и влезли в сила следните  присъди:

1./  С Определение № *****. постановено по НОХД № *****. на ЯРС ,влязло в сила на *****.. е одобрено Споразумение с което И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр. с чл.195 ал.1 т.5 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и б"от НК на 1 година и осем месеца лишаване от свобода при първоначален "строг режим".Деянието е извършено на *****.

2./ С Присъда № *****., постановена по НОХД № *****. по описа на ЯРС , влязла в сила на *****. , И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр. с чл.195 ал.1 т.5 вр. с чл.194 ал.1 вр. с ч.29 ал.1 б"а" и "б" от НК на две години "лишаване от свобода" , което да изтърпи при първоначален "строг режим".Деянието е извършено на *****.

3./  С Определение № *****. ,постановено по НОХД № *****. по описа на ЯРС, влязло в сила на *****., е одобрено Споразумение с което И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр. с чл.195 ал.1 т.4 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б" от НК на 9 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг режим".Деянието е извършено на *****.

4./ С Присъда № *****. ,постановена по НОХД № *****. по описа на ЯРС ,влязла в законна сила на *****. , И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б " от НК на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг режим".Деянието е извършено на *****.

5./   С Определение № *****. , постановено по НОХД № *****. по описа на ЯРС ,влязло в сила на *****., е одобрено Споразумение с което И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б" от НК на 1 година лишаване от свобода при първоначален "строг " режим.Деянието е извършено в края на месец септември ****г.

6./  С Присъда № ***/*****. , постановена по НОХД № ******. по описа на ЯРС ,влязла в законна сила на ******. , И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б" от НК на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг " режим.Деянието е извършено на ****.****г.

7./  С Определение № ******. постановено по НОХД № ******. по описа на ЯРС ,влязло в сила на ******. , е одобрено Споразумение с което И.В.В. е осъден за престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б" от НК на 1 година лишаване от свобода при първоначален "строг режим.Деянието е извършено в периода *****.****г. - *****.****г.

8./  С Присъда № *****. , постановена по НОХД № *****. по описа на ЯОС ,влязла в сила на *****. , И.В.В. е осъден за престъпление по чл.199 ал.1 т.4 вр. с чл.198 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и "б" от К на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг " режим.Деянието е извършено на *****.****г.

Отделно от цитираните присъди В. е осъден с влезли в сила присъди и по други 11 /единадесет/  наказателни дела, които не са предмет на настоящото производство.

Видно от приложеното по делото Писмо № 318/23.08.2018г. на Началника на затвора гр.Бургас, лишения от свобода И.В. е започнал да търпи общото наказание лишаване от свобода, наложено му с Определение  по ЧНД № *****.. по описа на ЯРС  от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при "строг режим", на *****.

  С оглед на така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Предложението е процесуално допустимо като подадено от лице имащо право на такова, а разгледано по същество се преценя като основателно по следните съображения:

Налице са условията на чл.25, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК за определяне на едно общо наказание по присъдите, постановени по НОХД №№*****.; *****г.; *****.; *****.; *****.; *****.; *****.  по описа на ЯРС и по НОХД № *****. по описа на ЯОС. Този извод се налага с оглед на това, че с присъдите по посочените НОХД-та са наложени наказания лишаване от свобода за престъпления, които не са разделени помежду си от влязла в сила присъда, т.е. осъденият В. е извършил всяко от деянията по посочените съдебни актове  преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях.

Поради това съдът счита, че следва да му бъде определено едно общо наказание по посочените присъди в размер на най-тежкото наложено наказание, а именно – три години и четири месеца лишаване от свобода. Съдът намира, че така определеното наказание с оглед трайно установените престъпни навици на осъдения, както и предвид това, че престъпленията, за които  е осъден с посочените съдебни актове са извършени от него в условията на опасен рецидив, следва да бъде увеличено на основание чл.24 от НК с 1 /една/ година и 8/осем/месеца, а именно от три години четири месеца лишаване от свобода на 5 /пет/ години лишаване от свобода, тъй като за поправянето и превъзпитанието на същия е необходимо едно по-продължително въздействие. Така наложеното наказание В. следва да изтърпи при първоначален  “строг” режим.

При преценката си относно приложението на разпоредбата на чл.24 от НК съдът не пренебрегна обстоятелството, че лишения от свобода И.В. е извършил четири от престъпните деяния, които са предмет на процесните присъди, включени в съвкупността, в периода от *****. до *****. само на няколко дни, като и, че са за тежки умишлени престъпления.

Всичко това безспорно говори за упорита престъпна воля формирана у В..

На основание чл.25, ал.2 от НК съдът приспадна времето, през което осъденият  В. е търпял общото наказанието лишаване от свобода, наложено му с Определение, постановено по ЧНД № *****. по описа на ЯРС считано от *****. до влизане на Определение № *****. по описа на ЯОС , ,в сила.

 

Предвид изложеното съдът постанови определението си.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: