О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           16.11.2018 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд,…………...шести граждански състав

   На шестнадесети…ноември две хиляди и осемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Галина Вълчанова

   секретар                                              

   като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова…………….

   гр.д. № 208 по описа на 2018 г.,…………………………………….

   …………………………за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по искова молба вх.№ 3816/10.07.2018 г. на К.И.Б., ЕГН ********** *** против „БАНКА ДСК“ ЕАД гр.София с цена на иска 2 500 000 лв. и правно основание чл.49 от ЗЗД и чл.3 от ГПК.

В срока за отговор по чл.131 от ГПК ответникът „БАНКА ДСК“ ЕАД е депозирал молба с искане за прекратяване на производството по делото, тъй като е по-късно образувано от образуваното по същата искова молба на 9.07.2018 г. гражданско дело пред Окръжен съд Шумен.

Съдът изиска служебна справка от ОС Шумен, от където е получено писмо вх.№ 6261/15.11.2018 г., с което се съобщава, че в този съд има образувано гр.д.№ 253/2018 г. по искова молба вх.№ 3586/9.07.2018 г. със страни: ищец К.И.Б. *** и „БАНКА ДСК“ ЕАД. Към писмото е приложено копие на исковата молба, видно от което същата е абсолютно идентична с исковата молба по настоящото дело.

При така изложените обстоятелства съдът счита, че е налице хипотезата на чл.126 ал.1 от ГПК и производството по делото следва да бъде прекратено. Съгласно тази разпоредба, когато в един и същ съд или в различни съдилища /какъвто е случая/ има висящи две дела между същите страни, на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда. От изпратения от ОС Шумен препис на искова молба категорично се установява, че в този съд един ден преди депозиране на настоящата искова молба е образувано дело по същата такава между същите страни, със същото основание и искане. Не е налице изключението на чл.126 ал.1 предл. последно от ГПК за предявен частичен иск, поради което е налице абсолютна процесуална пречка за водене на настоящото производство по по-късно заведения иск.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                    ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.126 ал.1 от ГПК производството по гр.д.№ 208/2018 г. по описа на ЯОС, образувано по искова молба вх.№ 3816/10.07.2018 г. на К.И.Б., ЕГН ********** *** против „БАНКА ДСК“ ЕАД гр.София.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението на страните пред АС Бургас.

 

                                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: