Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1                         24.01.2019г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І –ви  граждански състав

На 24  януари  2019 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов  ф. дело7 по описа на 2018 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано по Заявление вх.№7161/28.12.2018г. подадено от М.Р.А., с постоянен адрес:***, в качеството ми на Председател на „Съюз за стопанска инициатива - Ямбол" - регионална организация на работодатели, представляваща самостоятелно юридическо лице съгласно чл. 49, ал. 2 от Кодекса на труда и съгласно Учредителен протокол - решение от 17.12.2018 г. на Управителния съвет на национално представена работодателска организация „Съюз за стопанска инициатива", регистрирана в Регистъра на синдикалните и работодателски организации към Софийски градски съд по дело №287/1990г.

Със същото се претендира да се впише в Регистъра за синдикалните организации и организациите на работодателите при ЯОС, на новоучредената регионална организация на работодатели с наименование „Съюз за стопански инициатива - Ямбол"- самостоятелно юридическо лице на основание чл.49, ал.2 от Кодекса на труда, поделение на представителната организация на работодателите на национално равнище „Съюз за стопанска инициатива", регистрирана в Регистъра на синдикалните и работодателски организации към Софийски градски съд по дело № 287/1990 г., партиден номер 26, per. 9, том 1, стр. 125, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Мидия" № 1, органи на управление: Общото събрание на всички членове, Председателят и Управителният съвет на представителната организация на работодателите на национално равнище „Съюз за стопанска инициатива", в предвидените в устава случаи, Управляващ и представляващ: Председателят на „Съюз за стопанска инициатива - Ямбол" - М.Р.А. с ЕГН: **********, избрана с Учредителен протокол - решение от 17.12.2018 г. на Управителния съвет на национално представена работодателска организация „Съюз за стопанска инициатива", регистрирана в Регистъра на синдикалните и работодателски организации към Софийски градски съд по дело № 287/1990г.; със срок: Учредяването и съществуването на „Съюз за стопанска инициатива - Ямбол" не е ограничено със срок или друго прекратително условие; и предмет на дейност: представителство, закрила и подпомагане развитието и дейността на работодателите в Община Ямбол чрез целия спектър на производствените, търговски и други инициативи, както и междурегионалното, националното и международното представителство и сътрудничество в областта на бизнеса в интерес на своите членове; администриране на програми за финансиране на предприятията - членове на организацията; разработване на инициативи за оптимизиране на законовите и подзаконовите актове, касаещи бизнеса в Община Ямбол; формиране на нови подходи за взаимовръзка на неправителствения сектор с местната и централна власт и структурите на гражданското общество, в т.ч. и с организации със сроден предмет на дейност в региона, в страната и в чужбина; обмен на програми и идеи; събиране и поддържане на информационни масиви за национални и международни програми, проекти и източници на финансиране, с цел предоставянето й на членовете; участие в регионални, национални и международни форуми; формално и неформално обучение, квалификация и преквалификация на членовете и техните служители, бизнес- и индустриални консултации, издаване на справочници, бюлетини, брошури, резултати от изследвания, доклади, годишници и други печатни издания и материали и друга незабранена дейност в изпълнение на целите и задачите на организацията съгласно устава.

Заявлението е оставено без движение, като нередовно и не отговарящо на изискванията на чл.601 ГПК: Към заявлението не са били представени доказателства, касаещи редовността на свикването на заседанието на УС на Съюз за стопанска инициатива" гр.София от 17.12.2018г. на което е било взето решение за откриване на поделение на организацията по см. на чл.49 ал.2 КТ, в гр. Ямбол. Към заявлението не е било представено и доказателство за резервирано наименование на ЮЛ-це и удостоверение за уникалност на наименованието. На заявителят е бил даден срок да отстрани допуснатите нередовности  с  указания дадени му  в разпореждане от 04.01.2019г.

Разпореждането е било връчено на заявителя на 09.01.2019г. на посочения в заявлението постоянен адрес:***, като в указания от съда срок, същият не е предприел действия за отстраняване на констатираните нередовности в изпълнение на указанията на съда /Съобщение с указанията на съда е било изпратено и на посочения адрес на ЮЛ- гр. Ямбол, ул. "Мидия" №1, като видно от отбелязванията на връчителя, при посещение на адреса на 09.01,15.01,19.01 и 23.01.2019г., М.Р.А. не е била открита на адреса, а по сведения на съседи на адреса не живее такова лице/.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намира, следното:

В производството по глава 55 ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване /чл.602 ал.2 ГПК/. Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице /по реда на чл.600 ГПК/ и дали има съдържанието, изискуемо от закона /по реда на чл.601 ал.1 ГПК/.

В настоящият казус съдът намира, че следва да откаже вписване по направеното искане в постъпилото заявление, по следните съображения:

Съгласно чл.33 т.8 от Устава на Съюз за стопанска инициатива" гр.София. Управителния съвет на сдружението взема решения за откриване и закриване на клонове на сдружението. Съгл. чл.35 от Устава, свикването на заседание на УС се извършва с писмена покана от Председателя, по телефона, по факс, по ел. поща или чрез лично уведомяване на членовете му. В случая въпреки дадената от съда възможност по делото не се представиха доказателства за редовно свикано по см. на чл.35 от Устава заседание на УС, с дневен ред: вземане на решение за учредяване на Съюз за стопанска инициатива - Ямбол" - регионална организация на работодатели, приемане на устав на организацията и избиране на председател на същата.

Освен това от при регистрация на ново ЮЛ предварително трябва да се резервира наименование и да се извади удостоверение за уникалност на наименованието. Този документ се издава след справка в базата данни на електронния регистър, поддържан от „ИО” ЕАД. Удостоверението за уникалност на наименованието се прилага към заявлението за вписване, заедно с другите документи, а законът възлага на регистърния съд служебна проверка на това обстоятелство. При липса на данни в тази насока молбата за вписване се оставя без движение, като се определя срок за отстраняване на нередовности, т.е. воден от служебното начало съдът предприема действия за подпомагане на страната - заявител. При неизпълнение разпореждането на съда в посочения срок последният постановява отказ от вписване на заявеното обстоятелство.

Предвид изложеното, следва да се откаже вписване на заявените обстоятелства.

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК,  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра за синдикалните организации и организациите на работодателите при ЯОС на заявените, по фирмено дело №7/2018г по описа на ЯОС, обстоятелства – вписване на новоучредена регионална организация на работодатели с наименование „Съюз за стопански инициатива - Ямбол"- самостоятелно юридическо лице на основание чл.49, ал.2 от Кодекса на труда, поделение на представителната организация на работодателите на национално равнище „Съюз за стопанска инициатива", регистрирана в Регистъра на синдикалните и работодателски организации към Софийски градски съд по дело № 287/1990 г., партиден номер 26, per. 9, том 1, стр. 125, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Мидия" № 1, органи на управление: Общото събрание на всички членове, Председателят и Управителният съвет на представителната организация на работодателите на национално равнище „Съюз за стопанска инициатива", в предвидените в устава случаи, Управляващ и представляващ: Председателят на „Съюз за стопанска инициатива - Ямбол" - М.Р.А.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителя.

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: