Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........22.01........2019 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание

  На......................двадесет и втори...януари............................................

  През две хиляди и деветнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Красимира Тагарева

                                                                Членове: Николай Иванов

                                                                                Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова...възз.гр.д.№ 77

по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

Пред съда е депозирана молба от НАП гр.София, въззивник по делото за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното решение по делото № 124/26.11.2018 г. като бъде посочено, че искът се отхвърля за сумата 4 344,65 лв., вместо постановеното „в разликата над 4344,65 лв. до размера на 10 374,93 лв.“. Въззивникът твърди, че съдът в мотивите си е приел за частично основателно възражението на ответника за изтекла тригодишна погасителна давност за вземанията за наказателни лихви, т.е. по отношение на сумата 4344,65 лв., а е постановил диспозитив на решението си, с който отхвърля иска за наказателни лихви за сумата над 4344,65 лв. до претендирания размер.

В дадения едноседмичен срок, въззиваемия „Топлофикация-Ямбол“ ЕАД не е взел становище по искането за поправка на очевидна фактическа грешка.

Съдът след като се запозна с молбата на НАП и постановеното решение по делото, намира същата за неоснователна, поради което следва да бъде оставена без уважение по следните съображения:

Съгласно текста на чл.247 от ГПК съдът по своя инициатива или по молба на страните може да поправи допуснатите в решението очевидни фактически грешки. Действително в мотивите на решението си съдът е обсъдил възражението на ответника за изтекла тригодишна погасителна давност за вземанията за наказателни лихви като го е преценил за частично основателно. Съдът в мотивите също така е приел, че вземането за наказателни лихви е погасено за сумата над 4344,65 лв. до претендирания размер – 10 374,93 лв. По този начин е постановен и диспозитива на решението, т.е. формираната от съда воля в мотивите е отразена и в постановения по решението диспозитив. В случая не се касае за допусната очевидна фактическа грешка, която може да бъде поправена по този ред, тъй като изразената воля от съда в мотивите и диспозитива на решението съвпада и няма допусната грешка в този смисъл.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                        

 

 

 

                                                 Р  Е  Ш  И:

 

НЕ УВАЖАВА молбата на НАП гр.София с правно основание чл.247 от ГПК за поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 124/26.11.2018 г. по възз.гр.д. № 77/2018 г. по описа на ЯОС като бъде посочено, че искът се отхвърля за сумата 4 344,65 лв., вместо постановеното „в разликата над 4344,65 лв. до размера на 10 374,93 лв.“

След влизане в сила настоящото решение да се счита неразделна част от решение № 124/26.11.2018 г. по възз.гр.д. № 77/2018 г. по описа на ЯОС.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщението на страните пред ВКС.

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.