Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

  122                                              28.11.2018 г.                        гр.Ямбол

Ямболски  окръжен съд                                             I-ви  наказателен състав

На 21 ноември                                                                             2018 година

В закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

  ЧЛЕНОВЕ:        П.Жекова

                             Ив.Иванов

 

като разгледа докладваното от съд.Фарфарова

ВЧНД №347 по описа за 2018 година

за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.250 ал.5 от НПК.

С Разпореждане №7038/01.10.2018 г. постановено по НЧХД №873/2018 г. по описа на Районен съд Ямбол е прекратено на осн. чл.250 ал.1 т.1 вр. с чл.24 ал.5 т.2 вр. с чл.81 ал.1 от НПК производството по делото, образувано по тъжба на В.В. В..

Въззивното производство е образувано по жалба на В.В.С., с която се иска отмяна на обжалваното разпореждане като незаконосъобразно, необосновано и неправилно. Излагат се съображения, че тъжбата  отговаря на изискванията за редовност, тъй като в нея се съдържат данни за извършено престъпление. Иска се по същество отмяна на обжалваното разпореждане и връщане на делото на ЯРС за продължаване на съдопроизводствените действия.

Въззивника С. участва в производството лично. По същество поддържа жалбата си  на изложените основания и с направеното искане.

Въззиваемия  В.М. редовно призован не се явява и не взема отношение по жалбата.

Настоящия състав на ЯОС след проверка на доказателстват по делото и становищата на страните намира частната жалба за допустима, като подадена в законния срок от страна имаща интерес за това. Разгледана по същество същата се явява неоснователна.

За да постанови обжалвания съдебен акт решаващия съд е приел, че тъжбата не отговаря на изискванията на чл.81 ал.1 от НПК, тъй като в нея не се съдържат данни за извършено престъпление.

Настоящия състав на въззивния съд споделя изцяло  изводите на решаващия съд. Както правилно е посочил и решаващия съд изискванията за съдържанието на тъжбата са посочени в ал.1 на чл.81 от НПК, като същата следва да съдържа данни за обстоятелствата на престъплението, а разпоредбата на чл.250 ал.1 т.1 вр. с чл.24 ал.5 от НПК дават възможност да не се провежда наказателно производство, в случаите когато тъжбата не отговаря на условията посочени в чл.81 НПК, респективно съда да прекрати наказателното производство.

Във визираните случаи следва да се установи  по категоричен начин, че посочените в обстоятелствената част на тъжбата  факти и обстоятелства  по никакъв начин не сочат на разкриване на  престъпни обстоятелства. Извода на решаващия съд, че в случая изнесените в тъжбата обстоятелства не съдържат данни  за осъществено от въззиваемия престъпно деяние, покриващо признаците на престъпление по НК, поради което и същата се явява негодна  за повдигане на обвинение е правилен и обоснован. Това е така, тъй като изложените в тъжбата  обстоятелства - направено искане в хода на граждански процес на копие от представени документи по гражданско дело от адвокат- процесуален представител на ответната страна в процеса и направени от същия искания по отношение на приемане или не на доказателства в същия, възприети от въззивницата като такива, с които "заблуждава и баламосва" съдебните власти, не представляват обстоятелства съставомерни  за осъществено деяние по НК. За това и извода на решаващия съд, че депозираната от въззивника С. тъжба  не отговаря на императивните изисквания, поставени от НПК  за да бъде допусната до разглеждане, тъй като не съдържа изложени обстоятелства за престъпление от частен характер, изискуеми съгласно разпоредбата на ал.1 на чл.81 от НПК и е налице прекратителното основание на чл.250 ал.1 т.1 вр. с чл.24 ал.5 т.2  вр. с чл.81 ал.1 от НПК настоящия състав на въззивния съд намира за правилен и обоснован.

По изложените съображения  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  Разпореждане №7038/01.10.2018 г. постановено по НЧХД №873/2018 г. по описа на ЯРС.

Определението не подлежи  на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.