П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

№ 139                                    08.11.2018 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                         V - ти Наказателен състав

На 08 ноември                                                                    2018  година

В публично заседание в следния състав:

                   

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ

                                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.Н.                                                                                     2. М.А.

 

 

Секретар И. Златева

Прокурор М. Божидаров

Като разгледа докладваното от съдия ИВАНОВ

НОХД № 313 по описа на 2018 година.

 

                                        П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.С. (S.P.), роден на *** г. в Р.М., м., б.и м.гражданин, с постоянен и настоящ адрес в Р. М., с адрес ***, с.с., б., ж., н., с ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на *****год., около 00.30 ч., на път *****, между с. К.и с. О., двете в община Тунджа, обл. Ямбол, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, марка и модел „*******“, с ДК№ ******, с посока на движение към с. О., гр. Е.и ГКПП-Лесово и скорост на движение от 78 км.ч. е нарушил правилата за движение по пътищата, установени в разпоредбите на чл. 20, ал. 1 и чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на П. К.Т. *** с ЕГН **********, след което избягал от местопроизшествието, поради което и на основание   чл. 343,   ал. 3,   б. "б", вр. ал. 1б."в" вр. чл. 342, ал. 1, вр. с чл. 54 и чл. 58а ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

       ПРИЗНАВА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА да е извършил горното престъпно деяние чрез нарушаване на правилата за движение, визирани в чл. 5 ал. 1 т. 1 от ЗДвП, поради което и на основание чл. 304 НПК ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение.

На основание чл. 66 ал.1 НК ОТЛАГА  изтърпяването на наложеното наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 343г  от НК лишава подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, от право да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на К.К.К. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на С.К.П. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на А.К.Т. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на Т.К.К. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на Н.К.С. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на К.К.Т. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати на Т.К.Т. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждане *****г. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля същия за разликата до 50000 лв. като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати  държавна такса върху уважения размер на гражданските искове за неимуществени вреди в размер на 8400 лв.

ОСЪЖДА подсъдимия П.С., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер на  2 791,72 лв. (две хиляди седемстотин деветдесет и един лев и седемдесет и две стотинки), в полза на Републиканския бюджет, по сметка на ОД на МВР-Ямбол.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- капак (кожух) на огледало с идентификационен код 010902; ел.устройство    с    идентификационен    код    НЕ0Т0020К;    ел.устройство с идентификационен код НЕ0Т0021К; пластмасови отломки; части от мобилен телефон; джапанка 45-ти номер; синьо яке с надпис „ТЕЦ Марица“, всички иззети с протокол за оглед на местопроизшествие от *****г. (л.2-л.4; препис л.16-л.18);

-  марля, напоена с кръв от трупа на П. К.Т., иззета при извършеното по делото медицинско изследване на трупа на пострадалия;

-  оптичен носител CD-R Maxell 52x-CD-R-80min/700MB, сребрист на цвят, с надпис „ПТП-*****г.; с. К.- с. О.; снимки, съдържащ снимки от местопроизшествието на път 1-7, км. 260+500 (с. К.-с. О.), приложен в плик под № на л.33;

-  оптичен носител CD-R Ridata 52x-CD-R-80min/700MB, сребрист на цвят, без надпис, съдържащ видеозаписи от камери за наблюдение на ГКПП-Силистра от дата ******г. за преминаването на автомобил марка „******“ с рег.№ ******, приложен в плик под № на л. 87;

оптичен носител CD-R Maxell 52x-CD-R-80min/700MB, сребрист на цвят, без надпис, съдържащ видеозаписи от камери за наблюдение на ИНС на ГКПП-Лесово от дата *****г. за преминаването на автомобил марка „******“ с рег.№ ******, приложен в плик под № на л. 97.,

              - парче от стъкло, иззето от предна дясна врата на лек автомобил, марка и модел „*******“, с ДК№ ******; влакно със светъл цвят с дължина 5-6 см., иззето от предна дясна врата на лек автомобил, марка и модел „*******“, с ДК№ ******, всички иззети с протокол за оглед на местопроизшествие от ******г. (л.24-л.27; препис л.28-л.29);

 като вещи без стойност да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

             

                ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО лек автомобил, марка и модел „*******“, с ДК№ ****** с рама **********(на съхранение в РУ на МВР ,,Тунджа“-Ямбол) да се върна на собственика П.С. след влизане на присъдата в сила.

     ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок пред Апелативен съд- Бургас.

 

                                                                                                

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:           

 

 

 

              СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.    

 

 

 

 

                                                      2.