П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

   150                                     27.11.2018 година                                 град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд         VI-ти  Първоинстанционен наказателен състав

На двадесет и седми ноември                                                             2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                    СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.Н.

                                                                                             2. П.У.

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Е. Гоцев

Като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 149 по описа на 2018 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.Д.К. - роден на *** ***, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес:***, б., б. г., ш. в "З." гр. Я., със с. о., н., н., ЕГН: **********

 

          ЗА ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г., към 08.46 часа в гр. Я., на кръстовище на улица Г. И. и обходен път Ю., при управление на МПС - т.а. МАН с рег. № * **** **, собственост на И. М. АД, е допуснал нарушение на правилото за движение по пътищата по чл.50 ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е предизвикал ПТП с велосипедиста И.Т.И. ***, ЕГН: ********** и по непредпазливост е причинил смъртта на И., поради което на основание чл.343 ал.1 б.В вр. чл.342 ал.1 вр. чл.55 ал.1 т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

          На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното на подсъдимия К. наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

          На основание чл.343г от НК НАЛАГА на подсъдимия К. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

          ПРИЗНАВА подсъдимия В.К. ЗА НЕВИНОВЕН в това да е извършил горното престъпление чрез нарушаване на правилата за движение по пътищата, визира.в разпоредбите на чл.5 ал.1 т.1 от ЗДвП, чл.5 ал.2 т.1 от ЗДвП и чл.25 ал.1 от ЗДвП, поради което и на основание чл.304 от НПК ГО ОПРАВДАВА по това обвинение.

          ОСЪЖДА подсъдимия К. да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Т.И.Т., с ЕГН: ********** сума в размер на 25 000 лева, съставляваща претърпените от последния в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от **.**.****г. /датата на смъртта на баща му И.Т.И./ до окончателното изплащане на същата, като ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск за разликата от 25 000 лева до пълния предявен размер на иска от 40 000 лева.

ОСЪЖДА подсъдимия К. да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Д.И.Т., с ЕГН: ********** сума в размер на 25 000 лева, съставляваща претърпените от последната в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от **.**.****г. /датата на смъртта на баща й И.Т.И./ до окончателното изплащане на същата, като ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск за разликата от 25 000 лева до пълния предявен размер на иска от 40 000 лева.

ОСЪЖДА подсъдимия К. да заплати направените по делото разноски в размер на 3530,96 лева в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Я., както и сума в размер на 80 лева, която да заплати в полза на бюджета на Съдебната власт по сметка на Окръжен съд - Я..

ОСЪЖДА подсъдимия К. да заплати направените от гражданските ищци и частни обвинители Т.Т. и Д.Т. разноски по делото в размер на от по 250 лева за всеки един от тях, както и 2000 лева Държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Б..

 

                                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.