РЕШЕНИЕ

 

          /24.07.2018 г.

гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд, гражданско отделение ,в публично заседание на двадесет и четвърти юли в състав

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Добрин Кючуков

 

при секретаря П. У., като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков т.д.№ 109 за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.625 и сл. от ТЗ.

С молба от 29.12.2017 г. на ТРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол е поискано, на осн. чл.625 ТЗ, обявяване на неплатежоспособност , откриване на производство по несъстоятелност и прекратяване на дружеството. Твърди се, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност. От средата на 2017 г. дружеството е прекратило дейността си. Не притежава имущество. Не е в състояние да погаси задълженията си към кредиторите. Към молбата са приложени изискуемите по чл.628 ТЗ документи

След преценка на доказателствата, събрани по делото, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Молителят ТРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ. Във връзка с упражняване на търговската си дейност, видно от приложените към делото счетоводни баланси, отчети за приходите и разходите, счетоводни справки, аналитичните оборотни ведомости и от заключението на вещото лице по назначената от съда счетоводна експертиза, към 31.12.2017 г. търговецът има изискуеми и неплатени задължения към кредиторите си общо в размер на 284 743,72 лв., аналитично посочени по клиенти в приложенията към заключението на вещото лице, от които към НАП и НОИ за данъци и задължителни осигурителни вноски - общо в размер на 116 662,10 лв. и задължения доставчици и клиенти общо в размер на 168 121,62 лв.. По данни от Оборотна ведомост и Инвентарна книга към 31.12.2017г. имуществото (дълготрайните и краткотрайни активи) на длъжника е с отчетна стойност 175,71 лв., като дълготрайните материални активи на длъжника са с обща отчетна стойност 0,00 лв., а краткотрайните активи -налични парични средства в касата и по банкова сметка ***,71 лв.. По заключението на вещото лице последните плащания на търговеца към държавата и доставчици по търговски сделки са извършени на 31.03.2017 г.. От този момент фактически търговецът е преустановил дейността си.

По отношение на показателите за финансово състояние към 31.12.2017 г. назначената от съда съдебно икономическа експертиза сочи на следното: 1. Коефициент на финансова автономност- 0,00 при нормални стойности над единица.Този коефициент е под единица и за предходните две финансовите години и показва, че съществуващите задължения на търговеца не са обезпечени с имущество 2. Коефициент

на задлъжнялост - 0,00 при нормални стойности около единица, т.е показва силната зависимост на търговеца от своите кредитори. Този коефициент е бил над единица за предходните две финансовите години 3.Коефициентите за обща и бърза ликвидност на търговеца - 0,00 при нормални стойности над единица. Този коефициент е бил над единица за предходните две финансовите години. Показателите за ликвидност отразяват възможностите на предприятието да покрие задълженията си в даден момент. Финансовия резултат на дружеството за последните три финансови години е: печалба в размер на 67 000 лв. за 2015 г., печалба в размер на 179 000 лв. за 2016 г., загуба към 31.12.2017 г. в размер на 339 000 лв..

Според заключението на вещото лице затрудненията на търговеца да покрива задълженията си към кредитори не са с временен характер и имат трайна тенденция на задлъжнялост. Към 31.12. 2017 г. дружеството е прекратило търговската си дейност.

Въз основа на установеното от фактическа страна съдът изведе следните правни изводи.

За откриване производство по несъстоятелност следва да са налице следните кумулативни материалноправни предпоставки: подадена до компетентният по смисъла на чл. 613 ТЗ съд молба от лицата, изрично изброени в чл. 625 ТЗ, съответно лицата по чл. 742, ал. 2 ТЗ; длъжникът да е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ; да е налице изискуемо задължение на длъжника по търговска сделка ,или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане; наличие на неплатежоспособност на длъжника по смисъла на чл. 608, ал. 1 ТЗ /евентуално свръхзадълженост съгласно чл. 742, ал. 1 ТЗ, ако е корпоративно търговско дружество/ и затрудненията на длъжника да не са временни, като състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно /арг. чл. 631 ТЗ/.

Настоящата молба по чл.625 и сл. от ТЗ е подадена от лице, което попада в кръга на лицата, имащи право да сезират съда с искане за откриване на производство по несъстоятелност.

Молбата е подадена до компетентния по смисъла на чл.613 ТЗ

съд.

Съгласно разпоредбата на чл.607 а от ТЗ производство по несъстоятелност се открива за търговец, който е неплатежоспособен. Легалното определение на понятието "неплатежоспособност" е дадено в ал.1 на чл.608 ТЗ, а именно - търговецът да не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане. Неплатежоспособността се предполага съгласно ал.2 на чл.608 ТЗ при спиране на плащанията.

По своята правна същност неплатежоспособността е обективна невъзможност на търговеца да изпълни задълженията си, т. е. спирането на плащанията трябва да се дължи на липсата на краткосрочни активи с достатъчна степен на активност да покрият краткосрочните задължения. Неплатежоспособността е фактическо състояние на длъжника, което не зависи от волята му и което се изразява в липсата на налични парични средства, с които да изпълни изискуемите вземания по търговски сделки или публичноправните си задължения.  В случая,  наличието  на  изискуеми задължения на длъжника по публичноправни задължения към държавата и изискуеми парични задължение към доставчици и клиенти, свързани с търговската му дейност, е безспорно установено.

След съвкупната преценка на доказателствата по делото, съдът приема, че търговското дружество ТРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол е изпаднало в състояние на неплатежоспособност по смисъла на чл.608 ал. 1 и 2 ТЗ, т.к. не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка - да погасява паричните си задължения към доставчици и клиенти, както и да изпълни публичноправно задължение към държавата за данъци, свързани с търговската му дейност. В подкрепа на изводите на съда са коефициентите за финансова автономност и задлъжнялост на търговеца, които са под единица за последните три години и показват необезпеченост на задълженията на търговеца към кредиторите и пълната му зависимост от последните. Коефициентите на обща и бърза ликвидност са под единица и показва, че търговецът не разполага с краткотрайни активи за покриване на задълженията си. Коефициентът на обща ликвидност показва, че дружеството не е в състояние да изплаща текущите си задължения и да генерира доходи. Коефициентът на бърза ликвидност показва, че материалните запаси на дружеството не могат да бъдат превърнати в налични пари. Това означава, че търговецът не е в състояние да погасява задълженията към кредиторите си, както и да обслужва кредитите си, съобразно предвидените погасителни планове.

Дружеството е спряло плащанията към кредитори на 31.03.2017 г., която дата съдът определя като начална дата на неплатежоспособността.

Налице са изискванията за постановяване на решение по реда на чл.630 ал.1 ТЗ, с което да се обяви неплатежоспособността на търговеца, като за нейна начална дата се определя 05.10.2018 г., да се открие производство по несъстоятелност.

С оглед искането на молителя производството по несъстоятелност да протече при условията на чл.632 от ТЗ, съдът изследва имуществото на търговеца. Видно от приложения към делото счетоводен баланс и заключението на вещото лице по назначената от съда икономическа експертиза, към 31.12.2017 г. молителят не притежава имущество / ДМА/. Следователно е налице недостатъчност по смисъла на чл.632 ал.1 ТЗ за покриване на началните разноски по несъстоятелността . Съгласно разпоредбата на чл. 632 ал.1 от ТЗ , когато наличното имущество на длъжника е не е достатъчно за покриване на началните разноски и ако разноските не са предлатени по реда на чл.632б от ТЗ, съдът обявява неплатежоспособността, определя началната и дата, открива производство по несъстоятелност, допуска обезпечение чрез налагане на запор, възбрана или други обезпечителни мерки, постановява прекратяване' на дейността на предприятие, обявява длъжника в несъстоятелност и спира производството. В случая молителят не притежава имущество, което да формира маса на несъстоятелносттта. Съдът е дал възможност на молителя и кредиторите да предлатят началните разноски по несъстоятелността. В дадения им срок същите не са изявили готовност и не са предплатили определените от съда начални разноски.

Водим от горното и на осн. чл.632 ал.1 ТЗ, съдът

РЕШИ:

 

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на ТРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Хан Крум" № 25 ЕИК 203437822, представлявано от управителя Ю.С., с начална дата 31.03.2017 г..

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на "ГРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Хан Крум" № 25 ЕИК 203437822, представлявано от управителя Ю.С.

ДОПУСКА обезпечение чрез налагане на обща възбрана и запор върху имуществото на "ГРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол ул. "Хан Крум" № 25 ЕИК 203437822, представлявано от управителя Ю.С.

ПРЕКРАТЯВА ДЕЙНОСТТА на "ГРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление:гр. Ямбол, ул. "Хан Крум" № 25 ЕИК 203437822, представлявано от управителя Ю.С.

ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ "ГРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол ул. "Хан Крум" № 25 ЕИК 203437822, представлявано от управителя Ю.С.

СПИРА производството по несъстоятелност на "ГРИЙН - ЛЕС 2" ЕООД гр. Ямбол по т.д. № 109/2017 г. по описа на Ямболския окръжен съд .

УКАЗВА на длъжника и неговите кредиторите спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от една година от вписване на решението в търговския регистър по молба на длъжника или кредитор, ако те удостоверят, че е налице достатъчно имущество или депозират необходимата сума за предплащане на началните разноски по несъстоятелността по чл.632б от ТЗ

УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че ако в срока по чл.632 ал.1 от ТЗ не бъде поискано възобновяване на спряното производство по несъстоятелност производството по делото ще бъде прекратено и ще бъде постановено заличаване на търговеца от търговския регистър

Препис от решението да се изпрати за вписване на АВ - Търговски регистър

Решението да се впише в книгата по чл.634 в от ТЗ Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в седемдневен срок от вписването му в Търговския регистър

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: