П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

№ 7                                    17.01.2019 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                         V - ти Наказателен състав

На 17 януари                                                                    2019  година

В публично заседание в следния състав:

                   

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН И.

                                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1. К.С.                                                                                  2. С.С.

 

Секретар И. Златева

Прокурор Д.Георгиева

Като разгледа докладваното от съдия И.

НОХД № 85 по описа на 2018 година.

 

                                        П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Д.Г. - роден на *** ***, живущ ***, с българско гражданство, разведен, със средно образование, работи като заварчик в „НИС“ - гр. Панагюрище, неосъждан, ЕГН **********,

 

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 02.07.2016 г. около 07,30 часа на автомагистрала „Тракия“, км.278+600 в посока гр. Бургас при управление на лек автомобил „Опел Мерива“ с per. № PA 5705ВХ, собственост на баща му Д.Д.Г. е нарушил правилата за движение по пътищата - чл. 20, ал. 1 от ЗДвП - не е контролирал непрекъснато управлявания от него лек автомобил „Опел Мерива“ с per. № PA 5705 ВХ и е допуснал напускане на платното за движение и преминаването му в разделителната ивица, като е причинил по непредпазливост смъртта на Д. Тодоров С. ***, ЕГН **********, като деянието е осъществено в пияно състояние - наличие на етилов алкохол в кръвта на Г. с концентрация 1,39 промила, поради което и на основание чл. 343, ал. 3, предл. 1, буква „б“, предл. 1, вр. ал. 1, буква „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл. 343Г от НК лишава подсъдимия  Н.Д.Г. от право да управлява моторно превозно средство за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Д.Г. за НЕВИНОВЕН да е извършил нарушение по чл. 20 ал. 2 от ЗДП.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Д.Г. да заплати направените от частните обвинители И.Д.С. и Т.А.С. в съдебно заседание разноски в размер на 1400 лв. за адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Д.Г. да заплати направените по делото разноски - 2588,54 лв.  в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР -Ямбол и 2048, 66 лв. в приход на Съдебната власт по сметка на ЯОС.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 1 брой еърбег от волан; 1 брой тампон обтривка; иззет от волан на л. а."Опел Мерива“ с per. № PA 5705 ВХ; 1 брой тампон обтривка, иззет от скоростен лост на л.а. „Опел Мерива“ с per. № PA 5705 ВХ; 1 брой парче тапицерия /текстилна тъкан/ от облегалка за гръб на задна дясна седалка на л. а. „Опел Мерива“ с per. № PA 5705ВХ; 1 бр. стерилна марля с изсушена кръв от лицето на Т.Г.И., ЕГН **********; 1 бр. стерилна марля с изсушена кръв от лицето Д. Тодоров С., ЕГН: **********, като вещи без стойност да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок пред Апелативен съд- Бургас.

 

                                                                                                

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:           

 

 

 

              СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.    

 

 

 

 

                                                      2.