РЕШЕНИЕ


Text Box: №133	17.12.2018 г.	гр.Ямбол
В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, П-ри въззивен наказателен състав
на 12 декември                                                               2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: В. ПЕТКОВ

 

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА

 

ТОНКА МАРХОЛЕВА

Секретар: М.Коматарова Прокурор: Р.Лефтерова

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВНОХД № 335 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред въззивният съд е образувано по въззивна жалба на адв.П.Б., в качеството му на защитник на подсъдимия Ж.Й.П. с ЕГН **********, против Присъда № 16/05.04.2018 г. постановена по НОХД № 423/2017 г. по описа на РС-Елхово.

С обжалваната присъда въззивникът - подсъдим Ж.Й.П., е признат за виновен в това, че в периода от 21:30 часа на ****г. до 02:00 часа на ****г. от пощенска станция, в село В., общ.Б., обл. Ямбол, действайки при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с В.Л.К. и И.Л.К., чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот - счупване на стъкло на прозорец, деформиране на метална решетка на врата и срязване на пантите и вратата на метална каса и чрез използване на техническо средство - ъглошлайф, отнел и направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1820,99 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД, от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като отделните деяния са извършени както следва:

-на ****г. около 21:30 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с И.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - счупване на стъкло на прозорец и деформиране на метална решетка на врата, отнел чужди движими вещи - 1 бр. настолен компютър „STEMO" с инв. № 1201802 на стойност 420 лв. и 1 бр. монитор марка „ASUS"cbc сериен № 3798 на стойност от 102 лв., всички вещи на стойност 522 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои.

-на ****г. около 02.00 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с В.Л.К. и И.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - срязване на пантите и вратата на металната каса и чрез използване на техническо средство - ъглошлайф, е направил опит да отнеме чужди движи вещи - винетни стикери на стойност 30 лв., пощенски марки на стойност 9,35 лв., лотарийни билети „Националната лотария" на стойност 1217 лв., лотарийни билети „Български спортен тотализатор" на стойност 39 лв. и пари -монети на стойност 3,64 лв- всички вещи на обща стойност 1298,99 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на обвиняемия причини -липсата обективна възможност да отвори вратата на металната каса, в която се съхранявали вещите, поради което и на основание чл.195, ал.1, т.З и т.4 вр.чл.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.26, ал.1 от НК и чл.54 от НК е осъден на една година лишаване от свобода, което наказание на осн.чл.66, ал.1 от НК е отложено от изпълнение за изпитателен срок от три години.

На основание чл.304 от НПК подс.Ж.Й.П. е признат за невиновен в това на ****г. около 21:30 часа да е действал в съучастие като съизвършител с подсъдимия В.Л.К., ЕГН ********** и оправдан в тази част на повдигнатото му обвинение.

С присъдата, подсъдимият И.Л.К. с ЕГН **********, е признат за виновен в това, че в периода от 21:30 часа на ****г. до 02:00 часа на ****г. от пощенска станция, в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П., чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот -счупване на стъкло на прозорец, деформиране на метална решетка на врата и срязване на пантите на метална каса и чрез използване на техническо средство - ъглошлайф, отнел и направил опит да отнеме чужди движими  вещи  на обща стойност 1820,99 лв.

собственост на „Български пощи" ЕАД, от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, като отделните деяния са извършени както следва:

-на ****г. около 21:30 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П. и В.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - счупване на стъкло на прозорец и деформиране на метална решетка на врата, отнел чужди движими вещи - 1 бр. настолен компютър „STEMO" с инв. № 1201802 на стойност 420 лв. и 1 бр. монитор марка „ASUS"cbc сериен № 3798 на стойност от 102 лв., всички вещи на стойност 522 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си

-на ****г. около 02.00 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П. и В.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - срязване на пантите и вратата на металната каса и чрез използване на техническо средство - ъглошлайф, е направил опит да отнеме чужди движи вещи - винетни стикери на стойност 30 лв., пощенски марки на стойност 9,35 лв., лотарийни билети „Националната лотария" на стойност 1217 лв., лотарийни билети „Български спортен тотализатор" на стойност 39 лв. и пари в монети на стойност 3,64 лв.- всички вещи на обща стойност 1298,99 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на обвиняемия причини -липсата обективна възможност да отвори вратата на металната каса, в която се съхранявали вещите, поради което и на основание чл.195, ал.1, т.З и т.4, вр.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр, чл.26, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.З от НК и чл. 54 от НК е осъден на седем месеца лишаване от свобода, което наказание на основание чл.69, ал.1 във вр.чл.66, ал.1 от НК е отложено от изпълнение за изпитателен срок от две години.

На основание чл.304 от НПК подс.И.Л.К. е признат за невиновен в това на ****г. около 21:30 часа да е действал в съучастие като съизвършител с поде.В.Л.К. и оправдан по обвинението в тази му част.

С присъдата, подс.В.Л.К. с ЕГН **********, е признат за виновен в това, че на ****г. около 02.00 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П. и И.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - срязване на пантите и вратата на металната каса и чрез използване на техническо средство - ъглошлайф, е направил опит да отнеме чужди движи вещи - винетни стикери на стойност 30 лв., пощенски марки на стойност 9,35 лв., лотарийни билети „Националната лотария" на стойност 1217 лв., лотарийни билети „Български спортен тотализатор" на стойност 39 лв. и пари в монети на стойност 3,64 лв- всички вещи на обща стойност 1298,99 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на обвиняемия причини -липсата обективна възможност да отвори вратата на металната каса, в която се съхранявали вещите, поради което и на основание чл.195, ал.1, т.З и т.4, вр. 194, ал.1, вр. чл.20, ал.2 и вр. чл.63, ал.1, т.З от НК и чл. 54 от НК е осъден на три месеца лишаване от свобода, което наказание на основание чл.69, ал.1 във вр.чл.66, ал.1 от НК е отложено от изпълнение за изпитателен срок от една година.

На основание чл.304 от НПК подс.В.Л.К. е признат за невиновен в това да е действал при условията на продължавано престъпление и на ****г. около 21:30 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П. и И.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - счупване на стъкло на прозорец и деформиране на метална решетка на врата, да е отнел чужди движими вещи - 1 бр. настолен компютър „STEMO" с инв. № 1201802 на стойност 420 лв. и 1 бр. монитор марка „ASUS" със сериен № 3798 на стойност от 102 лв., всички вещи на стойност 522 лв. собственост на „Български пощи" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си и оправдан в частта на повдигнатото му обвинение за извършено деяние при условията на чл.26, ал.1 от    НК ­продължавано престъпление и за деяние извършено на ****година.

С присъдата, съдът се е произнесъл и по отношение на направените по делото разноски, както и по отношение на веществените доказателства.

Искането в жалбата е въззивният съд да отмени първоинстанционната присъда в частта й касаеща поде.Ж.П. като неправилна, вместо което да постанови нова такава, с която да го признае за невиновен и оправдае по повдигнатото му обвинение.

Подсъдимите И.К. и В.К. не са обжалвали присъдата и не са се присъединили към подадената от защитника на поде.Ж.П. - адв.Б. *** въззивна жалба.

В съдебно заседание ОП-Ямбол редовно призована изпраща представител. Последният оспорва основателността на въззивната жалба и моли съда да потвърди осъдителната присъда на Районен съд-гр.Елхово.

В съдебно заседание въззивника - подс.Ж.Й.П. участва лично и с упълномощения от него защитник -адвокат от АК-Ямбол. Поддържат въззивната жалба и молят съда да отмени атакуваната присъдата и вместо това да постанови нова такава, с която да оправдае П. по повдигнатото му обвинение, по изложените в жалбата съображения. При дадената от съда последна дума, подсъдимият моли за отмяна на осъдителната присъдата.

Въззиваемите - подсъдими В.К. и И.К. участват лично и с упълномощения от тях защитник - адвокат от АК-Ямбол. Изразяват становище за основателност на въззивната жалба и молят съда да я уважи по изложените в нея съображения като присъдата бъде отменена както по отношение на въззивника Ж.П., така и по отношение на тях и да бъде постановена друга такава, с която да бъдат оправдани по повдигнатото им обвинение. При дадената от съда последна дума, подсъдимите И.К. и В.К. молят за отмяна на осъдителната присъда.

Съдът, след като се запозна с изложеното във въззивната жалба, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима, като подадена от лице имащо право и интерес да обжалва и в сроковете по чл.319, ал.1 от НПК. Разгледана по същество се преценява като основателна, но по съображения, различни от изложените в нея, а именно:

На осн.чл.314, ал.1 от НПК въззивният съд провери правилността на присъдата изцяло - както по отношение на обжалвалия подсъдим Ж.П., така и по отношение на подсъдимите В.К. и И.К., които не са я обжалвали. На същото основание съдът провери присъдата изцяло - както в наказателно-осъдителната, така и в наказателно-оправдателната й част и намери, че същата следва да бъде отменена поради допуснато съществено процесуално нарушение при постановяването й. В диспозитива на присъдата е допуснато противоречие между наказателно-осъдителната и наказателно-оправдателната й част, което не може да бъде отстранено в хода на въззивното производство. С наказателно-оправдателната част на присъдата поде.В.Л.К. е признат за невиновен и оправдан по обвинението в частта му да е действал при условията на продължавано престъпление и на ****г. около 21:30 часа от пощенска станция в село В., общ.Б., обл.Ямбол, действайки в съучастие като съизвършител с Ж.Й.П. и И.Л.К., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, да е отнел чужди движими вещи на стойност 522 лв. В резултат, с наказателно-оправдателната част на присъдата, подсъдимите Ж.Й.П. и И.Л.К. са признати за невиновни в това на ****г. около 21:30 часа да са действали в съучастие като съизвършители с подсъдимия В.Л.К., като двамата са оправдани по обвинението в тази му част.

С наказателно-осъдителната част на присъдата обаче подсъдимият И.Л.К. е признат за виновен в извършено продължавано престъпление кражба по чл.195, ал.1, т.З и т.4, вр.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр, чл.26, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.З от НК, като за едно от деянията включено в продължаваното престъпление, а именно - това, извършено на ****г. около 21.,30 часа, е признат за виновен и осъден за това, че е извършено от него в съучастие с подсъдимите Ж.Й. и В.К.. Така постановена, присъдата е противоречива и неясна, т.к. с нея подсъдимият И.К. едновременно е осъден и оправдан за това, че е осъществил в съучастие като извършител с В.К. деянието на ****г.

Всяко противоречие и неяснота в присъдата, съгласно трайната съдебна практика, съставлява съществено процесуално нарушение по смисъла на чл.335 ал.2 вр.чл.348 ал.З т.1 от НПК, т.к. води до неяснота на волята на съда в посока това деянието на ****г. извършено ли е от поде.И.К. в съучастие с другите подсъдими /и в частност с поде.В.К./ или не, което от своя страна накърнява правото на защита на подсъдимите, т.к.


 

същите не биха могли да разберат в осъществяване на точно какво престъпление са признати за виновни и да осъществят адекватно защитата си.

Посоченото съществено процесуално нарушение е неотстранимо в тази фаза на процеса, а е отстранимо само при ново разглеждане на делото от първостепенния съд. Това налага отмяна на постановената присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд-Елхово. Последното следва от неразривната връзка и единство между осъдителната и оправдателната част на присъдата, макар в оправдателната част същата да не е била оспорена.

Ето защо и на осн.чл.335, ал.2 вр.чл.334, т.1 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ Присъда № 16/05.04.2018 г. постановена по НОХД № 423/2017 г. по описа на РС-гр.Елхово и ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.


Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.