Р     Е     Ш    Е    Н    И    Е

                                                            11.12.2018г.                                  гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ямболският  окръжен съд,                                        гражданско  отделение,първи състав

на 04.12.2018година,

В открито съдебно заседание, в следния състав:

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  РОСИЦА СТОЕВА

 

                                                                                                                                                                     ЧЛЕНОВЕ:  КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

 

                                                                                                                                                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар П.У.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз.гр.д. №283 по описа за 2018 година

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

Образувано е по въззивна жалба на Р.Н.Ч. ***, Ж.Н. *** и Д.Н. ***, подадена от пълномощника им адв. П.М., срещу Решение №81/05.09.2018г. на ЕРС по гр.д. №341/2017г., с което по предявения иск по чл.97,ал.1 ГПК/отм/,вр. с § 2, ал.1 ГПК е прието за установено в отношенията на страните, че ищецът Т.Д.Т. ***, е собственик по наследство и давностно владение от Д.С., поч. на***., на дворно място с площ 1010 кв.м, находящо се в с.Бояново, община Елхово, обл.Ямбол, съставляващо ПИ Х-61 в кв.39 по плана на с.Бояново, зедно с построената в южната част на имота полумасивна жилищна сграда, означена по плана на селото като ПЖ на един етаж със застроена площ от 35.10 кв.м, както и допълващо застрояване  - пристройка - ПЖ на един етаж от външна тоалетна и навес - салма с площ от 36.50 кв.м и покрито преддверие, лятна кухня, паянтова постройка на един етаж със застроена площ 35.10 кв.м, като на основание чл.431,ал.2 ГПК /отм/ е отменен нотариален акт за право на собственост върху недвижим имот чрез извършване на обстоятелствена проверка № 63, том II, дело № 496/1992г. на ЕРС относно дворно място от 1010кв.м в с.Бояново, съставляващо неурегулиран парцел Х - 61 в кв.39 по плана на селото, заедно с построената в него полумасивна жилищна сграда.

Оплакването на въззивниците е за неправилност на обжалваното решение, поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Излагат, че от събраните по делото доказателства е установено, че в процесния недвижим имот - ПИ Х - 61 в кв.39 по плана на с.Бояново, има построени две сгради - в южната част, ползвана от ищеца Т.Т. и в североизточната част, ползвана от наследодателката им Д.С.. Установено било, че на място в имота има изградена оградна мрежа, която разделя дворното място между двете сгради, като северната част се владее и ползва от въззивниците, а преди това от тяхната наследодателка, при което ищецът не е доказал по безспорен начин, че той и неговият наследодател са осъществявали владение върху целия имот. Твърдението на въззивниците е, че тяхната наследодателка Д.С. и съпругът й са влядяли процесния имот повече от 20 години, а след смъртта на Д.С. въззивниците с баща си са продължили това владение, като общото присъединено владение е повече от 40 години. Неправилно при тези установени факти районният съд уважил предявения иск, като неправилно отменил и констативния нотариален акт №63/92г. в частта относно построената в дворното място полумасивна жилищна сграда, тъй като същата не е идентична със сградата, за която ищецът има претенции.

По тези съображения въззивниците молят за отмяна на обжалваното  решение и за постановяване на ново решение от окръжния съд, с което ищцовите претенции бъдат отхвърлени, с присъждане на разноските пред двете съдебни инстанции.

Въззиваемият Т.Д.Т. ***, чрез пълномощника си адв.Ч., е депозирал отговор на въззивната жалба, с който, при споделяне мотивите на районния съд, е поискал обжалваното решение  да бъде потвърдено.

На основание чл.265, ал.2 ГПК като въззивник е конституиран Н.С. ***. въззивната жалба се поддържа изцяло от пълномощника на въззивниците адв.М..

Процесуалният представител на въззиваемия Т.Т. пледира въззивната жалба да бъде оставена без уважение, а обжалваното първоинстанционно решение - потвърдено.

ЯОС намира, че въззивната жалба е процесуално допустима, тъй като е подадена от легитимирани страни, в срок, поради което следва да се разгледа по същество.

За да се произнесе, въззивният съд установи следното:

Ищецът Т.Д.Т. *** е предявил против Д. Д. С.,***, поч. на****., заместена в хода на процеса от наследниците й - дъщерите Р. Н.Ч., Ж.Н.М., Д.Н.С. и съпруга Н.Н.С., положителен установителен иск за собственост по чл.97, ал.1 ГПК (отм.), вр. с §2, ал.1 ПЗР на ГПК на недвижим имот - дворно място с площ от 1010кв.м., находящо се в с.Бояново, общ. Елхово, обл Ямбол, съставляващо ПИ- Х-61 в кв.39  по плана на с.Бояново, заедно с построената в южната част на имота полумасивна жилищна сграда със застроена площ от около 50 кв.м. За правото си на собственост ищецът се е позовал на наследство от неговия баща Д.С., поч. на***. и изтекла в негова полза придобивна давност, текла в периода от 1957/58г. до смъртта му. Обосновал е правния си интерес от предявяване на иска с това, че наследодателката на ответниците Д.С. се е снабдила с констативен нот.акт по обстоятелствена проверка за имота, като е направено искане за отмяна на този нотариален акт.

Ответниците са оспорили иска изцяло като неоснователен с твърдението, че спорният имот е придобит от наследодателката им на основание давностно владение, към което е присъединено и тяхното владение, като общият срок на владението е повече от 40години.

От фактическа страна по делото е установено, че ищецът Т.Т. е единственият наследник по закон, син на Д. Т. С., б.ж. на с.Б.,  поч. на****. Ответницата Д.С. е починала на ***. в РК. и е оставила  четирима  наследници по закон - ответниците  Н.С. – съпруг и Р.Ч.,  Ж.М. и Д.С. - дъщери.

С нотариален акт на собственост върху недвижим имот чрез извършване на обстоятелствена проверка №63, том II, д.№ 495/1992г. на съдия при РС – Елхово, на основание чл.483,ал.2 ГПК(отм.) Д.С. е призната за собственик по давностно владение на невижимия имот - дворно място от 1010кв.м., находящо се  в с.Бояново, съставляващо неурегулиран парцел Х-61 в кв.39 по плана на селото, заедно с построената в него полумасивна жилищна сграда.

От заключението на в.л.инж.Ф.Д., извършило назначената пред първата инстанция съдебно-техническа експертиза е установено, че по плана на с.Бояново, одобрен със заповед №199/08.07.1968г., в ПИ Х-61 в кв.39 има нанесени две жилищни сгради - ПМЖ в североизточния край на ПИ Х-61, собственост на Д.С., и ПМЖ в югоизточната част на ПИ Х-61, собственост на Т.Т., като и за двете сгради липсват издадени строителни разрешения. Вещото лице е установило, че по разписен лист към плана от 1968г., като собственик на дворното място - ПИ Х-61 е записан Д. Т. С. - наследодателят на ищеца.     

Заключение в същия смисъл са дали и вещите лица инж.М., инж.С. и инж.З., извършили тройната съдебно-техническа експертиза - че към момента на  изготвяне на експертизата в процесния поземлен имот ПИ Х61 в кв.39 по плана на село Бояново има две жилищни сгради, като в  южната част от имота се намира ползваното от ищеца Т.Т. застрояване, а в североизточната част от имота, на уличната регулация, е разположена жилищната сграда, ползвана от ответниците. Според вещите лица, площта на сградата, ползваната в настоящия момент от ищеца Т.Т. е: ПМЖ на един етаж със застроена площ от терена 35,10 кв.м, както и допълващо застрояване - пристройка, означена на плана на селото като ПЖ - на един етаж от външна тоалетна и навес-салма със застроена площ от терена 36,50 кв.м и покрито преддверие, лятна кухня, паянтова постройка - на един етаж със застроена площ от терена 35,10кв.м. Ползваната в настоящия момент от ответниците полумасивна жилищна сграда, означена на плана на селото ПМЖ е на един етаж със застроена площ от терена 50,30кв.м. Според заключението на вещите лица, изследваните жилищните сгради са построени преди 1987г. и отговарят на условията за същите да бъде издадено удоставерение за търпим строеж. Експертите са посочили, че не е налице идентичност на застрояването в имота понастоящем и това, посочено в нот. акт № 63 по дело 495/1992г. на ЕРС. Според вещите лица в акта е описана сградата, ползвана от наследодателката  на  ответниците, тъй като сградата на ищеца по плана от 1968г. е означена като паянтова жилищна сграда, като е налице идентичност относно дворното място.

С удостоверение от 14.02.2018г. на Главния архитект на Община Елхово сградата на ищеца Т.Т. - ПЖС в ПИ Х-61 в кв.39 по плана на с.Бояново е призната за търпим строеж по см. на §16, ал.1 ЗУТ.

От показанията на разпитаните по делото свидетели Л.К., Г.Я. и Ж.Ж. е установено, че процесното дворно място е било закупено от родителите на ищеца през 1958г., които го застроили в периода 1960-1962г. с жилищна сграда и стопански постройки - в южната част на двора и владяли имота несмущавано до смъртта им, като след това и понастоящем имотът се владее от ищеца и съпругата му. Според тримата свидетели в имота била и къщата на наследодателката на ответниците, но същата била отделена с ограда от къщата на ищеца.

Че двете къщи в процесното дворно място - тази на ищеца и тази на ответниците, са отделени с ограда, показания са дали и свидетелите С.И., В.Д. и С.М., които са посочили, че ответниците ползват къщата, която е на улицата и двора около тяхната къща.

Според вещите лица, изготвили тройната съдебно-техническа експертиза, наличната в процесното дворно място телена ограда, разделяща къщите на ищеца и на ответниците, не разделя имота, а има за цел осигуряване преминаването на животните до стопанските постройки за животните. 

При тези фактически данни, с постановеното по спора решение ЕРС е уважил иска за собственост като основателен и доказан и е отменил констативния нат.акт за собственост, издаден в полза на наследодателката на ответниците Д.С..

 Решението е валидно,  допустимо и правилно. Съображенията за този извод са следните:

Предявеният иск е с правно основание чл.97, ал.1 ГПК (отм), вр. с §2, ал.1 ПЗР на ГПК - нов.

Предмет на доказване по предявения положителен установителен иск за установяване правото на собственост на ищеца по отношение на спорния имот, е визираното в исковата молба оригинерно основание на правото на собственост - наследяване и изтекла в полза на наследодателя на ищеца 10-годишна придобивна давност. Тъй като ищецът е оспорил правото на собственост върху имота, признато на наследодателката на ответниците с констативен нотариален акт, съгласно разясненията на ОСГК на ВКС, дадени в ТР№11/2013г. по т.д. №11/2012г., ищецът носи тежестта да докаже и несъществуването на признатото от нотариуса право.

Придобивната давност, съгласно чл.79 ЗС е оригинерен способ за придобиване на право на собственост и други вещни права върху чужда вещ, чрез фактическа власт върху имота като свой (чл.68, ал.1 ЗС) в продължение на определен от закона период от време (10 години за недобросъвестно владение на недвижим имот) - непрекъснато и необезпокоявано, като за придобиването на правото следва да има изявление/позоваване от владелеца за същото. Правото на позоваване може да се обективира и от наследниците на лицето, доколкото то преминава в наследството, какъвто е настоящия случай с предявения от ищеца иск (ТР №7/17.12.2012г. по т.д.№4/2012г. на ОСГК на ВКС).

В разглеждания случай ищецът се е позовал на осъществения фактически състав на оригинерния придобивен способ за собственост на процесния имот, като е посочил, че началото на установеното от наследодателя му владение датира от началото на 50-те години на 20 век и е продължило до смъртта му през 2004г. Правилно първоинстанционният съд е приел, че ищецът, чиято е доказателствената тежест в процеса, е установил при условията на главно пълно доказване фактическия състав на придобивната давност. От вписването в разписния лист към плана на с.Бояново от 1968г. и от показанията на свидетелите К., Я. и Ж., ценени съвкупно със заключенията на вещите лица по съдебните експертизи, се установява твърдяното от ищеца явно, необезпокоявано и непрекъснато господство върху процесния имот от баща му Д.С. - от закупуването на дворното място през 1958г. и построяването в южната му част на жилищната сграда в периода 1960-62г., до смъртта му през 2004г. И тримата свидетели са местни жители и като такива имат преки и постоянни наблюдения върху имота през продължителен период от време, като същите са установили владението на наследодателя на ищеца върху имота - дворното място и къщата в южната му част, което владение е продължило повече от 10 години - необходимия според чл.79, ал.1 ЗС срок за придобиване на имота по давност при недобросъвестно владение. Като единствен наследник на своя баща, ищецът е придобил правото на собственост върху изследвания имот, като ищецът продължава да осъществява фактическата власт върху имота и понастоящем.

Неоснователно се твърди от въззивниците във въззивната им жалба, че наследодателката им и те са владяли процесния имот в период повече от 40 години. Доказателства за такова осъществено владение по делото не са събрани. Както свидетелите на ищеца - К., Я. и Ж., така и водените от ответниците свидетели - И., Д. и М., са установили, че наследодателката на ответниците и съпругът й са владяли само сградата, намираща се в северната част на процесното дворно място, на уличната регулация, която страда е извън предмета на настоящия спор, съгласно изричното изявление на ищеца в подадената от него молба-уточнение на исковата молба (л.50 от делото). Нито един от разпитаните свидетели не е посочил наследодотелката на ответниците и те самите да са упражнявали фактическата власт върху дворното място и сградата в неговата южна част, построена от наследодателя на ищеца, поради което оплакването в жалбата е неоснователно.

Неоснователно е и оплакването на въззивниците, че в имота има налична ограда, която го разделя и въззивниците ползват северната част от дворното място. Действително, разпитаните свидетели са посочили, че около къщата на ответниците в северната част на дворното място има ограда, но от една страна вещите лица по тройната съдебна експертиза са установили, че тази ограда не разделя дворното място, а има за цел да осигури преминаването на животни до стопанските постройки в дворното място. От друга страна, с показанията на свидетелите е установено владението върху цялото дворно място от наследодател на ищеца и упражняваната от самия ищец фактическа власт понастоящем върху целия имот.

В обобщение, ищецът Т.Т. е установил своята материалноправна легитимация на собственик на твърдяното от него придобивно основание, доказал е правото си на собственост, противопоставимо на ответниците като наследници на титуляра на констативния нот.акт по чл.483 ГПК (отм.), поради което предявеният иск по чл.97, ал.1 ГПК (отм.) правилно е уважен от районния съд, като правилно е уважено и искането на ищеца за отмяна на нотариалния акт на основание чл.431, ал.2 ГПК(отм.).

Като неоснователно се прецени твърдението на въззивниците, че констативният нот.акт не подлежи на отмяна в частта на построената в дворното място полумасивна жилищна сграда, към която няма претенция ищецът. След като ищецът е установил правото си на           собственост върху целия имот - дворното място и построената в южната му част полумасивна жилищна сграда - право, което е противопоставимо на ответниците, то на отмяна подлежи констативния нот.акт изцяло, който признава права върху имота на ответниците. Заключението на вещите лица по тройната съдебна експертиза в частта, че в констативния нот. акт е посочена сградата на ответниците, не се възприема от настоящия състав на въззивния съд, тъй като в акта не е описано местоположението и площта на полумасивната жилищна сграда в дворното място, следователно заключението на вещите лица, базирано само на вида строителство на сградите в имота, отразено по плана на с.Бояново от 1968г., в тази му част е необосновано.                

По горните съображения, решението на ЕРС като правилно и законосъобразно, следва да се потвърди изцяло. Въззивната жалба е неоснователна и се оставя без уважение.

При този изход на делото пред въззивната инстанция, право на разноските за тази инстанция има въззиваемият Т.Т., на който следва да присъдят разноски в размер на 400лв.

Водим от изложеното, ЯОС  

 

                                                    Р  Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №81/05.09.2018г. на Елховски районен съд, постановено по гр.д.№341/2017г.

 ОСЪЖДА Р. Н.Ч., Ж.Н.М., Д.Н.С. и Н.Н.С., всички с посочени по делото данни, ДА ЗАПЛАТЯТ на Т.  Д.Т. ***, с посочени данни, направените от него разноски пред въззивната инстанция в размер на сумата 400лв.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВКС на РБ в 30 дневен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

 

                                                                                                     2.