Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

  

    107                                               27.11.2018 г.                                     гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

    Ямболският окръжен съд                                             I-ви  Наказателен състав        

    На 17 октомври                                                                        2018 година

    В открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                            ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                  ИВАН ИВАНОВ

 

 

    Секретар:Ив.Златева

    Като разгледа докладваното от съдия Ив.Иванов

    ВНЧХД № 238 по описа за 2018 година

    За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по въззивна жалба на И.Н.И. *** с ЕГН ********** чрез повереника си - адвокат П.М. ***, против  Присъда № 17/12.04.2018г., постановена по НЧХД № 452/2017г. по описа на ЕРС с която е признал подсъдимия В.Л.К.  с ЕГН **********  ЗА НЕВИНОВЕН в това на *****., около 22.00ч., в гр.Е.на улица „Ц." №*, пред вход „*" да е причинил на И.Н.И., с ЕГН **********, лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, чрез нанасяне на удар с нож в областта на предностраничната повърхност на средната част на лявата мишница на пострадалия - престъпление по чл.130, ал.1 от НК, като на основание чл.304 от НПК го е ОПРАВДАЛ по това обвинение.

ОТХВЪРЛИЛ е предявеният от И.Н.И.,***, с ЕГН ********** против подсъдимия В.Л.К.,***, с ЕГН ********** граждански иск с правно основание чл.45 във вр.чл.52 от ЗЗД за сумата от 3000 лева, представляваща обезщетение за причинени му неимуществени вреди от извършено от подсъдимия В.Л.К., престъпление по чл.130, ал.1 от НК - лека телесна повреда, получена вследствие на нанесеният му прорезен удар с нож от страна на подсъдимият в областта на предностраничната повърхност на средната част на лявата му мишница, ведно със законната лихва върху същата, считано от ******година до окончателното й изплащане, като неоснователен и недоказан.

ОСЪДИЛ е на основание чл.190, ал.1 от НПК, И.Н.И., с ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на подсъдимия В.Л.К., с ЕГН **********, сумата 750.00 лв. /седемстотин и петдесет лева/, представляващи направени по делото разноски за адвокатско възнаграждение.

Във въззивната жалба се сочи ,че атакуваната присъда е незаконосъобразна  и неправилна.Вината на подсъдимия беше доказана по безспорен и категоричен начин.От доказателствата по делото се установява , че подсъдимият е извършил деянието при пряк умисъл.Настоява се да бъде отменена атакуваната присъда ,като бъде постановена нова с която подсъдимия К. да бъде признат за виновен по предявеното му с тъжбата обвинение.

В съдебно заседание  въззивникът  И. се явява лично и с редовно упълномощен повереник - адвокат М. ***.Чрез защитата си поддържа жалбата си на основанията изложени в същата.Атакуваната присъда е незаконосъобразна , необоснована и не се подкрепя от събраните по делото доказателства.Настоява се атакуваната присъда на ЕРС да бъде отменена и бъде постановена нова присъда с която подсъдимия В.Л.К.  да бъде признат за виновен и му се наложи съответно наказание по предявеното му обвинение , да бъде уважен гражданския иск в пълен размер и да  бъдат присъдени направените по делото разноски.

Въззиваемият В.Л.К. редовно призован , участва лично и  с редовно упълномощен защитник - адвокат С. ***.Оспорва се жалбата.По никакъв начин не се доказва че К. е имал нож.Настоява се  потвърждаване на обжалваната присъда.

Съдът след цялостна проверка на доказателствата по делото, становищата на страните и атакувания съдебен акт в  съответствие с правомощията си по чл.313 и сл. от НПК намира следното:

Жалбата като подадена в срок от  лице имащо право,  а и интерес от това  е процесуално допустима.Разгледана по същество се явява  неоснователна по следните съображения:

За да  постанови присъдата си първоинстанционният съд е събрал всички възможни и достатъчни за изясняване на фактическите обстоятелства по осъществяване на деянието доказателства.

   Безспорно установено от първоинстанционният съд е , че подсъдимият В.Л.К., е роден на *** година в гр.Д.. Същият е б.г., о., с постоянен адрес ***.

   Въззивникът по делото И.Н.И. ***, и подсъдимия К. са се познавали. Към месец. август ****година двамата са живеели на различни етажи в жилищен блок, находящ се в гр.Е., на ул. „Ц." №*, вх.*

   По същото време отношенията между подсъдимия и въззивника както и между семействата им са били влошени.

   На ******година около 22.00 часа въззникът И. излязъл от дома си, за да отиде на работа и застанал пред входа „*" на жилищният блок, в който живеел, на ул. „Ц." №*, за да изчака свои колеги, с които да отиде до работното си място.

По същото време уличното осветление работело и пространството пред входа било осветено.

Докато въззивникът се намирал пред вх."*" на жилищния блок, там пристигнал подсъдимия, който се прибирал след работа. Преди това подсъдимия бил употребил алкохол. Подсъдимия оставил мотопеда, който ползвал пред входа и срещайки въззивника му казал, че само с жени и стари хора може да се разправя. Между двамата възникнал словесен конфликт, след което въззивникът И. нападнал подсъдимия с юмруци , двамата влезли във физически контакт, започнали да се дърпат, сбили се при което за да отблъсне нападението на И. , подсъдимия К. извадил джобно ножче и нанесъл удар с него в предстраничната част на лявата мишница на И. при което му причинил порезна рана с дължина около 3 см.. Малко след това двамата преустановили действията си и се разделили.

След това подсъдимия се прибрал, а тъжителя се качил в автомобила си.

Свидетел на срещата на подсъдимия и тъжителя и на възникналия след това конфликт между тях, станал свидетеля И.М.Д., който по същото време се намирал на около 50-60 метра от тях. Свидетелят Д.познавал и тъжителя и подсъдимия.

Въззиникът И. се обадил на съпругата си - свидетелката Д.И. и й съобщил, че техния съсед - подсъдимия го е наръгал с нож и иска да го придружи до болницата.

Около 5-10 минути след обаждането, свидетелката И.отишла при съпруга си - И., който все още бил пред входа на жилищния блок. При пристигането на място свидетелката И.забелязал кръв по ръкава на съпруга си. Двамата се качили в автомобила и потеглили, с намерение да посетят болницата в гр. Е., по пътя обаче И. решил първо да подаде сигнал за случая в полицията и двамата продължили към РУ - Е.при ОДМВР - Ямбол.

Междувременно подсъдимия се прибрал в дома си и разказал на съпругата си -свидетелката А.К., че въззивникът И. го е нападнал и го е ударил няколко пъти. Бузата му била зачервена. След това около 22.30 часа подсъдимия се обадил на телефон 112 и подал сигнал за възникнал в гр. Е.на ул. „Ц." № * скандал между съседи прераснал в сбиване.

Въззиникът И. и съпругата му пристигнали в РУ - Е.при ОД на РУ - Е.около 22.35 часа. По същото време при оперативния дежурен при РУ - Е.постъпил сигнала подаден от подсъдимия К., препредаден от дежурния в ОДМВР - Ямбол. Поради наличие на вече постъпил сигнал за случая оперативния дежурен уведомил И. и съпругата му, че ще изпрати полицейски служители на място за изясняване на случая. Въззиникът И. и съпругата му се върнали пред жилищния блок и малко след това на място пристигнала автопатрул в състав - свидетелите К.К.Т.и С.Д.Я., и двамата мл. и.в РУ - Е.. Малко по - късно на място пристигнали и полицейските служители - свидетелите К.Н.К.и Р.Б..

На място полицейските служители завари въззника И.. Малко след това подсъдимия и съпругата му свидетелката А.К.също слезли пред входа на блока, където вече били тъжителя и полицаите.

Подсъдимият и И. били разделени. Полицаите разговаряли поотделно с всеки от тях. По време на полицейската проверка по ръката и ръкава на И. имало кръв. Същият бил облечен с дреха с дълъг ръкав. Пред полицаите И. заявил, че с подсъдимия В.К. са се скарали и К. го е ударил с нож. Подсъдимия от своя страна заявил пред полицаите, че тъжителят И. го е ударил и той е избягал. Полицаите запитали подсъдимия къде е ножа. Той отговорил, че го е изхвърлил. След това заявил на полицаите, че не знае нищо за нож. Пред свидетеля К.подсъдимия казал, че ножа е бил джобен. Подсъдимия бил откаран в РУ - Е.където пред полицейски служител дал сведения за случая, в които отново посочил, че не знае нищо за нож.

На място, в хода на полицейската проверка, пристигнал и екип на ФСМП - Е., който отвел тъжителя във ФСМП - Е., където раната му била обработена. Свидетелят К.присъствал при прегледа на тъжителя във ФСМП - Е.. При прегледа е съставен фиш за спешна медицинска помощ, видно от който тъжителят е имал следното нараняване -порезна рана с равни ръбове, с широчина 3-4 см, дълбока около 1-1,5 см.

В хода на полицейската проверка, както на място - пред жилищния блок на ул. „Ц." №*, така и в полицейското управление подсъдимият в нито един момент не е твърдял, че е нанесъл на И. удар с нож.

На *****.****година тъжителя посетил съдебен лекар д-р Т.Ч.. Във връзка с прегледа последният е издал съдебно - медицинско удостоверение № ***/****година, изх. № ***/*****.****година. Видно от съдебно медицинското - удостоверение, при прегледа на И.И. е установена в областта на предностраничната повърхност на средната част на лявата мишница вертикално разположена зашита рана с гладки ръбове с дължина около 3 см., с умерено изразен болезнен травматичен отток на тъканите.

Даденото от съдебния лекар заключение е че на И. е била причинена прободно - порезна рана в областта на предностраничната повърхност на средната част на лявата мишница, като описаните увреждания са били причинени вследствие действието на предмет с остър връх и режещи ръбове и добре отговарят да са получени по начин и време както съобщава освидетелствания - на ******година около 22.00 часа чрез удар с нож. Установените увреждания са причинили на освидетелствания временно разстройство на здравето, неопасно за живота, т.е. разстройство на здравето извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК.

Приз дните след ******година, И. е изпитвал болка в областта на раната и е посещавал лекар. Видно от приложените по делото амбулаторни листи, на 04.09. и на 08.09.****година на И. са извършени медицински прегледи /първичен и вторичен/ като при първия преглед му е извършена превръзка, а при втория раната е била дренирана.

Видно от болничен лист № ******.****година, издаден от Д-р М.- АИППИМП ЕООД, на И. е предписан 14 дни домашен - амбулаторен режим на лечение и му е даден отпуск по болест от 04.09.****година до 17.09.****година. Отразената в болничния лист диагноза е „открита рана на други части на предмишницата". След изтичане на отпуска по болест И. се е върнал на работа. Съшият е работил като общ работник.

По случая е била заведена в РУ - Е.преписка № УРИ ******/****година на *****.****година, която на 06.12.****година е била изпратена по компетентност на РП - Е.. По същата с Постановление изх.№ ******от ********година на РП - Е.е отказано образуването на досъдебно производство и преписката е прекратена, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

Преди ******година и подсъдимия К., и въззивникът И. са били предупреждавани на основание чл.65 от ЗМВР - на 14.02.****година и двамата са получили предупреждение да не си отправят обидни думи, закани и заплахи за саморазправа един спрямо друг, както и да не нарушават обществения ред. На ****.****година И. е бил предупреден на основание чл.65 от ЗМВР да не извършва действия, с които да причинява разстройство на здравето на дъщерята на подсъдимия.

Видно от приложената по делото справка за съдимост на подсъдимия той е о. два пъти, и в двата случая за престъпление кражба, с влезли в сила присъди на ****г. и на ****.

Изложената фактическа обстановка настоящият състав на ЯОС намира за установена от обясненията на подсъдимия, от показанията на свидетелите: Д.А.И.- съпруга на И., А.С.К.- съпруга на подсъдимия К., И.М.Д., И.М.Г., от показанията на полицейските служители К.К.Т.С.Д.Я. и К.Н. К., както и въз основа на приобщените по реда на чл.238 от НПК писмени доказателства - Амбулаторен лист № *****от 04.09.****година, Амбулаторен лист № *****от 04.09.****година, болничен лист № ********, издаден от Д-р С. М.- АИППИМП ЕООД, писмо от Община Е.- изх.№ ******-******от 03.10.****година, удостоверение за съпруга и родствени връзка - изх.№ ****** от 03.10.****година, удостоверение за съпруга и родствени връзки от 05.10.****година, пощенски плик, известие за доставка******, справка за съдимост на подсъдимия К.,***, писмо от РП - Е.- изх.№****от *****година, писмо от ЦСМП - Ямбол, ведно с фиш за спешна медицинска помощ от ФСМП - Е.от *****година.

Правилно и законосъобразно ЕРС не е кредитирал обясненията на подсъдимия, че на ******година при възникналия с въззивника И. конфликт, не е имал нож предвид противоречието им с показанията на свидетелите полицейски служители, за направени пред тях изявления от страна на подсъдимия, че е имал нож. Последвалата промяната на твърденията на подсъдимия пред полицейските служители относно наличието на нож и липсата на логично обяснение за същата , е дало основание на решаващият съд да приеме , че първоначално направените изявления на подсъдимия , че е имал нож отговарят на обективната истина.

Настоящият състав на ЯОС дава вяра на показанията на свидетеля Д.който се явява очевидец на случилото се между въззивника И. и подсъдимия К..Съдът приема че е имало нападение от страна на И. по отношение на подсъдимия К. , който от своя страна за да се защити извадил джобно ножче и нанесъл удар в лявата предмишница на въззиника.Показанията на свидетеля Д.се подкрепят от соченото от И. , неговата съпруга - свидетелката И.и показанията на полицейските служители , които веднага са се отзовали на мястото на произшествието.

Небоснован е извода на ЕРС , че след като няма преки доказателства за нанесения удар с нож от страна на подсъдимия , не може да се приеме това обстоятелство.Множеството посочени косвени доказателства - показанията на И. и И., на полицейските служители които отивайки на мястото на произшествието видели че по предмишницата на лявата му ръка има кръв водат до единствения обоснован извод , че подсъдимия е нанесъл удар с нож в предностраничната част на лявата предмишница на И..

В конкретния случай сме изправени пред хипотезата на неизбежна отбрана от страна на подсъдимия К. , който е причинил лека телесна повреда на И. единствено и с цел да отблъсне нападението от страна на последния с юмруци , което е безспорно доказано. Причинените на И. повреди са в рамките на необходимите предели и няма превишаване на същите.

От своя страна извършеното от подсъдимия К. не е общественоопасно и не осъществява признаците от обективна и субективна страна на престъпление по чл.130 ал.1 от НК , не съставлява престъпление, поради което и на основание чл.304 от НПК ,правилно същият е бил оправдан но не по изложените съображения.

Предвид изложеното атакуваната присъда следва да се измени в наказателно-оправдателната част , като се посочи , че подсъдимия В.Л.К. е действал в условията на неизбежна отбрана по чл.12 ал.1 от НК.

При този изход на делото правилно и законосъобразно ЕРС е отхвърлил предявения граждански иск за неимеществени вреди , като еноснователен и недоказан.

По изложените съображения и на основание чл.337 ал.1т.2 от НПК ЯОС

 

 

Р      Е      Ш      И      :

 

 

           ИЗМЕНЯ Присъда № 17/12.04.2018г. , постановена по НЧХД № 452/2017г.  по описа на Елховски районен съд в наказателно-оправдателната част , като приема , че подсъдимия В.Л.К. е действал в условията на неизбежна отбрана по чл.12 ал.1 от НК.

           Потвърждава присъдата в останалата и част.

           Осъжда И.Н.И. ЕГН ********** да заплати направените от В.Л.К. разноски пред въззивният съд в размер на 500лв.

            Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

              

 

                                                                             2.