Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........29.01........2019 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание

  На...........................двадесет и девети...януари......................................

  През две хиляди и деветнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Красимира Тагарева

                                                                Членове: Николай Иванов

                                                                                Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова възз.гр.д.№ 286

по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

Образувано е по молба на И.Т.И. – въззивник по делото за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното решение по делото, изразяваща се в произнасяне относно разноските в диспозитива и осъждането му да дължи разноски при вече формирана воля на съда в мотивите за обратното.

Съдът намира молбата за основателна.

Съгласно текста на тази разпоредба съдът по своя инициатива или по молба на страните може да поправи допуснатите в решението очевидни фактически грешки. В мотивите на решението си съдът е обсъдил разноските като е преценил, че въззивниците Р.П. и И.З. като ответници пред районния съд следва да бъдат осъдени да заплатят на въззиваемия - ищец „Валера – 77“ ООД направените разноски съразмерно с уважената част от иска, а И.И. не дължи такива. На И. дължи разноски ищецът в първоинстанционното производство - „Валера – 77“ ООД поради отхвърляне на иска по отношение на него. Въпреки тези изводи, съдът е постановил диспозитив за разноските, с който и И. е осъден да заплати разноски пред районен съд заедно с Р.П. и И.З.. В случая безспорно се касае за допусната очевидна фактическа грешка от съда като се е произнесъл с осъдителен диспозитив за разноските в решението си, в мотивите на което не е формирал воля за тяхното присъждане.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                        Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА поправка на основание чл.247 от ГПК на очевидна фактическа грешка в решение № 125/12.12.2018 г. по възз.гр.д. № 286/2018 г. по описа на ЯОС като ВМЕСТО

ОСЪЖДА И.Т.И., Р.И.П. и И.К.З. с посочени данни да заплатят на „Валера-77“ ООД направените пред районния съд разноски в размер на 659,40 лв.

СЛЕДВА ДА СЕ ЧЕТЕ:

ОСЪЖДА Р.И.П. и И.К.З. с посочени данни да заплатят на „Валера-77“ ООД направените пред районния съд разноски в размер на 659,40 лв.

 

 

След влизане в сила настоящото решение да се счита неразделна част от решение № 125/12.12.2018 г. по възз.гр.д. № 286/2018 г. по описа на ЯОС.

Решението е окончателно.

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.