О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       18.12.2018 г.           гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      ІII-ти  граждански състав

на          18      декември       2018  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

                                                                                                        

като разгледа докладваното от съдия Р.СТОЕВА

търговско дело №88 по описа на ЯОС за 2018 г.,

за да се произнесе взе в предвид следното: 

 

Производството пред ЯОС образувано по молба на "ГЕОРОС" ООД с ЕИК 203173422, представлявано от управителя М.С.И., с която се иска откриване на производство  по несъстоятелност по отношение на дружеството.

В срока за произнасяне и след като се запозна с приложените по делото документи и заключението на назначената съдебно-икономическа експертиза съдът констатира, че е налице хипотезата на чл. 629б от ТЗ – наличното имущество на длъжника е недостатъчно за покриване на началните разноски в производството по несъстоятелност, визирани в разпоредбата на чл.723 от ТЗ. За да достигне до този извод, съдът съобрази представените от самия длъжник доказателства, както и заключението на назначената по делото икономическа експертиза, видно от които длъжникът не разполага с дълготрайни активи, материални запаси, инвестиции и парични средства. Активите са с нулева стойност. Наличността в касата е в размер на 37,45 лв. Трудовите договори са прекратени. Установен по делото факт е, че длъжникът не упражнява търговска дейност, от която да реализира приходи.

Предвид на изложеното за решаващия съд следва извода, че длъжникът не разполага с имущество не само за покриване на задълженията му, но дори и за покриване на началните разноски по несъстоятелността. Ето защо съдът приема, че е налице недостатъчност на имуществото по смисъла на закона и тя е в такава степен, че не е в състояние да покрие разноските по производството. При това положение и с оглед приложение хипотезата на чл.632, ал.1 ТЗ, следва да бъдат поканени заинтересованите лица по чл.629б от ТЗ да предплатят сумата от 6000 лв., нужна за покриване на началните разноски в производството по несъстоятелност. За необходимостта от предплащане на тази сума следва да бъдат уведомени лицата по чл.625 ТЗ, в т.ч. молителят-длъжник и неговите кредитори, установени към настоящия момент от заключението на вещото лице: "Бургас плаза" АД с ЕИК 175247688; Национална агенция за приходите, ТД - гр.Бургас; Р. М. Н. и Г.В. Х.

Уведомяването на длъжника и кредиторите следва да стане чрез обявяване на настоящото определение в ТР.

По изложените съображенията и на основание чл.629б, вр. с чл.632, ал.1 от ТЗ, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

УКАЗВА на лицата по чл.625 ТЗ, в т.ч. длъжника "ГЕОРОС" ООД с ЕИК 203173422 и установените по делото негови кредитори: "Бургас плаза" АД с ЕИК 175247688; Национална агенция за приходите, ТД - гр.Бургас; Р.М. Н. и Г. В. Х., както и на всички други кредитори, че в срок до 04.01.2019 г. следва да предплатят сумата 6000 лв., необходима за покриване началните разноски по производството по несъстоятелност, за което в същия срок да представят доказателства по делото. Сумата следва да бъде внесена по набирателната сметка на ЯОС в „Централна кооперативна банка” АД, клон Ямбол.

 

УКАЗВА на изброените лица, че ако посочената сума не бъде внесена в определения от съда срок, ще настъпят последиците, предвидени в чл.632, ал.1 ТЗ, а именно: съдът ще обяви неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността на длъжника; ще определи началната им дата; ще открие производство по несъстоятелност; ще допусне обезпечение чрез налагане на запор, възбрана и други обезпечителни мерки; ще постанови прекратяване дейността на предприятието; ще обяви длъжника в несъстоятелност и ще спре производството.

 

Определението да се обяви в Търговския регистър по партидата на "ГЕОРОС" ООД с ЕИК 203173422.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Делото да се докладва при внасяне на определената за разноски сума или след изтичане на определения срок за внасянето й, с оглед предприемане на следващите процесуални действия.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: