Р Е Ш Е Н И Е

 

                            13.12.2018г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  10 декември 2018 година

В открито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Секретар П.У.

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.дело №45  по описа на 2018 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Ж. И.– прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество ЕООД"ЛЕСОТЕКС", ЕИК-128559943, гр.Ямбол, к-с"3латен рог" 36-В-40 с едноличен собственик на капитала М.Г. Х. ЕГН **********, починала на ********. Твърди се, че след смъртта на едноличния собственик, неговия наследник Г. С.Х. ЕГН **********,*** **-*-* в хода на гр.д.№359/2017г. по описа на ОС-Ямбол е депозирал молба, че не иска да продължи дейността на дружеството. Наред с това в учредителния акт в чл.18 буква „д" изрично било предвидено, че дружеството се прекратява със смъртта на едноличния собственик на капитала. сочи се, че освен отказа на единствения наследник, в случая е изтекъл и тримесечният срок от смъртта на собственика на капитала, в който няма вписан нов управител-чл.155 т.3 от ТЗ, което поражда правен интерес от предявяване на иска.

 На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК писмен отговор от ответната страна е постъпил и искът се счита за допустим, но неоснователен.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество поддържа становището си, че молбата на прокуратурата е неоснователна.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

В случая, видно от Търговския регистър и представените по делото доказателства, се установява, че едноличен собственик на капитала на ответното дружество и негов управител е била М. Г. Х.. Тя е починала на *****., видно от представеното удостоверение за наследници №ГС-02-002160/26.02.2018г. и препис извлечение от акт за смърт от №***/*******. Неин законен наследник е лицето Г.С. Х. с ЕГН **********,*** **-*-*.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличният собственик и управител на дружеството М.Г. Х. е починала на ****., тримесечният срок е изтекъл на 17.05.2018г. Наследникът на починалия едноличен собственик  на капитала не e предприел действия за вписване на нов управител. В разпоредбите на ТЗ, уреждащи прекратяването на ЕООД при смърт на едноличния собственик не е предвидена процедура по уведомяване на наследниците и даване на срок за становище. В чл.18 б.Д  от учредителния акт на дружеството е предвидено, прекратяване при смърт на едноличния собственик, ако наследниците не заявят желание за продължаване на дейността му.

Или от момента на смъртта на управителя до настоящия момент "ЛЕСОТЕКС"ЕООД гр.Ямбол, няма вписан управител. Изложеното води до извода, че е настъпил основния юридически факт от хипотезата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, който обосновава прекратяване на дружеството- липса на управител за срок по-дълъг от три месеца. В случая няма данни наследниците в тримесечния срок след смъртта на наследодателя си да са заявили пред Търговския регистър искания за продължаване дейността на дружеството. Следва да се посочи, че съответните лица- наследниците на починалия едноличен собственик на капитала, не са инициирали прекратяване на дружеството по реда на чл.157 от ТЗ, поради което се активира исковия път за постигане на тази цел-настоящата възможност по чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, поради което ОП-Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на "ЛЕСОТЕКС"ЕООД гр.Ямбол.

Ето защо и поради нетърпимостта от правния ред на търговско дружество без управителен орган, то се налага същото да се прекрати, като препис от решението след влизането му в сила се изпрати за вписване в Търговския регистър и осъществяване процедурата по ликвидация на същото съобразно изискванията на чл.155 и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ. 

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати в полза на ЯОС ДТ -80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв. С.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, "ЛЕСОТЕКС"ЕООД гр.Ямбол, с ЕИК-128559943,  със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, к-с"3латен рог" 36-В-40, с едноличен собственик на капитала М. Г. Х., с ЕГН **********.

ОСЪЖДА "ЛЕСОТЕКС"ЕООД гр.Ямбол, с ЕИК-128559943 да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение за особен представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв. С.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на "ЛЕСОТЕКС"ЕООД гр.Ямбол, с ЕИК-128559943 в Търговския регистър.

ДА СЕ ИЗВЪРШИ ликвидация на дружеството след влизане на решението в сила на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ, за което препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията – Търговски регистър.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: