Р Е Ш Е Н И Е

 

    5/   09.07.2018г.         гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І –ви  граждански състав

На  09   юли  2018 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов  ф. дело137 по описа на 2004 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано въз основа на постъпило заявление с вх. №3458/22.06.2018г., подадено от А В с ЕГН-**********, главен пастор. В заявлението се сочи, че на 02.04.2018г. Местният презвитерски борд, на ръководеното от заявителя юридическо лице / регистрирано по настоящото фирмено дело/ - Апостолска християнска църква Ново поколение - Ямбол, на осн. чл. 37 от Устава на вероизповеданието е взело решение да се отдели и излезе от състава на вероизповедание Апостолска Християнска Църква, регистрирано по фирмено дело № 8711/2003 г. на СГС. Във връзка с това подали молба на 02.04.2018г. до Националния презвитерски съвет на вероизповедание Християнска Църква Ново Поколение, с искане да бъдат приети в състава на тяхното вероизповедание. На 29.04.2018г., НПС на Християнска Църква Ново Поколение, на свое извънредно заседание е взело решение ръководеното от заявителя юридическо лице юридическо лице да бъде прието, като местно поделение на вероизповедание Християнска Църква Ново Поколение. На това заседание било взето и решение относно новото име на местното поделение, което да бъде: Християнска Църква Ново Поколение -Ямбол, което изпълнявало условията и на чл. 37, ал.1 от Устава на АХЦ, както и чл. 41, ал. 1, вр. чл. 17 от Устава на Християнска Църква Ново Поколение.

В заявлението се прави искане да се постанови решение, в което да бъдат отразени направените промени по фирменото дело №137/2004г., които да бъдат вписани в съответния регистър при ОС - Ямбол.

Към заявлението са приложени – 2 бр. Покани за извънредно заседание на членовете на МПБ на Апостолска християнска църква Ново поколение - Ямбол; Протокол от 02.04.2018г. от изв. заседание на МПБ на Апостолска християнска църква Ново поколение - Ямбол; Молба от 02.04.2018г. до НПС на Християнска Църква Ново Поколение; Протокол от 29.04.2018г. от заседание на НПС на Християнска Църква Ново Поколение; Декларации съгласие - 2 бр.; Спесимен на представляващия А В Б с ЕГН-**********, главен пастор на Християнска Църква Ново Поколение- Ямбол; Актуален устав на АХЦ; Актуален устав на ХЦНП; Решение №1/21.02.2018г. по ф.д. №689/2017г. на СГС за регистрация на религиозна институция с наименование ХЦНП гр.София; и квитанция за платена ДТ.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намира, следното:

В производството по глава 55 ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване /чл.602 ал.2 ГПК/. Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице /по реда на чл.600 ГПК/ и дали има съдържанието, изискуемо от закона /по реда на чл.601 ал.1 ГПК/.

В настоящият казус съдът намира, че следва да откаже вписване по направеното искане в постъпилото заявление по следните съображения:

Видното делото, Апостолска християнска църква Ново поколение - Ямбол е било вписано, на осн. чл.20 ЗВ, като местно поделение на религиозната институция АПОСТОЛСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА, със седалище и адрес на управление гр. София, община София-Оборище, ул. “Бачо Коро” № 66, регистрирана с Решение № 1 от 30.01.2004 г. по ф.д. № 8711/2003 г. по описа на Софийски градски съд.

Видно от Устава на АПОСТОЛСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА, в чл.37 е посочено, че всяка местна църква, може по решение на своя местен презвитерски борд /МПБ/, да се отдели и излезе от състава на АХЦ, ведно със своето имущество и да се регистрира като местно поделение на друго християнско вероизповедание, за което се уведомява  Националния презвитерски борд /НПБ/. В т.1 е посочено, че решението за отделяне следва да включва и промяната в името, от което следва да отпадне израза "АПОСТОЛСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА", а в т.2  е посочено, че решението за отделяне от АХЦ прави валиден акта на отделянето на местната църква, от датата на решението за приемане от съответното приемащо вероизповедание.

В настоящия случай по делото липсват доказателства, за спазване на предвиденото в чл.37 изр. последно от Устава на АХЦ изискване, МПБ след вземане на решение за отделянето си от АХЦ, да е уведомил за това централното ръководство на вероизповеданието- НПБ.

Наред с това, съгл. чл. 20 от ЗВ, по решение на централното ръководство и според устава на съответното вероизповедание местните поделения могат да се регистрират като юридически лица в окръжния съд по седалището им. ЯОС счита, че заявлението за регистриране по чл.20 ЗВ, по аналогия от изискването съдържащо се в чл.19, следва да бъде подадено от централното ръководство на вероизповеданието или упълномощено от него лице съгласно устава. В случая заявлението по делото е подадено от лице различно от представляващия Християнска Църква Ново Поколение- София, а по делото липсва пълномощно предоставящо права на А В Б-главен пастор, за подаване на заявление за вписване на исканите промени

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК,  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол на заявените, със Заявление с вх. №3458/22.06.2018г. по фирмено дело №137/2004г. по описа на ЯОС, промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване,  по партидата на Апостолска християнска църква Ново поколение - Ямбол.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: