О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           16.07.2018 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, втори въззивен граждански състав

   на…шестнадесети…юли….две хиляди и осемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Добрин Кючуков

                                                           Членове: Николай Иванов

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 206 по описа на 2018 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по частна жалба на П.Р. *** чрез адв.Ж.Г. против определение № 1893/26.06.2018 г., постановено по гр.д.№ 2460/2018 г. по описа на ЯРС, с което съдът е прекратил производството по делото и го е изпратил по подсъдност на ЯОС. Определението се счита за неправилно и незаконосъобразно, тъй като исковата молба касае предявен облигационен иск, свързан с вещни права върху имот и подсъдността му би следвало да се определя от чл.104 т.3 от ГПК, а не както районният съд я е определил по чл.104 т.4 от ГПК.

ЯОС след като се запозна с частната жалба, с постановеното определение от районния съд и с материалите по гр.д. № 2460/2018 г., намира същата за допустима, но разгледана по същество за неоснователна по следните съображения:

Производството пред районния съд е образувано по искова молба, с която се претендира съдът да обяви за окончателен сключен между ищеца П.Р. Д. и ответницата А.Л. Д. предварителен договор от 21.05.2018 г. Предварителният договор е за замяна с предмет недвижими имоти и МПС-та, придобити преди прекратяване на брака между страните – заменители по предварителния договор. След като съдът е оставил производството без движение, ищецът е посочил, че цената на иска е в размер 32 167,80 лв., съгласно чл.69 ал.1 т.4 от ГПК и представените удостоверения за данъчна оценка на имотите и застрахователна стойност на автомобилите. ЯРС е приел посочената цена на иска и е постановил определението, с което изпраща делото по подсъдност на окръжен съд, тъй като цената на иска е над 25 000 лв., а се касае за облигационен иск.

Въззивният съд намира изводите на районния съд за правилни, тъй като предявеният иск за сключване на окончателен договор е облигационен, въпреки, че предмета му е замяна на части от недвижими имоти и МПС. В този случай подсъдността на иска се определя от чл.104 т.4 от ГПК, а цената му според чл.69 ал.1 т.4 във връзка с т.2 от ГПК, тъй като касае недвижим имот е съобразно данъчната оценка. Съгласно чл.104 т.4 от ГПК на окръжен съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв., с изключение на исковете за издръжка, трудови спорове и вземания по актове за начет.

При тези обстоятелства ЯРС е постановил правилно и законосъобразно определение за изпращане на делото по подсъдност на окръжен съд, което следва да се потвърди, а частната жалба против него да се остави без уважение.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 1893/26.06.2018 г., постановено по гр.д.№ 2460/2018 г. по описа на ЯРС.

Определението подлежи на касационно обжалване в едноседмичен срок от съобщението на жалбоподателя пред ВКС.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.