П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

  47                                    30.04.2018 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                               III-ти     Наказателен състав

На тридесети април                                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА Ж.

                                              ЧЛЕН СЪДИЯ: И.И.

 

                                     СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Ж.Я.

                                                                           2.  Д.П.

                                                                          3.  П.Т.

 

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Т. Стаматов 

Като разгледа докладваното от съдия Ж.

НОХД № 186 по описа на 2017 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимите М.Д.М. - роден на ***г***, с настоящ адрес ***, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с основно образование, ЕГН: ********** и

          С.Г.В. - роден на ***г***, с настоящ адрес ***, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, ЕГН: **********

 

 

          ЗА ВИНОВНИ в това, че на 20.09.2016 г., около 20.00-21.00 ч., в къща, находяща се на ул. Шипка № 2 в с. Л., общ. Стралджа, обл. Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители, умишлено са умъртвили В. Н П., като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин, поради което на основание чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 2, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 54 НК ОСЪЖДА подсъдимия М.М. на СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и подсъдимия С.В. на ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

 

          ПРИЗНАВА подсъдимите М.Д.М. и С.Г.В. ЗА НЕВИНОВНИ в това да са извършили деянието предумишлено, с особена жестокост и с користна цел - да вземат парите на П., поради което на основание чл.304 от НПК ГИ ОПРАВДАВА по предявеното им обвинение по чл.116 ал.1 т.6 пр.3, т.7 и т.9 от НК.

 

          На основание чл.59 ал.1 и ал.2 от НК ЗАЧИТА предварителното задържане с мярка за неотклонение "Задържане под стража" и с Постановление по чл.66 ал.2 от НПК на ЯОП, считано от 25.09.2016г. за подсъдимия В. и считано от 10.11.2016г. за подсъдимия М. до привеждане на присъдата в изпълнение за двамата подсъдими.

 

          На основание чл.68 ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение по отношение на подсъдимия М. наложеното му със Споразумение по НОХД № 18957/2013г. на Районен съд - София наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

 

          ОСЪЖДА подсъдимия М.М. да заплати направените по делото разноски - 1241,34 лева в полза на бюджета на Съдебната власт по сметка на ЯОС, 3293,02 лева в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол и 250 лева по сметката на НБПП - София.

 

          ОСЪЖДА подсъдимия С.В. да заплати направените по делото разноски - 1241,34 лева в полза на бюджета на Съдебната власт по сметка на ЯОС, 3293,02 лева в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол и 450 лева по сметката на НБПП - София.

 

          Веществените доказателства: удостоверение от КОС - Бургас към протокол за доброволно предаване от 24.09.2016 г., мобилен телефон "Сони", мобилен телефон "Нокиа", 2 бр. СИМ-карти и часовник „Касио" след влизане на присъдата в сила да се върнат на подсъдимия В..

          Вещественото доказателство мобилен телефон " LG" след влизане в сила на присъдата да се върне на подсъдимия М..

          Веществените доказателства: къртач, червен, "ХИЛТИ ТЕ 72" към протокол за доброволно предаване от 24.09.2016 г., газов револвер марка "SM 2000", кал. 9мм., сериен №1139; три броя сигнални патрони кал. 9мм.; три броя газови патрони кал. 9мм.; един брой пълнител за газово оръжие с три патрона за газов пистолет; осем броя боеприпаси кал. 16; един брой гилза кал. 16; един брой газов пистолет марка "Зораки", модел "914", кал. 9 мм. Р.А.К. със сериен №1212-286025; един брой кобур за късо оръжие - всички предадени с протокол за приемане на ВВООБ от 26.09.2016г. в служба „КОС" при РУ-Стралджа, да се върнат на наследниците на В. П..

          Веществените доказателства: бял найлонов ръкав в хартиен чувал със слепка на „ПРОГЕН" ООД; синя куртка; един чифт ръкавици, черно-бели; девет броя СД, жълто-оранжеви, с надпис „МАХЕL"; 5бр. обтривки от лице и ръце на В. П.; 1 брой зелен и 1 брой прозрачен калъф за документи; хартиен плик, съдържащ дактилоскопни следи, иззети в лабораторни условия от ВД - пликове, торба, листи и др.; ремък 135 см.; кафяво кожено портмоне; въже, плетено, бежово; одеало, бежово-кафяво; 9 броя бели хартиени пликове с косми, нокти и обтривки на Н.П., Г.Н. и А.С.; долница на анцуг „Адидас"; маратонки, бели „Пума"; горнище на анцуг с качулка /анорак/, сив, „Адидас"; мъжка риза с камуфлажен десен; обтривки от нокти в бял хартиен плик; въже 9.1 м.; черен полиетиленов чувал; множество косми в бял плик; дървена бухалка; въже, чук, очила, нокът, запалка синя, бутилка 0.5 л., сравнителен материал на В. П., А.С., Г.Я., Н.П., М.М.; найлонова торбичка, синя с надпис „КРЬIСИНАЯ СМЕРТЬ"; синя опаковка от вафла „Боровец"; тампон - обтривка от винкел на пружина на легло; косъм от гръб на куртка; косъм от черен чувал; отделен косъм открит в документи; кичур коса, като вещи без стойност след влизане в сила на присъдата да се унищожат.

 

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

                                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                           ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                         2.                              3.