О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       17.12.2018 г.          гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,   І-ви въззивен  граждански  състав

На       17    декември      2018   година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                            ЧЛЕНОВЕ: 1. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                       2. ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №330  по описа на 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.274 и сл. от ГПК.

Образувано е по частна жалба на "Минна компания - Петров" АД и по частна жалба на "Кариери и вародобив" АД, двете против Определение №2730/08.10.2018 г., постановено по ч.гр.д.№3523/2018 г. по описа на ЯРС.

Настоящия състав на въззивния съд, след като се запозна с частните жалби, намери следното:

С въззивната частна жалба на "Минна компания - Петров" АД Определение №2730/08.10.2018 г., постановено по ч.гр.д.№3523/2018 г. по описа на ЯРС се атакува "в частта, с която е оставено без уважение искането за присъждане на разноски за изпълнителното производство, образувано по повод обезпечителната заповед". При внимателен прочит на атакуваното определение се установява, че в същото се съдържат мотиви за отхвърляне на описаната претенция на "Минна компания - Петров" АД, но липсва отхвърлителен диспозитив. Това по същество съставлява ОФГ, компетентен за отстраняване на която е съда, постановил обжалвания акт.

На следващо място във въззивната частна жалба на "Кариери и вародобив" АД  /в т.3 от нея/ е заявено оплакване за неприсъждане на разноските, сторени пред ЯРС. Описаното оплакване по същество съставлява искане за допълване на постановеното от ЯРС определение в частта за разноските, приложимия за което процесуален ред е този по чл.248 ГПК и компетентен да се произнесе по молбата е първоинстанционния съд (в случая ЯРС).

При изложеното до тук настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено, а делото върнато на районния съд за изпълнение процедурата по чл.247 ГПК за поправка на очевидна фактическа грешка и за допълване на определението в частта за разноските по реда на чл.248, ал.1 ГПК. Едва след изпълнение на описаните процедури, делото следва да се изпрати на ЯОС за произнасяне по въззивните частни жалби.

Мотивиран от горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№330/2018 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото на ЯРС за произнасяне по реда на чл.247 и чл.248 ГПК, съобразно указанията в обстоятелствената част на настоящото определение, след което делото да се върне на ЯОС за произнасяне по частните жалби.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.