О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                               06.03.2019г.                                гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                      ІІ-ри Въззивен  граждански  състав

На  06  март  2019 година

В  закрито  заседание в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:  НИКОЛАЙ ИВАНОВ 

 

                                                                                                          ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

 Като разгледа  докладваното от  съд. Н.ИВАНОВ

 възз. гр. дело №86   по описа за 2019 год.

 За да се произнесе взе предвид:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по жалба, наименована "Възражение" вх.№1403/05.03.2019г. по описа на ЯОС подадена от Р.Г.М. ***, директно до съда /същата е била изпратена в ЯОС, по пощата на 01.03.2019г. -видно от клеймото на пощенския плик/. В същата е посочено: "Възразявам срещу Запорно съобщение №34/2018г. на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград, поради изтекла погасителна давност на Изп. Дело №20132320400045, образувано на основание Изпълнителен лист по Ч. Гр. Д. №95/2013г. Съгласно чл.433, ал.1, т.8 от ГПК, чл.110 и чл.111 от ЗЗД. Възразявам и оспорвам действията на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград, да бъдат прекратени по това Изп.дело по силата на закона"

Съдът след като се запозна с жалбата констатира, следното:

Жалбата е депозирана директно до съда, без да е изпълнена процедурата по чл.436 ГПК. Съгласно ал.1 на сочения текст жалбата се подава, чрез съдебния изпълнител до окръжния съд по мястото на изпълнението, в едноседмичен срок от извършване на действието, ако страната е присъствала при извършването му или ако е била призована, а в останалите случаи-от деня на съобщението. Целта на разпоредбата е да бъде установено спазен ли е преклузивният едноседмичен срок  за подаването на жалба.

Освен това, след получаване на жалбата ДСИ е длъжен да провери нейната редовност по см. на чл.436 ал.4 вр. с чл.260 и сл.ГПК. Като в случай на нередовности да даде срок на жалбоподателя за отстраняването им. В случая видно от жалбата същата е нередовна: Макар и адресиран до ЯОС, видно от съдържанието на документа именован "Възражение ", от същия не става ясно дали същият представлява жалба по смисъла на чл.435 ал.2 ГПК от длъжника срещу действие на ДСИ /в който случай компетентен е да се произнесе ЯОС/ или Р.М. се позовава на разпоредбата на чл.433 ал.1 т.8 ГПК и желае да се прогласи в постановление, вече настъпилото прекратяване на изпълнителното производство поради т. нар. „перемпция” настъпила по силата на закона, поради позоваване от негова страна на изтекла погасителна давност /в който случай компетентен е да се произнесе ДСИ, като само при постановен от негова страна отказ, последния подлежи на съдебен контрол по реда на чл.435 ал.2 т.6 ГПК/. Липсва формулиран петитум/искане/ от страна на М., поради което е невъзможно да се установи, какво се претендира от длъжника. Посоченото от него: "Възразявам срещу Запорно съобщение №34/2018г. на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград." и  "възразявам и оспорвам действията на Държавен Съдебен Изпълнител при Районен съд гр. Тополовград, да бъдат прекратени по това Изп.дело по силата на закона " не представлява искане по смисъла на закона. В случай, че се касае за жалба срещу действие на ДСИ, същото следва да бъде изрично и конкретно посочено от жалбоподателя, да се посочи в какво се състои порочността му, като се заяви изрично, и какво се претендира от съда. Подлежащите на обжалване действия са лимитативно изброени в чл.435 ГПК.

Разпоредбата на чл.436 ал.2 ГПК задължава СИ, след като бъдат отстранени нередовностите по жалбата,  да връчи препис от жалбата на другата страна. Тази процедура по администриране на редовна жалбата в случая не е изпълнена. Не са представени и доказателства за заплатена ДТ. Съгласно ал. 3 на същия законов текст, страната, която е получила препис от жалбата, може в тридневен срок да подаде писмени възражения. След изтичането на този срок съдебният изпълнител изпраща на окръжния съд жалбата, заедно с възраженията, ако има такива и копие от изпълнителното дело,  като излага мотиви по обжалваните действия. Спазването на процедурата по чл.436 ал.3 ГПК е процесуална предпоставка за образуването на съдебното производство, тъй като текстът от посочената разпоредба, изрично указва, че жалбата се изпраща на окръжния съд едва след изтичане на срока.

Този анализ на правната норма води до извод, че същата има императивен характер, поради което не може да бъде прилагана стеснително или разширително. Т.е. действията по администрирането на жалбите са изключително в правомощията на съдебния изпълнител. Ето защо производството по делото следва да бъде прекратено и жалбата изпратена на ДСИ при ТРС за изпълнение на горепосочените указания и на процедурата по чл.436 ГПК, след което жалбата да се изпрати по компетентност на окръжния съд за разглеждането й по същество.

Водим от изложеното ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №86/2019 год. по описа на Ямболски окръжен съд.

ИЗПРАЩА жалбата, наименована "Възражение" вх.№1403/05.03.2019г. по описа на ЯОС, подадена от Р.Г.М. *** по описа на ДСИ при ТРС, на ДСИ при РС-Тополовград, за администрирането й съгласно посочените в мотивите указания и изискванията на чл.436 ГПК, след което, в случай че се касае за жалба срещу действия на ДСИ по см. на чл.435 ГПК, същата да се изпрати на ЯОС за произнасяне.

Определението  е окончателно.

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                                                     

 

                                                                                                                  2.