ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

 

Гр. Ямбол 15.11.2018 г.

 

В закрито съдебно заседание на 15.11.2018 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

Председател: Д. Кючуков

Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

като разгледа докладваното от председателя в.ч.гр.д № 319/2018 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното

Производството е по реда на чл.122 във връзка с чл.274 и сл. от ГПК. С определение № 1612/ 09.11.2018 г., постановено по гр.д. № 827/2018 г. Елховският районен съд е повдигнал спор за подсъдност между същия съд и PC-Варна относно разглеждането на гр.д. № 827/2018 г. по описа на ЕРС. За откаже да разгледа делото съдът е приел, че за специалната местна подсъдност на исковете с правно основание чл.127 ал.2 от СК и чл.127а ал.2 СК съдът следи служебно само при възражение за неподсъдност на делото, направено от ответника най късно в срока на отговора на исковата молба - чл.119 ГПК . Съдът е приел, че след като възражение за промяна на местната подсъдност не е направено от ответника в отговора на исковата молба , за която съдът не следи служебно , делото следва да бъде разгледано от ВРС. Водим от тези съображения ЕРС е прекратил производството по делото и повдигнал препирня за подсъдност пред Ямболския окръжен съд.

Окръжният съд след като се запозна с приложените по делото доказателства, намира, че местно компетентен да разгледа споровете по чл.127 ал.2 от СК и чл.127а ал.2 СК е PC-Елхово по следните съображения:

Производство по делото е образувано първоначално пред Районен съд - Варна по искова молба на П.Х.К. срещу С.Т.К. , с която са предявени искове с правно основание в чл. 127 ал. 2 от СК и чл. 127а ал.2 от СК. Предмет на производството по делото е разрешаване на спор относно упражняването на родителските права досежно роденото от съвместното съжителство на страните дете, определяне режим на лични контакти на детето, заплащане на издръжка в полза на последното, както и разрешаване на спор при разногласие между родители за пътуване на детето в чужбина. Съгласно разпоредбата на чл. 127 ал. 2 от СК, споровете, свързани с упражняването на родителските права досежно родените от съвместното съжителство на страните деца, определяне режим на лични контакти на децата и присъждане на издръжка в полза на децата се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Съгласно разпоредбата на чл.127а ал.2 от СК споровете, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, също се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.

Разпоредбите на чл.127, ал.2 и чл.127а, ал.2 СК, регламентиращи
производствата по съдебна администрация при разногласие между
родителите,                     предвиждат                    специална местна

подсъдност, дерогираща общите правила за местната подсъдност, уредени в ГПК. Компетентен да се произнесе по молбата е съдът по настоящия адрес на детето. Тази подсъдност е уредена изцяло с оглед всестранна защита правата и интересите на детето, като в практиката на ВКС е разяснено, че под настоящ адрес следва да се възприема мястото, където фактически пребивава детето към момента на сезиране на съда /Определение №185/23.04.201 Зг. на ВКС по ч.гр.д. №2198/201 Зг. на ВКС, II г.о./. Това е така поради необходимостта от извършване на редица процесуални действия с участието и на детето - изслушването му от съда, при наличие на предвидените в СК и в специалния Закон за закрила на детето условия; изготвяне на социален доклад и др. От исковата молба, а и след извършена служебна справка в ДСП- Елхово, се установява, че към момента настоящият адрес на детето е гр. Елхово , ул. "Ал. Стамболийски" 161. Уредбата на местната подсъдност в чл.127 и чл.127 а СК е императивна, поради което за спазването на тази подсъдност съдът следи служебно. При спор относно родителски права, законодателят е предвидил специална подсъдност в чл. 127 ал. 2 от СК, според който подобни спорове се разрешават от районния съд по настоящия адрес на детето. В случая се касае за особена местна подсъдност, за която съдът следи служебно, предвид императивния характер на нормата, без да е необходимо възражение на ответника, именно, защото предметът на делото не е свързан с ответника, а касае интересите на дете. Тази подсъдност е уредена изцяло с оглед всестранна защита правата и интересите на децата.Същото се касае и за подсъдността на иска с правно основание чл.127а СК. С оглед на обстоятелството, че детето на страните има настоящ адрес ***, компетентен да разгледа исковете с правно основание чл.127, ал.2 и чл.127а ал.2 СК е Елховския районен съд , на който делото следва да бъде изпратено за продължаване на съдопроизводствените действия.

Предвид гореизложеното, Ямболският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОМПЕТЕНТЕН да разгледа делото, образувано по искова молба на П.Х.К. ***, ЕГН ********** против С.Т.К. ***, ЕГН ********** , с която са предявени искове с правно основание чл.127 ал.2 СК и чл.127а ал.2 от СК, е Елховския районен съд.

Определението не подлежи на касационно обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: п. не се чете     ЧЛЕНОВЕ:1. п. не се чете     2. п. не се чете