П Р И С Ъ Д А

 

 

 77                                               02.07.2018 г.                         гр.Ямбол

 

 

 

                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД            І-ви НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На  02 юли                                                                                   2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                             ЧЛЕН СЪДИЯ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

   

                                   СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.Б.

                                                                         2. С.И.

                                                                         3. Й.Й.

                               

                                             

 

Секретар: Ив.Златева

Прокурор: Р.Лефтерова

Като разгледа докладваното от съдия Фарфарова

НОХД  №95 по описа за 2018 година

 

 

        П Р И С Ъ Д И :

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ю.И.А., роден на ***г. в T****, Република Турция, живущ в гр. И., Република Турция, турски гражданин, кюрд, с основно образование, работи като шофьор на камион към фирма И*** У**** Т***** B*** Д***Т****.ЛТД **** - Република Турция, женен, неосъждан, персонален № ****, паспорт № *****, издаден на *****г.

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 10.12.2017г. около 11.45ч. през ГКПП - Лесово, обл. Ямболска с товарен автомобил - влекач марка „ДАФ“ с турски № *****и полуремарке марка „СЕРИН“ с турски № 34 JY  ********собственост на********.ЛТД ШТИ - Република Турция, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната от Република Т.в Република България 50 пакета с високорисково наркотично вещество - хероин с общо нето тегло 24 872,390гр. със съдържание на активния наркотично действащ компонент - диацетилморфин с концентрация за всички обекти 57%, на обща стойност 2 238 515,10 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, поради което и на основание чл. 242, ал. 4, предл. 1 вр. ал. 2, предл. 1, вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на  ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  което да изтърпи при първоначален строг режим  и ГЛОБА в размер на ДВЕСТА ХИЛЯДИ ЛЕВА.

На основание чл.59 ал.1 и ал.2 от НК зачита времето през което подсъдимия А. е бил задържан с мярка за неотклонение "Задържане под стража" и с Постановление на ЯОП считано от 11.12.2017 г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

 

На основание чл. 242, ал. 7 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението - 24 872,390 гр. високорисково наркотично вещество хероин с активен наркотично действащ компонент диацетилморфин - 57%, съхранявани в ЦМУ - отдел "НОП-ЦМУ" София, предадени с приемателно-предавателни протоколи №*****. и № ******.

 

На основание чл. 242, ал. 8 от НК ОТНЕМА в полза на държавата превозното средство, послужило за превозване на стоката-предмет на контрабандата - влекач марка „ДАФ“ с турски № *****и полуремарке към него марка „СЕРИН“ с турски № ****, собственост на фирма ******ЛТД ШТИ - Република Турция, ведно с ключовете и свидетелствата за регистрация на МПС /предадени на отговорно пазене с протокол от 10.12.2017г. и се намират на ГКПП - Лесово, в МП "Лесово" при Митница-Бургас/

 

Веществени доказателства мобилен телефон „САМСУНГ“ с ИМЕИ ****с 1бр. СИМ карта, таблет „Е Star“ със сериен № Т*****, турска карта на водача с № ***** на името на Ю.И.А. и СИМ карта на „ВИВАКОМ“ с № *****1 след влизане на присъдата в сила да се върнат на подсъдимия Ю.И.А..

 

ОСЪЖДА  подсъдимия Ю.И.А. /с установена по делото самоличност/ да заплати направените по делото разноски 1069,68лв.   в полза на Държавата по сметка на МИТНИЦА    БУРГАС, както и 36,89 лв.  в полза на бюджет на съдебната власт по сметка на ЯОС.

Присъдата ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ И ПРОТЕСТИРАНЕ  в  петнадесетдневен  срок  от днес пред  Апелативен съд-Бургас.

 

 

 

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                  ЧЛЕН СЪДИЯ:

                                                                                

 

 

                          СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                              2.

 

                                                                                   

                                                                                        

                                                                             3.