РЕШЕНИЕ

 

............. /02.11.2018 г.

гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на втори ноември две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател: Добрин Кючуков

 

като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков т.д.№ 98 за 2017 година, за да се произнесе,взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 6296 от ТЗ.

Постъпило е искане от В.Б. - временен синдик на търговско дружество "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол /в несъстоятелност/ да бъдат приканени кредиторите на дружеството да предплатят сумата 4000 лв., необходими за разноски в производството по несъстоятелност, на осн.чл.629б от ТЗ, с цел продължаване производството по несъстоятелността и покриване на оперативните разходи по негодъй като длъжникът не притежава никакви парични средства за покриване на началните разноски по несъстоятелността.

С определение от 19.09.2018 г. съдът по несъстоятелността, на осн.чл. 6296 ТЗ, е отправил покана до кредиторите в производството по несъстоятелност на "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД /в несъстоятелност/ да предплатят по особената сметка на дружеството сумата 4000 лв ., необходима за покриване на началните разноски на производството по несъстоятелността, в едноседмичен срок от уведомлението. Указано е на кредиторите, че при невнасяне на посочената сума в посочения в определението срок производството по делото подлежи на спиране по реда на чл.632 ал.1-5 ТЗ. Определението е вписано в книгата по чл.634в от ТЗ. На осн. чл.619 ал.З ТЗ, кредиторите се считат за уведомени с вписването на съобщението за постановения акт в книгата по чл. 634 в ал.1 ТЗ - 19.09.2018 г.. Национална агенция за приходите-София е уведомена и с изрично съобщение, като по отношения на нея срокът е започнал да тече от датата на получаване на съобщението -02.10.2018 г.

В указания с определението на съда срок кредиторите не са внесли /предплатили/ по особената сметка на длъжника "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД /в несъстоятелност/ сумата 4000 лв., необходима за покриване на началните разноски на производството по несъстоятелността.

Съгласно разпоредбата на чл. 632 ал.1 от ТЗ, когато наличното имущество на длъжника не е достатъчно за покриване на началните разноски и ако разноските не са предплатени по реда на чл.632б от ТЗ, съдът обявява неплатежоспособността, определя началната и дата, открива производство по несъстоятелност, допуска обезпечение чрез налагане на запор, възбрана или други обезпечителни мерки, постановява прекратяване на дейността на предприятие, обявява длъжника в несъстоятелност и спира производството. Разпоредбата на чл. 632 ал.1 се прилага и ако в хода на производството по несъстоятелност се установи, че наличното имущество е недостатъчно за покриване разноските по производството по несъстоятелност. С

определението си от 19.09.2018 г. съдът по несъстоятелността, на осн.чл. 6296 ТЗ, е дал възможност кредиторите да предплатят началните разноски по несъстоятелността. В дадения им срок същите не са изявили готовност и не са предплатили определените от съда начални разноски. Тъй като разноските не са предплатени по реда на чл.632б от ТЗ съдът спира производството по несъстоятелност .

Водим от горното и на осн. чл.632 ал.1 и 5 ТЗ вр. чл.629б ТЗ,

съдът

 

 

РЕШИ:

 

 

СПИРА производството по несъстоятелност на търговско дружество "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол /в несъстоятелност/ по образуваното т.д. № т.д.№ 98/ 2017 година по описа на Ямболския окръжен съд

Решението да се изпрати за вписване на АВ - Търговски регистър Решението да се впише в книгата по чл.634 в от ТЗ Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в седемдневен срок от вписването му в Търговския регистър

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: