РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 25.07.2018 г.

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на дванадесети юли две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

 

Председател: Добрин Кючуков

 

 

при секретаря Л. Р.като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков т.д.№ 98 за 2017 година, за да се произнесе,взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.625 и сл. от ТЗ.

С молба от 21.11.2017 г. на " ИНТЕКСТРЕД" ЕООД гр. Пазарджик е поискано, на осн. чл.625 и сл. ТЗ, откриване на производство по несъстоятелност на търговско дружество "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол, поради изпадане в изпадане в неплатежоспособност. Твърди се, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, тъй като длъжникът има финансови за затруднения, които не са временни. Спрял е плащанията и молителят има вземане, за събирането на което е образувано изпълнително производство,като вземането е останало частично неудовлетворено в рамките на шест месеца след получаване на поканата за доброволно изпълнение. Към молбата са приложени изискуемите по чл.628 ТЗ документи.

Ответникът "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол не взема становище по молбата на " ИНТЕКСТРЕД" ЕООД гр. Пазарджик за откриване на производство по несъстоятелност

След преценка на доказателствата, събрани по делото, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Търговско дружество "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ. Във връзка с упражняване на търговската си дейност търговско дружество "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол /с предишно наименование "Текстил сервиз България" ООД / е сключило договор с молителя "ИНТЕКСТРЕД" ЕООД от 01.06.2014 г. за изработване на облекла на ишлеме. Поради неизпълнение на задълженията, поети с договора от "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД, молителят "ИНТЕКСТРЕД" ЕООД се е снабдил с изпълнителен лист срещу длъжника "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД /"Текстил сервиз България" ООД/ за сумата 34 191,44 лв., представляваща уговорено и неизплатено задължение по договора, ведно със законната лихва върху тази сума, както и за сумата 3 228 лв. направени деловодни разноски. За събиране на вземането е образувано изп. № 20148890401033 по описа на ЧСИ Деница Станчева, per. № 889 на нотариалната камара. Видно от приложеното към делото удостоверение към 11.05.2017 г. задължението на длъжника "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД /"Текстил сервиз България" ООД/ към молителя "ИНТЕКСТРЕД" ЕООД е: главница в размер на 26 069,88 лв., лихви в размер на 3091,07 лв.и деловодни разноски в размер на 2 371,11 лв..

От заключението на вещото лице по назначената от съда счетоводна експертиза, е видно, че към 31.12.2016 г. търговецът "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД има изискуеми и неплатени задължения към кредиторите си общо в размер на - 700 000,00 лв.. През календарната 2017 г. търговецът не е извършвал търговска дейност. Задълженията не могат да бъдат посочени аналитично по клиенти, поради ограничената налична счетоводна документация, водена от търговеца. Към НАП и НОИ търговецът има задължения от неплатени данъци и задължителни осигурителни вноски - общо в размер на 479 229,03 лв.. По данни единствено от Счетоводния баланс към 31.12. 2016 г. имуществото (дълготрайните и краткотрайни активи) на търговеца е с отчетна стойност 699 000,00 лв., като дълготрайните материални активи са с обща отчетна стойност 581 000,00 лв., а краткотрайните активи -налични парични средства в касата и по банкова сметка ***,00 лв. По заключението на вещото лице последните осчетоводени плащания на търговеца към доставчици по търговски сделки са извършени на 12.12.2014 г.. От този момент търговецът е преустановил плащанията си към държавата и доставчици по търговски сделки

По отношение на показателите за финансово състояние към 31.12.2016 г. назначената от съда съдебно счетоводна експертиза < сочи на следното: 1. Коефициент на финансова автономност - 0,00, при нормални стойности над единица.Този коефициент е под единица и за предходните две финансовите години и показва, че съществуващите задължения на търговеца не са обезпечени с имуществото на търговеца 2. Коефициент на задлъжнялост - 0,00 при нормални стойности около единица, т.е показва силната зависимост на търговеца от своите кредитори 3. Коефициентите за обща и бърза ликвидност на търговеца -0,17 при нормални стойности над единица. Същите са и коефициентите за незабавна и абсолютна ликвидност. Показателите за ликвидност отразяват възможностите на предприятието да покрие задълженията си в даден момент. Финансовия резултат на дружеството за последните отчетни три финансови години е: печалба в размер на 203 000 лв. за 2014 г., печалба в размер на 5 000 лв. за 2015 г., като за 2016 г. липсва счетоводен отчет. Нетните приходи на търговеца .съгласно отчета за приходите и разходите са: 2283 лв. за 2014 г., 1155 лв. за 2015 г., като за 2016 липсва информация. При този размер на нетните приходи към настоящия момент, според заключението на вещото лице, търговецът няма реалната възможност да обслужва задълженията си към кредиторите. Невъзможно е и финансовото стабилизиране на дружеството. Финансовите показатели на търговеца показват невъзможността му да изпълни задълженията си по търговските сделки и публичните задължения към държавата. Според заключението на вещото лице след 2015 г. затрудненията на търговеца да покрива задълженията си към кредитори вече не са с временен характер и имат трайна тенденция на задлъжнялост. Търговецът не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публично правно задължение към държавата, свързано с търговската му дейност, без да извършва продажба на дълготрайните си активи.

Въз основа на установеното от фактическа страна съдът изведе следните правни изводи.

За откриване производство по несъстоятелност следва да са налице следните кумулативни материално правни предпоставки: молба подадена до компетентният по смисъла на чл. 613 ТЗ съд от лицата, изрично изброени в чл. 625 ТЗ, съответно лицата по чл. 742, ал. 2 ТЗ; длъжникът да е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ; да е налице изискуемо задължение на длъжника по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане; наличие на неплатежоспособност на длъжника по смисъла на чл. 608, ал. 1 ТЗ /евентуално свръхзадълженост съгласно чл. 742, ал. 1 ТЗ, ако е корпоративно търговско дружество/ и затрудненията на длъжника да не са временни, като състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно /арг. чл. 631 ТЗ/.

Настоящата молба по чл.625 и сл. от ТЗ е подадена от лице, което попада в кръга на лицата, имащи право да сезират съда с искане за откриване на производство по несъстоятелност.

Молбата е подадена до компетентния по смисъла на чл.613 ТЗ

съд.

Наличието на изискуеми задължения на длъжника по публичноправни задължения към държавата, свързани с търговската му дейност и изискуеми задължения към негов доставчик по търговска сделка, е установено.

Съгласно разпоредбата на чл.607 а от ТЗ производство,по несъстоятелност се открива за търговец, който е неплатежоспособен. Легалното определение на понятието "неплатежоспособност" е дадено в ал.1 на чл.608 ТЗ, а именно - търговецът да не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане. Неплатежоспособността се предполага съгласно ал.З на чл.608 ТЗ при спиране на плащанията, както и при условията на чл.608 ал.4 ТЗ - по изпълнително производство, образувано за вземане на кредитора "ИНТЕКСТРЕД" ЕООД, подал молбата по чл.625 ТК, вземането е останало частично неудовлетворено в рамките на повече от 6 месеца от получаване на поканата за доброволно изпълнение.

Безспорно установено е по делото, че търговецът не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, спрял е плащанията и не е изпълнил парично задължение по изпълнително производство за вземане на кредитора "ИНТЕКСТРЕД" ЕООД, подал молбата по чл.625 ТК, като вземането е останало частично неудовлетворено в рамките на повече от 6 месеца от получаване на поканата за доброволно изпълнение.

По своята правна същност неплатежоспособността е обективна невъзможност на търговеца да изпълни задълженията си, т. е. спирането на плащанията трябва да се дължи на липсата на краткосрочни активи с достатъчна степен на активност да покрият краткосрочните задължения. Неплатежоспособността е фактическо състояние на длъжника, което не зависи от волята му и което се изразява в липсата на налични парични средства, с които да изпълни изискуемите вземания по търговски сделки или публичноправните си задължения.

След съвкупната преценка на доказателствата по делото, съдът приема за установено, че търговско дружество"ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол е изпаднало в състояние на неплатежоспособност по смисъла на чл.608 ал. 1 т.к. не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка, както и да изпълни публичноправно задължение към държавата за данъци, свързани с търговската му дейност. В подкрепа на изводите на съда са коефициентите за финансова автономност и задлъжнялост на търговеца, които са под единица и показват необезпеченост на задълженията на търговеца към кредиторите и пълната му зависимост от последните. Коефициентът на обща и бърза ликвидност са под единица и показва, че търговецът не разполага с краткотрайни активи за покриване на задълженията си. Коефициентът на обща ликвидност показва, че дружеството не е в състояние да изплаща текущите си задължения и да генерира доходи. Коефициентът на бърза ликвидност показва, че материалните запаси на дружеството не могат да бъдат превърнати в налични пари. Това означава, че търговецът не е в състояние да погасява задълженията към кредиторите си.

Дружеството е спряло плащанията към кредитори на 12.12..2014 г., която дата съдът определя като начална дата на неплатежоспособността.

Налице са изискванията за постановяване на решение по реда на чл.630 ал.1 ТЗ, с което да се обяви неплатежоспособността на търговеца, като за нейна начална дата се определя 12.12.2014 г., да се открие производство по несъстоятелност, да се назначи временен синдик, при спазване изискванията по чл.655 от ТЗ, да се допусне обезпечение чрез налагане на възбрана и запор върху имуществото на търговеца и се определи дата на първото събрание на кредиторите

Водим от горното и на осн. чл.630 ал.1 ТЗ, съдът

 

 

 

РЕШИ:

 

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управлениетр. Ямбол, ул. "Зора" № 8 ап.5, ЕИК 202611686, представлявано от управителя П.Д.И.,с начална дата 12.12.2014 г.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на "ЕВРОПЛЕТ" гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Зора" № 8 ап.5, ЕИК 202611686,  представлявано от управителя П.Д.И.,с начална дата 12.12.2014 г.

НАЗНАЧАВА за временен синдик В. Л. Б.т гр. С ул. "И.....№ ...... ап..., ЕГН **********, с месечно възнаграждение в размер на 1000 лв., платимо от масата на несъстоятелността. Синдикът следва да встъпи в длъжност в седмичен срок от уведомяването му и след установяване на наличието на предпоставките и условията по чл.655 и чл.656 от ТЗ.

ДОПУСКА обезпечение чрез налагане на обща възбрана и запор върху имуществото на "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес н-а управлениетр. Ямбол, ул. "Зора" № 8 ап.5, ЕИК 202611686, представлявано от управителя П.Д.И.

ОПРЕДЕЛЯ дата на първото събрание на кредиторите "ЕВРОПЛЕТ" ЕООД гр. Ямбол за 24.08.2018 г. от 14,00 ч. .

Поканата за събранието с дневния р по чл.672 да се публикува в Търговския регистър

Решението да се изпрати за вписване на АВ - Търговски регистър Решението да се впише в книгата по чл.634 в от ТЗ Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в седемдневен срок от вписването му в Търговския регистър

  ПРЕДСЕСАТЕЛ: