Р Е Ш Е Н И Е

 

 

                              21.11.2018 година                        гр.Ямбол

 

 

В името на народа

 

 

Ямболският окръжен съд,  въззивен граждански състав, 

на 21.11.2018  година, в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                       НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

секретар:

като разгледа докладваното от съдия К.Пейчева

въззивно гражданско дело № 290 по описа за 2018 година на ЯОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.435, ал.2, т.2 от ГПК.

Образувано е по жалба от Х.И.Д. с ЕГН ********** *** - длъжник по изп.дело № 20188780400512 на ЧСИ И.Х. с рег.№878 в КЧСИ, с район на действие ЯОС, против действие на ЧСИ, изразяващо се налагане на запор върху сметки на длъжника в "Банка ДСК"ЕАД, където получава пенсията си. Твърди, че получаваната от него лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в общ размер 241.08лв. е несеквестируема. Моли ЯОС да отмени обжалваното действие на ЧСИ. Прилага ЕР №3486/06.11.2017г. на ТЕЛК общи заболявания на МБАЛ"Св.Пантелеймон" и разпореждане № ********** ***.

В срока за писмени възражения по чл.436, ал.3 от ГПК не са постъпили възражения.

Представени са обяснения (мотиви) по обжалваните действия от ЧСИ И. Х., в които е изразено становище за неоснователност на жалбата.

Приложено е фотокопие на изп.д.№ 20188780400512 по описа на ЧСИ И. Х. с рег.№878 в КЧСИ, с район на действие ЯОС.

Като прецени изложените в жалбата съображения и приложените към нея и изпълнителното дело доказателства, съдът приема за установено следното:

ЯОС намира жалбата за допустима като подадена в срока по чл.436, ал.1 от ГПК от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване от длъжника акт на съдебния изпълнител, съгласно чл.435, ал.2, т.2 от ГПК. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Изп.дело № 20188780400512 по описа на ЧСИ И. Х. с рег.№878 в КЧСИ, с район на действие ЯОС, е образувано по молба на А.Х.Г., въз основа на изпълнителен лист от 24.08.2017г., издаден от ЯРС по нохд 173/2016г. по описа на ЯОС, съгласно който Х.И.Д. е осъден да заплати посочената в ИИ сума 900лв. адвокатско възнаграждение на А.Х.Г..  По искане на взискателя е наложен запор на банковата сметка на длъжника в "Банка ДСК"ЕАД като ЧСИ е изпратила запорно съобщение до тази банка, в което изрично е казано, че запорът не касае парични вземания/обезщетения по КСО и всякакъв вид социални помощи, стипендия, издръжка. По реда на чл.508 от ГПК "Банка ДСК"ЕАД уведомява ЧСИ, че длъжникът Х.И.Д. има открити разплащателна сметка №10550867 в BGN и спестовна сметка 12030601 в BGN като запорът е наложен по наличните сметки. Посочено е, че по сметката постъпват социални помощи/пенсия под установения размер на минималната работна заплата, по отношение на които запорното съобщение не поражда действия. По изп.дело няма данни за преведени суми от длъжника от запорираните сметки.

В чл.446 от ГПК е уреден несеквестируемия доход на длъжника като е казано, че ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чиито размери са над минималната работна заплата, може да се удържа само в три хипотези. Следователно несеквестируем е доход до минималната работна заплата, освен за задължение за издръжка (чл.446, ал.3 от ГПК).

Съгласно чл.446а, ал.1 от ГПК, несеквестируемостта на доходите по чл.446 от ГПК, както и на помощи и обезщетения съгласно друг нормативен акт, се запазва и ако са постъпили по банкова сметка, ***-рано от един месец преди налагане на запора. Чл.446а, ал.2 от ГПК предвижда, че запорното съобщение не поражда действие по отношение на помощите и обезщетенията по ал. 1 изцяло, както и спрямо пенсията до размера на минималната работна заплата, освен за задължения за издръжка. В случая задължението на длъжника по изп.дело не е за издръжка. Съгласно чл.446а, ал.4 от ГПК, банката превежда по сметката на съдебния изпълнител дължимите суми, като съобщава на съдебния изпълнител в срока и по реда на чл.508, ал.1 причините за неизпълнението, съответно че по запорираната сметка на длъжника постъпват доходи от пенсия или възнаграждения за работа. В чл.446а, ал.5 от ГПК е казано, че в едноседмичен срок от получаване на съобщението по ал. 4, съответно от възражението на длъжника за наличието на несеквестируем доход, съдебният изпълнител уведомява банката за частта, която следва да се превежда съгласно чл.446 от ГПК. В настоящия случай банката е подала информация, че постъпленията по сметките са от социални помощи/пенсия под установения размер на минималната работна заплата, по отношение на които запорното съобщение не поражда действия.

Видно от представеното разпореждане № ********** *** на длъжника се изплащат месечно общ размер пенсии 241.08лв.. По изп.дело няма данни да са преведени суми от запорираните сметки в "Банка ДСК"ЕАД и да е насочено изпълнение срещу имущество на длъжника, което е несеквестируемо.

При тези данни е видно, че запорът наложен върху банковата сметка, като способ за изпълнение е законосъобразен. Няма пречка при постъпване на суми от други източници същият да се изпълнява. Върху постъпващите суми от пенсията на Д. няма основание да се изпълнява, тъй като същите са несеквестируеми, защото размерът на пенсията е под размера на МРЗ от 510 лв. към датата на запора. Съдът счита, че насочването на принудителното изпълнение, чрез запор върху банковите сметки на длъжника е процесуално допустимо, доколкото по тези сметки е възможно да постъпят суми извън източниците на доходи визирани в чл.446 и чл.446а от ГПК, като несеквестируеми или самите доходи да бъдат в размер, който позволява частично изпълнение върху това вземане.

По изложените мотиви ЯОС намира, че следва да остави без уважение жалбата от Х.И.Д. с ЕГН ********** *** - длъжник по изп.дело № 20188780400512 на ЧСИ И.Х. с рег.№878 в КЧСИ, с район на действие ЯОС, против действие на ЧСИ, изразяващо се в налагане на запор върху сметки на длъжника в "Банка ДСК"ЕАД.

На основание горното, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

Оставя без уважение жалбата от Х.И.Д. с ЕГН ********** *** - длъжник по изп.дело № 20188780400512 на ЧСИ И. Х. с рег.№878 в КЧСИ, с район на действие ЯОС, против действие на ЧСИ, изразяващо се в налагане на запор върху сметки на длъжника Х.И.Д. в "Банка ДСК"ЕАД.

Решението не подлежи на обжалване, съгласно чл.437, ал.4 от ГПК.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.