П Р О Т О К О Л

 

 

27.07.2018  година                                                                              гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                      III-ти   Наказателен състав

На двадесет и седми юли                                                               2018  година

В публично заседание в следния  състав:

 

                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

 

Секретар Ив. Златева

Прокурор   Д. Люцканов

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ЖЕКОВА

НОХД № 215 по описа за 2018 година

На именното повикване в  10.00 часа се явиха :

 

Обвиняемият И.С., редовно призован, се явява лично и с адв. И.С., редовно упълномощена.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. С. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

И.Д.С., , роден на *** г. в гр. *, * гражданин, *, със * образование, о., н., б., адрес ****, ЕГН: **********.

На страните се разясниха правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя  отвод на състава на съда.

Адв. С. - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отводи на състава на съда.

 

Даде се думата на прокурора за докладване на споразумението.

Прочете се.

 

Обв. И.С. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно подписах споразумението и съм съгласен с последиците от споразумението.

 

Окончателно съдържание на споразумението, сключено между Д.Л. прокурор в Окръжна прокуратура- Ямбол и адв. И.С., в качеството на защитник на обвиняемия И.Д.С., както следва:

Обвиняемият И.Д.С., ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. *, * гражданин, *, със * образование, о., н., б., адрес ****, се признава

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на **.**.**** г., за времето от **,** ч. до **,** ч. в гр. *, в ж.к. „**“, на * до бл. ** е отнел чужда движима вещ - 1 бр. мобилен телефон „Нокия RM 1037“ на стойност 40 лв., от владението на собственика И.К.И. от гр. *, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това сила -издърпване на мобилния телефон от ръцете на И.К.И., като деянието представлява опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б."а" от НК - поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 4, вр.чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание  ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода", като не се налага наказание „Конфискация до 1/2 част от имуществото на виновния“;

 В това, че на **.**.**** г., за времето от **,** ч. до **,** ч., в гр. *, в ж.к. „**“, на * до бл. ** е отнел чужда движима вещ - 1 бр. мобилен телефон „Нокия 100“ на стойност 39 лв., от владението на собственика С.К.И. от гр.*, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като деянието представлява опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. "а" от НК - поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и  чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание ОСЕМ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ ;

             В това, че на **.**.**** г., за времето от **,** ч. до **,** ч., в гр. *, в ж.к. „**“, на * до бл. ** е унищожил противозаконно чужда движима вещ - стъкло на предна лява врата на МПС - лек автомобил марка „*.“, модел „****“ с per. № *******, на стойност 135,50 лв., собственост на С.К.И. от гр. * - поради което и на основание чл. 216, ал. 1 от НК, вр. чл. 54 от НК му се определя наказание ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“ .

На основание чл. 23, ал. 1 от НК се налага едно общо наказание -най-тежкото от определените му по-горе такива, а именно: ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода“, което следва да бъде изтърпяно при първоначален СТРОГ режим.

Причинените от престъплението съставомерни имуществени вреди са възстановени.

Разноските по делото в размер на 386.38 лв. се възлагат в тежест на обвиняемия и следва да бъдат заплатени в полза на републикански бюджет, по  сметка на ОД на МВР - Ямбол.

Иззетото веществено доказателство - 1 бр. тампон с обтривка от червено-кафява на цвят течност от волана на л.а. марка „*“ с per. № *******, поставено в плик, да се унищожи след влизане на определението в сила.

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

                Д. Л.

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                И.Д.С.

 

 

 

ЗАЩИТНИК:                                                   

              Адв.  И.С.

 

 

 

 

 

 

 

Съдът, след като се запозна с представеното споразумение, намира че същото е изготвено в изискуемата от закона писмена форма, сключено е между процесуално легитимирани страни и съдържа съгласие за всички въпроси визирани в разпоредбата на чл. 381 ал. 5 от НПК. Престъпленията, предмет на споразумението, не попадат в обхвата на рестриктивната разпоредба на чл. 381 ал. 2 от НПК. Причинените с инкриминираните престъпления имуществени вреди са възстановени от обвиняемия в хода на досъдебното производство. Обвиняемият съзнава последиците от приключване на делото по този ред, доброволно е подписал и днес представеното пред съда споразумение, признава се за виновен в извършването на вменените му престъпни деяния, като това признание се подкрепя от събраните на ДП доказателства. Определените наказания съответстват на степента на обществената опасност на деянието и на личността на извършителя, поради което със същите биха се постигнали целите на наказанието визирани в чл. 36 от НК. Определеното общо наказание е съобразено с разпоредбата на чл. 23 ал. 1 от НК. Законосъобразно е определен първоначалния режим на изтърпяване на определеното общо наказание.

По изложените съображения съдът намира, че сключеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ: № 87/27.07.2018

 

ОДОБРЯВА сключеното споразумение между Д.Л. - прокурор в Окръжна прокуратура- Ямбол и адв. И.С., в качеството ѝ на защитник на обвиняемия И.Д.С..

ОСЪЖДА обвиняемия И.Д.С. да заплати направените по делото разноски в размер на 386,38 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР -Ямбол.

Вещественото доказателство - 1 бр. тампон с обтривка от червено-кафява на цвят течност от волана на л.а. марка „*“ с per. № *******, да се унищожи след влизане на определението в сила.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №215/2018 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му по отношение на прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му, с която е одобрено постигнатото споразумение е окончателно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.15 часа.

 

                      

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                            СЕКРЕТАР: