ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Ямбол 01.11.2018 г. В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

В закрито заседание на 01.11.2018 г. Ямболския окръжен съд в състав:

 

 

Председател: Д.Кючуков Членове: Н.Иванов

Г. Вълчанова

 

след като разгледа докладваното от съдия Д. Кючуков в.ч.гр.д. № 294/ 2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе, взе предвид следното :

В Ямболския окръжен съд е постъпила частна жалба от Б.Я.М. срещу протоколно определение от съдебното заседание, проведено на 11.09.2018 г. по гр.д. № 605/2016 г. на ЯРС, с което председателят на съдебния състав е отстранил ответника Б.М. от съдебната зала. Иска се отмяна на определението и връщане на делото на ЯРС за продължаване на съдопроизводствените действия от момента на незаконосъобразното действие на съда.

За да се произнесе съдът установи следното:

С протоколно определение от 11.09.2018 г. по гр.д. № 605/2016 г. на ЯРС съдът отстранява ответника Б.М. от съдебната зала, поради нарушаване на процесуалния ред.

Жалбата срещу определението е недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл. 141 ал.З и 4 ГПК при разглеждане на делото в открито заседание председателя на състава на съда може да отстрани за определено време всеки, който не спазва реда в съдебната зала. След като отстраненият се върне в съдебната зала , председателят го уведомява за действията, които са били извършени в негово отсъствие, чрез прочитане на съдебния протокол.

Съгласно разпоредбата на чл. 274 ГПК срещу определенията на съда могат да бъдат подавани частни жалби: 1/ когато определението прегражда по нататъшното развитие на делото и 2/ в случаите, изрично посочени в закона.

Определението, с което ответника Б.М. е отстранен от съдебната зала не попада в изброените в разпоредбата на чл.247 ГПК.

Доколко отстраняването на ответника Б.М. от съдебната зала за неопределено време и неуведомяването му от страна на съда за извършените в негово отсъствие процесуални действия представлява нарушение на процесуалните му права и доколко това нарушение ще се отрази на правилността на постановено по делото съдебното решение, преценката за това ще направи съдът упражняващ контрол върху законосъобразността на съдебния акт, в случая въззивният съд, при пренасяне на спора пред него по жалба на някоя от страните.


Поради недопустимост на частната жалба същата следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото бъде прекратено. Водим от горното съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

Оставя без разглеждане частната жалба на Б.Я.М. *** срещу протоколно определение от 11.09.2018 г. по гр.д. № 605/2016 г. на ЯРС, с което ответникът Б.Я.М. е отстранен от съдебната зала

Прекратява производството по в.ч.гр.д. № 294/ 2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд, поради недопустимост на частната жалба

Определението не подлежи на обжалване

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:


 


Text Box: ЧЛЕНОВЕ: