О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           29.01.2019 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд,……..втори въззивен граждански състав

   На двадесет и девети…януари...две хиляди и деветнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Красимира Тагарева

                                                           Членове: Николай Иванов

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 30 по описа на 2019 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.122 от ГПК.

Образувано е въз основа на определение № 145/23.01.2019 г., постановено по ч.гр.д.№ 38/2018 г. по описа на ЕРС, с което съдът е повдигнал спор за подсъдност между Районен съд Елхово и Районен съд София за определяне на местно компетентен съд за разглеждане на подадено заявление по чл.410 от ГПК.

Ч.гр.д.№ 59952/2018 г. е образувано по заявление по чл.410 от ГПК депозирано на 12.09.2018 г. пред Районен съд София от „Топлофикация София“ ЕАД против длъжници: С.И.Т. *** и Е.М.Б. ***. В изпълнение на задължението си да извърши справка за постоянен и настоящ адрес на длъжниците, на 17.09.2018 г. такава е направена и е установено, че длъжникът Е.М.Б. действително е с постоянен адрес ***, но от 2003 г. е с настоящ адрес в Испания, а длъжникът С.И.Т. е с постоянен и настоящ адрес ***. Въз основа на тези данни СРС е постановил разпореждане от 25.10.2018 г., с което е отхвърлил заявлението по отношение на длъжника Б. поради липса на обичайно местопребиваване на територията на РБългария и е изпратил по компетентност на ЕРС за продължаване на съдопроизводствените действия по отношение на длъжника Т..*** е постановил посоченото определение за повдигане спор за подсъдност, считайки, че компетентен да се произнесе по заявлението по чл.410 от ГПК следва да е районен съд София.

ЯОС след като се запозна двете дела, направи следните правни изводи:

Настоящото производство е допустимо, тъй като съгласно разпоредбата на чл.122 от ГПК споровете за подсъдност между съдилищата се разрешават от общия им по-горен по степен съд. Ако те принадлежат към районите  на различни по-горни съдилища, спорът се решава от онзи по-горен съд, в чийто район се намира съдът, който последен е приел или отказал да разгледа делото.

Настоящият съдебен състав споделя като правилни направените изводи от ЕРС за това, че съдопроизводството по процесното заявление по чл.410 от ГПк следва да се извърши от СРС, пред който е подадено заявлението.

Заповедното производство се развива по подадено пред районния съд заявление съгласно чл.411 ал.1 от ГПК, в което заявителят е посочил постоянния адрес на физическото лице или седалището на длъжника, а районният съд в тридневен срок извършва служебна проверка на местната подсъдност и ако прецени, че делото не му е подсъдно, го изпраща незабавно на надлежния съд. Местно компетентен да разгледа заявлението за издаване на заповед по чл.410 от ГПК е районния съд по постоянния адрес или седалището на длъжника. Постоянните адреси на посочените в заявлението длъжници са установени от съда при служебно направената справка и те съвпадат с посочените от заявителя адреси. Преценяйки, че не са налице условията на чл.411 ал.2 т.4 от ГПК, СРС е отхвърлил заявлението по отношение на единия длъжник, т.е. съдът се е произнесъл по така депозираното пред него заявление. Независимо, че адресът на втория длъжник е в гр.Елхово след направеното от СРС произнасяне по част от заявлението, липсва основание за изпращане на друга част от заявлението за произнасяне от друг съд. Законодателят е разпоредил, че ако съдът прецени, че делото не му е подсъдно, той го изпраща незабавно на надлежния съд. Съдът следва да направи проверката за адресна регистрация на длъжника до произнасяне по заявлението. След като СРС е направил справката, произнесъл се е и е отхвърлил заявлението по отношение на единия длъжник, той е приел, че е местно компетентен да се произнесе по депозираното пред него заявление и е следвало да продължи съдопроизводствените действия по отношение на другия длъжник, а не да изпраща за произнасяне по компетентност от ЕРС.

Поради изложеното и на основание чл.122 ГПК, настоящата инстанция приема, че местно компетентен да разгледа заявлението на „Топлофикация София“ ЕАД гр.София срещу длъжника С.И.Т. с постоянен и настоящ адрес ***, е Районен съд София.

В тази връзка, делото следва да бъде изпратено на същия съд за произнасяне по заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                  ОПРЕДЕЛИ:

 

КОМПЕТЕНТЕН да се произнесе по заявление по чл.410 от ГПК депозирано на 12.09.2018 г. пред Районен съд София от „Топлофикация София“ ЕАД против длъжник С.И.Т. *** е Районен съд София.

ИЗПРАЩА делото на Районен съд София.

Препис от настоящото определение да се изпрати на Районен съд Елхово за сведение.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.