ОПРЕДЕЛЕНИЕ
                                                            03.01.2018 г. гр.Ямбол


Ямболският окръжен съд, На трети януари

В закрито заседание в следния състав:

гражданско отделение две хиляди и деветнадесета година


 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ: 1. НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                    2. ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Мархолева вчгд №356 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на Б.Я.М. *** против Разпореждане №3809/13.09.2018 г., постановено по гд №605/2016 г. по описа на ЯРС.

Частната жалба е изпратена до ВКС, който я е препратил по компетентност на ЯОС. Постъпила е в деловодството на Окръжен съд - Ямбол на 21.12.2018 г., без да е била администрирана и да е преминала проверка съгл. чл. 262, вр. с чл. 260 и чл. 261 от ГПК. Същата не е свързана с първоинстанционното дело и към нея не е приложен обжалвания съдебен акт, съгласно изискванията на чл. 96, ал. 1 от ПАС. По същата причина, жалбата не е и надлежно администрирана, които действия са в правомощията на първоинстанционния съд.

В случай, че жалбата, с която се сезира съдът, страда от недостатъци, първостепенният съд следва да даде указания и срок на жалбоподателя за отстраняване на допуснатите нередовности. След администриране и на основание чл. 276, ал. 2 от ГПК първостепенният съд следва да изпрати на горестоящия делото за произнасяне.

Тъй като в случая процедурата по администриране не е извършена поради подаване на жалбата директно пред ВКС, последната следва да се изпрати на ЯРС, съобразно горните указанията, след което да се върне в ЯОС за произнасяне по същество.

Водим от изложеното Ямболският окръжен съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по вчгд №356/2018 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото на ЯРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ : 1.                    2.