Р Е Ш Е Н И Е

 

                       06.12.2018 година            гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,           IІІ-ти граждански състав

на       06    декември     2018  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

 

секретар   

като разгледа докладваното от съдия  Росица Стоева

търговско дело №  92 по описа за 2018  година,

за да се произнесе взе предвид следното:         

 

Производството е по реда на чл.25 от ЗТР, вр. чл.274 и сл. от ГПК.

Образувано е по жалба на Г.Г.Г. ***, против Отказ №20181108090329-2/14.11.2018 г. на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията да бъде вписана в РЮЛНЦ промяна в органите за управление на Сдружение "Спортен клуб Киокушин" с ЕИК 128566642.

Жалбоподателя счита постановения отказ за незаконосъобразен. Сочи, че е изпълнил указанията на длъжностното лице да представи актуален списък на членовете на сдружението към датата на свикване на ОС, представяйки допълващ такъв към вече приложения към заявлението, с което е представен списък на членовете на УС и КС. Счита, че по този начин с двата представени списъка, налични към преписката, е изпълнил изискванията на длъжностното лице, поради което и постановения отказ е незаконосъобразен. Въз основа на тези съображения в жалбата, моли за отмяна на атакувания отказ.

Съдът, като взе предвид наведените в жалбата доводи, извърши преценка на доказателствата по делото, направи справка в ТР по партидата на сдружението и съобрази закона, приема следното:

Жалбата е процесуално допустима – подадена от легитимирано лице и в предвидения в закона срок, поради което следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество - жалбата е неоснователна, а постановения отказ е правилен. Съображенията са следните:

На 08.11.2018 г., жалбоподателя депозирал в Агенцията по вписванията Заявление, обр.А15, вх.№20181108090329 за вписване на промени в органите за управление на Сдружение "спортен клуб Киокушин" с ЕИК128566642. Към заявлението, освен другите описани документи, е представен и документ, озаглавен "Актуален списък на членовете на сдружението към датата на свикване на ОС", в който са вписани шест лица, посочени като членове на УС и КС на сдружението.

Приемайки, че към заявлението не е приложен актуален списък на членовете на сдружението към датата на свикване на ОС с Указания №20181108090329 от 09.11.2018 г. длъжностно лице по регистрацията е указало на заявителя, на осн. чл.25, ал.5 ЗТРРЮЛНЦ и чл.33р, т.7 от Наредба №1/14.02.2007 г., да представи такъв, заверен от представляващия сдружението. В изпълнение на указанията жалбоподателя депозирал в Агенцията по вписванията Заявление, обр.Ж1, към което приложил документ, озаглавен "Списък на членовете на сдружението към датата на свикване на ОС", в който фигурират 15 лица, сред които не попадат описаните в по-рано представения списък. С Отказ №20181108090329-2/14.11.2018 г. длъжностно лице по регистрацията отказало да извърши исканото вписване с мотиви, че при съпоставка на представения списък на членовете на сдружението и списъка на лицата, участвали в ОС се установява, че лицата взели участие в ОС не са членове на сдружението, което съставлява пречка за извършване на исканото вписване.

Така постановения отказ е правилен.

В разпоредбата на чл.33р, в т.1-13 от Наредба №1/14.02.2007 г. е направено изчерпателно изброяване на документите, които следва да се приложат към заявлението при искане за вписване на промяна в обстоятелствата по партидата на сдружение, като в т.6 и т.7 е предвидено изрично, че следва да бъдат представени списъкът на присъствалите на общото събрание членове на сдружението с подпис на всяко лице и актуален списък на членовете на сдружението към датата на свикване на общото събрание, заверен от представляващия.

Тъй като към обсъжданото заявление не е бил приложен актуален списък на членовете на сдружението към датата на свикване на ОС, в съответствие с правомощията си по чл.25, ал.5 ЗТРРЮЛНЦ длъжностното лице е дало указания за представяне на такъв и след представянето му от заявителя, съпоставяйки го със списъка на лицата, участвали в ОС, правилно е установило, че лицата, посочени да са взели участие в ОС не са посочени като членове на сдружението.

За неоснователна се прецени тезата на жалбоподателя, че със заявлението обр.Ж1 е представил допълващ списък към вече приложения към заявлението. И това е така най - малко поради факта, че по преписката липсва документ, озаглавен допълващ списък, а и на жалбоподателя са били дадени ясни и конкретни указания какъв списък е нужно да представи. И от приложените към жалбата списъци, а и от тези към преписката не е възможно еднозначно да се установи какъв е актуалния членски състав на сдружението, нещо повече - така, както са оформени списъците, създават впечатление, че в управителните органи са избрани лица, които не са членове на сдружението, което е в противоречие с устава, а и със закона.

При изложеното до тук, атакувания в производството отказ на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията следва да бъде потвърден.

Съдът констатира, че при подаване на жалбата жалбоподателя не е внесъл дължимата за съдебното производство ДТ в размер на 25 лв. по чл.29 от Тарифата за ДТ, събирани от съдилищата. Ето защо жалбоподателя следва да бъде осъден да внесе ДТ в размер на 25 лв. в полза на ЯОС.

Водим от горното и на основание чл.25 от ЗТР, във вр. с чл.274 и сл. от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Отказ №20181108090329-2/14.11.2018 г. на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията да бъде вписана в РЮЛНЦ промяна в органите за управление на Сдружение "Спортен клуб Киокушин" с ЕИК 128566642.

 

ОСЪЖДА Г.Г.Г., с ЕГН **********,***, пл."******" №*, ет.*, ап.** да заплати по сметка на ЯОС ДТ в размер на 25 (двадесет и пет) лв.

 

Решението подлежи на обжалване пред АС-гр.Бургас в седемдневен срок от съобщаването му на жалбоподателя и Агенцията по вписванията.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: